Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου 1996 γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι

Image
ντόλι
 clock 11:08 | 05/07/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Η Ντόλι γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1996 και ήταν το πρώτο κλωνοποιημένο αρνάκι από ενήλικο κύτταρο 6χρονου προβάτου, και συγκεκριμένα από κύτταρο προερχόμενο από το μαστό, το οποίο έγινε αφορμή να λάβει το όνομά του. 

Η Ντόλι είχε τρεις μαμάδες, αλλά κανένα μπαμπά. Κλωνοποιήθηκε με τη μέθοδο του ανασυνδυασμένου DNA, δηλαδή ένα DNA το οποίο περιέχει γεννητικό υλικό από δυο ή και περισσότερους διαφορετικούς βιολογικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα η Ντόλι είχε γεννητικό υλικό από το στήθος ενός εξάχρονου προβάτου (το DNA είχε διατηρηθεί σε εργαστήρια ενώ το ίδιο είχε σφαγιαστεί χρόνια πριν), το οποίο διοχετεύτηκε σε ένα άδειο ωάριο από γεννητικό υλικό δεύτερου προβάτου, στην συνέχεια μέσω ηλεκτροσόκ ξεκίνησαν την διαδικασία της μίτωσης ώστε να δημιουργηθεί βλαστοκύτταρο το οποίο φυτεύτηκε στην μήτρα ενός τρίτου προβάτου. Ζαλίστηκα και μόνο που σας το έγραψα όλο αυτό.

Λανθασμένα αναφέρεται πως η Ντόλι ήταν το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, όπως γράφτηκε σε πολλά ειδησεογραφικά άρθρα στα τέλη του ’90. Στην πραγματικότητα, η κλωνοποίηση υπάρχει στην φύση εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια: φυτά, βακτήρια, δέντρα και ευκαρυωτικοί οργανισμοί, π.χ η μούχλα ή το ταπεινό μανιταράκι κλωνοποιούνται με φυσικό τρόπο. Σε ότι αφορά την τεχνητή γονιμοποίηση υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αυτός που μας ενδιαφέρει στην περίπτωση της Ντόλι ήταν για την εποχή του τόσο ξεχωριστός, επειδή μέχρι εκείνη την στιγμή, κανείς δεν είχε καταφέρει από κύτταρο ενήλικου ζώου να παράξει κλώνο.

Μέχρι την εμφάνιση της Ντόλι, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να παράξουν κλώνους από κύτταρα εμβρύων αμφίβιων, όπως οι βάτραχοι  το 1952, ψαριών το 1963  και θηλαστικών όπως ποντικών το 1986 (μάλιστα τα πρώτα κλωνοποιημένα θηλαστικά ήταν σοβιετικό πείραμα).

Οι προσπάθειες να παραχθεί κλώνος από ενήλικο κύτταρο είχαν στεφθεί με πλήρη αποτυχία, μέχρι που το σκωτσέζικο Ινστιτούτο Ρόσλιν και οι επιστήμονες Κέιθ Κάμπελ και Ίαν Ουίλμιτ το κατάφεραν! Η Ντόλι γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1996, αλλά παρουσιάστηκε στον κοινό το Φεβρουάριο του 1997.

Ο τύπος της εποχής έπαθε φρενίτιδα με το μικρό κλωνοποιημένο αρνάκι. Οι συζητήσεις γύρω από την κλωνοποίηση και το μέλλον της γίνονταν τόσο στους επιστημονικούς κόλπους, όσο και μέσα στην ίδια την κοινωνία. Οι περισσότεροι επιστήμονες των ιατρικών και άλλων συναφών πεδίων χαιρέτησαν αυτή την ανακάλυψη ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό, αφού πλέον κάθε κύτταρο μπορούσε να αναπαράγει ένα ον ή ακόμα και ένα μέλος, προωθώντας έτσι το κομμάτι των μεταμοσχεύσεων.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες ήταν πιο σκεπτικοί απέναντι στην κλωνοποίηση. Πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν στην σκέψη πως θα μπορούσαν να κλωνοποιηθούν άνθρωποι και πόσο ηθικό ή ανήθικο θα μπορούσε να ΄ναι αυτό. Αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις  ήταν αντίθετες με την κλωνοποίηση ζώων, τα οποία τις περισσότερες φορές ήταν ”κατασκευή” και ιδιοκτησία ενός εργαστηρίου, το οποίο πάνω τους πειραματιζόταν. Υπήρξαν πρώιμες συζητήσεις για το αν τα κλωνοποιημένα ζώα είχαν δικαίωμα σε μια πιο φυσιολογική ζωή όπως τα ζώα που γεννιούνται ελεύθερα. Η συζήτηση γρήγορα επεκτάθηκε στην περίπτωση των ανθρώπων: οι κλωνοποιημένοι άνθρωποι θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους που γεννιούνται φυσιολογικά; Θα ΄χουν δικαίωμα πάνω στο γεννητικό τους υλικό ή θα είναι ιδιοκτησία της εταιρίας ή του εργαστηρίου ή μήπως του πρωταρχικού ανθρώπου που τους έδωσε DNA;

Από τη συζήτηση δεν μπορούσε, φυσικά, να λείπουν οι θρησκείες. Όλες οι γνωστές θρησκείες καταδίκασαν την κλωνοποίηση και τους επιστήμονες που ασχολούνταν με αυτήν στο τελευταίο επίπεδο της Κόλασης. Ιδιαίτερα οι μονοθεϊστικές: Χριστιανισμός,  Ιουδαϊσμός και Μουσουλμανισμός στάθηκαν αντίθετες σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας όντων με τεχνητό τρόπο, πέρα του φυσιολογικού σαρκικού που όλοι γνωρίζουμε.

