Αφιερωματα

25 Αυγούστου : Η εορτή του Αγίου Τίτου, πρώτου Επισκόπου της Κρήτης

Άγιος Τίτος

Στις 25 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Τίτου του Αποστόλου, πρώτου επισκόπου της Κρήτης και στενού συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου.

Ο Άγιος Τίτος ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, με ιδιαίτερη μόρφωση και ευφυΐα.

Έλληνας στην καταγωγή, ο Τίτος εγκολπώθηκε το χριστιανισμό χάρη στον Απόστολο Παύλο, τον οποίον ακολούθησε στην Ιερουσαλήμ, συμβάλλοντας στη διάδοση του Ευαγγελίου.

Ακολούθως μετέβη στην Κόρινθο και στη συνέχεια στην Κρήτη, όπου ο Παύλος τοποθέτησε το μαθητή του στη θέση του επισκόπου, με αποστολή να διδάξει το χριστιανισμό στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τίτος υπήρξε αποδέκτης επιστολής του Αποστόλου Παύλου (Προς Τίτον επιστολή), που έχει χαρακτηριστεί ποιμαντική, καθώς απευθύνεται σε έναν ποιμένα, τον πρώτο επίσκοπο Κρήτης.

Στην εν λόγω λιτή και περιεκτική επιστολή, που είναι γραμμένη στα ελληνικά, ο Απόστολος Παύλος συμβουλεύει τον Τίτο για σημαντικά ποιμαντικά ζητήματα.

Ο Τίτος αναφέρεται ότι απεβίωσε στην Κρήτη το έτος 105.

Ο ναός του Αγίου Τίτου

Ο ναός του Αγίου Τίτου βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της πόλης του Ηρακλείου (οδός 25ης Aυγούστου).

αγιος τιτος
αγιος τιτος

Ο αρχικός βυζαντινός ναός, ο οποίος χτίστηκε μετά την ανάκτηση του νησιού από τον Nικηφόρο Φωκά (961) και σε διάφορες φάσεις υπέστη ζημιές, ανακαινίστηκε με σημαντικές τροποποιήσεις από τους Ενετούς το 16ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως καθολικός μητροπολιτικός ναός.

Στην Tουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Bεζίρ τζαμί.

Καταστράφηκε στο μεγάλο σεισμό του 1856 και ξαναχτίστηκε πάνω στα παλαιά θεμέλια το 1872.

Το 1926 έγινε πάλι ορθόδοξος ο ναός, ύστερα από ανάλογες επισκευές και αφαιρέσεις.

Στην αρχιτεκτονική του ναού αποτυπώνεται η πολυτάραχη ιστορία του με το συνδυασμό διαφόρων αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Στο ναό του Αγίου Τίτου φυλάσσεται η κάρα του αγίου, που επιστράφηκε στον κτήτορα ναό (1966) από τη Bενετία, όπου είχε μεταφερθεί μετά την άλωση του Hρακλείου από τους Tούρκους.

Αφιερωματα

Πού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή

τάφος του Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα

Ο ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά που αρχιτεκτονικά, είναι σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης της Θήβας, στον λόφο με το παλαιό νεκροταφείο της πόλης και σύμφωνα με την παράδοση, αυτός είναι ο τόπος του μαρτυρίου αλλά και της ταφής του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή ο οποίος είναι και ο ιδρυτής και της τοπικής εκκλησίας, της Βοιωτίας.

Ο ναός, όπως και το εκτεταμένο νεκροταφείο γύρω του, υπήρχαν τουλάχιστον από τα τέλη του 11ου αιώνα, όπως δείχνουν σχετικές αναφορές σε κείμενα της εποχής και στην ίδια θέση έχουν αποκαλυφθεί τμήματα της κλασικής οχύρωσης της πόλης καθώς και μία μεγάλη αψίδα που πρέπει να ανήκει σε ακόμη παλαιότερο ναό, των παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελιστή Λουκά, στην Θήβα - Αρχείο Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελιστή Λουκά, στην Θήβα - Αρχείο Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ο ναός που υπάρχει σήμερα είναι αυτός που ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων και εγκαινιάσθηκε το 1863 από τον μητροπολίτη Θηβών Δοσίθεο, όπως αναφέρει μία επιγραφή στην Αγία Τράπεζα ενώ το ανώτερο μέρος του, που ξεχωρίζει από τη διαφορετική τοιχοποιία, έχει κατασκευασθεί πιθανότατα στις αρχές του 20ού αιώνα, έπειτα από καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή.

Ο Απόστολος Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και εξασκούσε το επάγγελμα του ιατρού ενώ συγχρόνως σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση ήταν άριστος ζωγράφος, πολύ καλός γνώστης της Εβραϊκής, της Συριακής και της Ελληνικής γλώσσας και όπως φαίνεται από έργα του είχε και αξιόλογη φιλοσοφική αλλά και φιλολογική κατάρτιση.

