Αφιερωματα

Σαν σήμερα το 1981 αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου

andreas.jpg

Το ΠΑΣΟΚ και η «Αλλαγή» κέρδισαν το προηγούμενο βράδυ τις τρίτες μεταπολιτευτικές εθνικές εκλογές με ποσοστό 48%.

Στις 19 Οκτωβρίου 1981 ο Γεώργιος Ράλλης παραιτείται από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα για να δώσει τη θέση του στον νικητή των τρίτων εθνικών μεταπολιτευτικών εκλογών, τον Ανδρέα Παπανδρέου ή «Ανδρέα» σκέτο για τους φίλους, τους υποστηριχτές και τους ψηφοφόρους του.
Με το σύνθημα της «Αλλαγής» καθώς και με το φιλολαϊκό προφίλ που κατάφερε να καλλιεργήσει ο πρόεδρος του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται για πρώτη φορά στην εξουσία με ποσοστό 48% και 172 κοινοβουλευτικές έδρες. 
 

Στις εκλογές της προηγούμενης μέρας, η ΝΔ έρχεται δεύτερη κερδίζοντας το 35,87% των ψήφων και 115 έδρες και το ΚΚΕ τρίτο με 10,93% και 13 έδρες, οδηγώντας ορισμένα δεξιά στελέχη  στο να αποτιμούν το αποτέλεσμα ως «νίκη των ηττημένων του εμφυλίου».
Η ομαλή εναλλαγή στην κυβέρνηση και η συντριπτική νίκη ενός κόμματος που τότε θεωρούνταν αριστερό και ριζοσπαστικό κάνουν πολιτικούς αναλυτές να μιλούν μέχρι σήμερα για  το '81 χαρακτηρίζοντάς το ως τη «χρονιά της οριστικής εδραίωσης της δημοκρατίας» στη χώρα έπειτα από την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση των θεσμών το 1974.

Αφιερωματα

Σήμερα 28 Ιουλίου εορτάζει η Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

αγία ειρήνη χρυσοβαλάντου

Η Οσία Ειρήνη έζησε στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, που αναστήλωσε τις άγιες εικόνες.

Η Οσία Ειρήνη καταγόταν από την Καππαδοκία και διακρινόταν όχι μόνο για την ευσέβεια της, αλλά και για την σωματική ωραιότητα της και για την ευγενή ανατροφή της. Είχε ζητηθεί λοιπόν σε γάμο, από διακεκριμένο άνδρα του παλατιού και ξεκίνησε για το Βυζάντιο.

Στη διαδρομή όμως, πέρασε από τη Μονή του Χρυσοβαλάντου και τόσο ελκύστηκε από τη συναναστροφή των καλογριών, ώστε πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραμείνει μαζί τους. Έτσι απέρριψε τις κοσμικές δόξες, γύρισε στην πατρίδα της, πούλησε τα υπάρχοντα της, βοηθώντας πολλούς φτωχούς και τα υπόλοιπα χρήματα τα εναπόθεσε στη Μονή. Έγινε μοναχή και η ζωή της μέσα στο μοναστήρι υπήρξε πολύ ασκητική και αγία.

Όταν πέθανε η ηγουμένη, η Οσία Ειρήνη, παρά την άρνηση της, ορίστηκε διάδοχος της. Από τη νέα της θέση, επετέλεσε τα καθήκοντα της άριστα. Ο Θεός μάλιστα, την προίκισε με το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα. Έτσι δια της προσευχής της, απάλλαξε πολλούς από τα δαιμόνια. Προαισθάνθηκε τον θάνατο της και απεβίωσε ειρηνικά, γεμάτη χαρά για το ευχάριστο ουράνιο ταξίδι της.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Βασιλείας γήινους πάλαι οὐκ ἔτυχες, ἀλλ’ ἄφθαρτων στεφάνων νῦν σὲ ἠξίωσεν, ὁ Νυμφίος σου Χριστὸς ὁ ὡραιότατος ὢ καθιέρωσας σαύτην, ὅλη καρδία καὶ ψυχή, Εἰρήνη Ὁσία Μῆτερ, Χρυσοβαλάντου ἡ δόξα, ἠμῶν δὲ προσφυγὴ καὶ βοήθεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Έρχεται ένας από τους 10 μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων 35 ετών

Η "μαφία του λουκουμά" ίσως κρύβεται πίσω από τον ξυλοδαρμό του 44χρονου

Κρήτη: Μυστήριο γύρω από τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στο ποτάμι