Τετάρτη 20 ΝΟΕ 2019 14:28
 • Ηρακλειο
  23°C
 • Χανια
  22°C
 • Ρεθυμνο
  23°C
 • Λασιθι
  23°C
Ekriti.gr Logo

Σαν σήμερα το 1981 αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου

Σαν σήμερα το 1981 αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου

andreas.jpg

Το ΠΑΣΟΚ και η «Αλλαγή» κέρδισαν το προηγούμενο βράδυ τις τρίτες μεταπολιτευτικές εθνικές εκλογές με ποσοστό 48%.

Στις 19 Οκτωβρίου 1981 ο Γεώργιος Ράλλης παραιτείται από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα για να δώσει τη θέση του στον νικητή των τρίτων εθνικών μεταπολιτευτικών εκλογών, τον Ανδρέα Παπανδρέου ή «Ανδρέα» σκέτο για τους φίλους, τους υποστηριχτές και τους ψηφοφόρους του.
Με το σύνθημα της «Αλλαγής» καθώς και με το φιλολαϊκό προφίλ που κατάφερε να καλλιεργήσει ο πρόεδρος του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται για πρώτη φορά στην εξουσία με ποσοστό 48% και 172 κοινοβουλευτικές έδρες. 
 

ermioni-pasok-1981.jpg, by thalia

Στις εκλογές της προηγούμενης μέρας, η ΝΔ έρχεται δεύτερη κερδίζοντας το 35,87% των ψήφων και 115 έδρες και το ΚΚΕ τρίτο με 10,93% και 13 έδρες, οδηγώντας ορισμένα δεξιά στελέχη  στο να αποτιμούν το αποτέλεσμα ως «νίκη των ηττημένων του εμφυλίου».
Η ομαλή εναλλαγή στην κυβέρνηση και η συντριπτική νίκη ενός κόμματος που τότε θεωρούνταν αριστερό και ριζοσπαστικό κάνουν πολιτικούς αναλυτές να μιλούν μέχρι σήμερα για  το '81 χαρακτηρίζοντάς το ως τη «χρονιά της οριστικής εδραίωσης της δημοκρατίας» στη χώρα έπειτα από την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση των θεσμών το 1974.

Διαβάστε επίσης. . .

Βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της στο Μπουένος Άιρες
Την τιμητική του έχει σήμερα το ισχυρό φύλο καθώς σε 70 χώρες του πλανήτη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα. Η...