Ο έξοχος χειρισμός της Ελληνικής γλώσσας συνηγορεί στο να αποδεχθούμε μία άλλη παράδοση η οποία υποστηρίζει την ελληνική εθνικότητα του Λουκά απο τον γένος του πατέρα του και μάλιστα ο Μιχαήλ Μαλαξός στους Βίους των Αγίων αναφέρει ότι: «Καθώς μας πληροφορεί ο Ευσέβιος, ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν εξ Αντιοχείας, εθνικότητας του δε εικάζεται μάλλον η Ελληνική».

Η Λειψανοθήκη με το μικρό τμήμα των ιερών λειψάνων  του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά που επιστράφησαν και βρίσκονται στον ναό του Αγίου, στην Θήβα.
Η Λειψανοθήκη με το μικρό τμήμα των ιερών λειψάνων του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά που επιστράφησαν και βρίσκονται στον ναό του Αγίου, στην Θήβα.

Ο Άγιος Λουκάς υπήρξε προσφιλής μαθητής και ακόλουθος του μεγάλου Αποστόλου των εθνών Παύλου, τον οποίο ακολούθησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της 2ης και 3ης περιοδείας του και σύμφωνα με την παράδοση ο Λουκάς μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου Παύλου κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία και κυρίως στην Ελλάδα με επίκεντρο την πόλη των Θηβών.

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι πρώτος ο Λουκάς σχεδίασε με κερί και με μαστίχα την εικόνα της Αγίας Θεοτόκου με τον Χριστό στην αγκαλιά, και έπειτα, αφού ζωγράφισε άλλες δύο, τις μετέφερε στα Ιεροσόλυμα, για να τις δείξει στην ίδια Την Παναγία και να τη ρωτήσει, αν της αρέσουν λέγοντας της: «Εί αρετόν αυτή εστίν» και η Παναγία που τις δέχτηκε τις εικόνες του απάντησε: «Η χάρις του υπ’ εμού τεχθέντος είη δι’ εμού μετ’ αυτών».

Ο Άγιος Λουκάς φιλοτέχνησε και τις εικόνες και άλλων αποστόλων και έκτοτε, η υπέροχη αυτή τέχνη της αγιογραφίας, διαδόθηκε σε όλη την οικουμένη.

Η θαυματουργή εικόνα της Μεγάλης Παναγιάς. Φυλάσσεται στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και της Μεγάλης Παναγιάς στην Θήβα και φιλοτεχνήθηκε απο τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά κατά το 70 μ.χ.
Η θαυματουργή εικόνα της Μεγάλης Παναγιάς. Φυλάσσεται στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και της Μεγάλης Παναγιάς στην Θήβα και φιλοτεχνήθηκε απο τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά κατά το 70 μ.χ.

Στον Άγιο Λουκά επίσης αποδίδονται και οι θαυματουργές εικόνες της «Αθηναίας» Παναγίας, η εικόνα της «Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας» στην Μόνη του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, η εικόνα της «Παναγίας Σουμελά» που βρίσκεται σήμερα στο ομώνυμο προσκύνημα στο όρος Βέρμιο της Βέροιας καθώς επίσης και η εικόνα που βρίσκεται στην εκκλησιά του αγίου Δημητρίου και της Μεγάλης Παναγιάς στην Θήβα, η οποία είναι γνωστή και ως η εικόνα της μεγάλης Παναγίας ή ως «Μεγάλη Παναγία».

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελάς. Βρίσκεται σήμερα στο ομώνυμο προσκύνημα στο όρος Βέρμιο, της Βέροιας
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελάς. Βρίσκεται σήμερα στο ομώνυμο προσκύνημα στο όρος Βέρμιο, της Βέροιας

Ο Άγιος Λουκάς είναι ένας από τους τέσσερις ευαγγελιστές και μάλιστα ονομάζεται και «Ευαγγελιστής της Παναγίας» γιατί περισσότερο αυτός από τους άλλους Ευαγγελιστές, περιγράφει με σημαντικές λεπτομέρειες και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την Υπεραγία Θεοτόκο, στην αρχή του Ευαγγελίου του, συγκεκριμένα, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την επίσκεψη της Παναγίας στην Ελισάβετ, μητέρα του τιμίου Προδρόμου, και άλλα περιστατικά από την παιδική ηλικία του Ιησού και της Μητέρας Του, τα οποία γνωρίζουμε μόνο από το Ευαγγέλιο του Λουκά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζωοδόχος Πηγή Μπαλουκλή: Η Παναγιά της Πόλης και τα μισοτηγανισμένα ψάρια

Άγιος Λουκιανός: Μοίρασε την περιουσία του, φυλακίστηκε και πέθανε από την πείνα

 

 

 

 

 

ESPA BANNER