Παίρνοντας γραμμή, οι θρησκόληπτοι απανταχού της γης βγήκαν να καταδικάσουν την κλωνοποίηση ως ιεροσυλία. Μόνο ο Θεός έχει το δικαίωμα να δημιουργεί ζωή ενώ δεν έλειψαν και οι ακραίες αντιλήψεις πως δεν ήταν τυχαίο πως αρνί ήταν αυτό που επέλεξαν οι επιστήμονες για να κλωνοποιήσουν… Έπαιξε ταύτιση αρνιού με Ιησού.

Δεν άργησαν βέβαια να πιάσουν την κλωστή και όλοι οι συνωμοσιολόγοι εντός και εκτός διαδικτύου. Έπαιρναν όρκο πως ήδη υπάρχει κλωνοποιημένος άνθρωπος και μας τον κρύβουν, άλλοι πως όλοι μας έχουμε τουλάχιστον από έναν κλώνο κάπου σε κάποιο εργαστήριο. Άλλοι έλεγαν πως πρόκειται να φτιάξουν ένα ολόκληρο στρατό από κλώνους, οι οποίοι θα είναι αναλώσιμοι στην μάχη.

Αυτά τα στερεότυπα οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να διχαστούν απέναντι στην κλωνοποίηση. Παραβλέποντας τις δυνατότητες που ανοίγονταν, παρέμειναν προσκολλημένοι σε ακραίες πληροφορίες και στην ύπαρξη υβριδικών τεράτων από προσμείξεις διαφορετικών οργανισμών ή ζώα που τρελαίνονται και άνθρωποι -κλώνοι χωρίς συναισθήματα.

Στο μεταξύ, η Ντόλι ήταν το πιο διάσημο ζωντανό αρνί του κόσμου και όλο αυτό το αλαλούμ οδήγησε να ζει εσώκλειστη ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα κατέληγε αρνί ριγανάτο στο στομάχι κάποιου επίδοξου ανθρώπου που θα ήθελε κλώνο στα κάρβουνα. Αυτός ο εγκλεισμός, της προκάλεσε καρκίνο στους πνεύμονες, μια νόσο που αναπτύσσεται στα πρόβατα που ζουν συνεχώς σε κλειστούς χώρους. Πέθανε σε ηλικία 6 ετών, τα μισά χρόνια που ζει ένα αρνί και γέννησε συνολικά 6 μικρά. Δυο χρόνια πριν είχε προσβληθεί από αρθρίτιδα.

Οι εξετάσεις της μετά θάνατο απέδειξαν πως το τελομερές της ήταν κοντύτερο από τα τελομερή των υπόλοιπων προβάτων. Τελομερές ονομάζεται το τέλος ενός χρωμοσώματος και προστατεύει την σημαντική γεννητική πληροφορία που βρίσκεται στην ”μέση” του χρωμοσώματος, είναι δηλαδή μια ”τάπα”, θα λέγαμε μη επιστημονικά. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε σε ένα νέο κύκλο παραφιλολογίας πως οι κλώνοι γερνούν γρηγορότερα και πως η Ντόλι πέθανε στα 6 της χρόνια, επειδή το ενήλικο κύτταρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ήδη 6 ετών, άρα 6+6=12 την ηλικία που πεθαίνουν τα πρόβατα. Τυχαίο;

Εντελώς. Οι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν πως η Ντόλι δεν γερνούσε πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα πρόβατα και οι ασθένειες που παρουσίασε είναι πολύ κοινές ανάμεσα στα ερίφια. Παρά τον εφησυχασμό των επιστημόνων, αυτό που τελικά νίκησε ήταν η φαντασία των ανθρώπων που μέχρι σήμερα προβάλλει πάνω τους τους υπαρξιακούς τους φόβους.

Παρότι από την εποχή της Ντόλι κλωνοποιήθηκαν πολλά ζώα, κανένα δεν έγινε διάσημο όσο εκείνη, η οποία τιμήθηκε και σε ειδική τελετή! 

Η Ντόλι ταριχεύτηκε και τοποθετήθηκε στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας σε μια προθήκη, όπου πλέον χωρίς φόβο αρπαγής μπορεί οποιοσδήποτε να την δει από κοντά. Ή μήπως η Ντόλι είναι εκείνη που τελικά μας παρατηρεί;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν σήμερα: Σημαντικά γεγονότα της 5ης Ιουλίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιουλίου

Μονή Αρκαδίου: Θερμό καλωσόρισμα των ομογενών της Αμερικής

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis