Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
- 2 αυγά
- 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
- αλεύρι
- λάδι για το τηγάνισμα
- πιπέρι
Για τη σκορδαλιά:
- 1 κιλό πατάτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- χυμό από 3 λεμόνια
- ¾ ποτηριού νερό
- Κόβετε το βακαλάο σε κομμάτια και τον βάζετε να ξαρμυρίσει σε βαθύ μπολ με νερό που τον σκεπάζει.
- Αφήνετε τον βακαλάο το λιγότερο για 24 ώρες φροντίζοντας να αλλάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε το νερό.
- Αφού ξαρμυρίσει, αφαιρείται τη πέτσα και τα κόκαλα και με τα χέρια σας κόβετε το ψαχνό σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Ρίχνετε σε μια λεκάνη λίγο αλεύρι και τη σόδα διαλυμένη σε νερό.
- Τα ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το αλεύρι, χτυπάτε και ρίχνετε τα αυγά και λίγο πιπέρι.
- Ρίχνετε στο μίγμα τα κομμάτια του βακαλάου και τα ανακατεύετε όλα μαζί, μέχρι να πετύχετε ένα μίγμα σαν χυλό.
- Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, συμπληρώνετε λίγο νερό.
- Βάζετε στο τηγάνι λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τις ρίχνετε στο τηγάνι.
- Μόλις ροδοκοκκινίσουν οι κροκέτες από την μια μεριά τις γυρίζετε από την άλλη.
- Οι κροκέτες πρέπει να είναι αφράτες και φουσκωτές σαν λουκουμάδες.
- Σερβίρονται ζεστές με σκορδαλιά.
Για τη σκορδαλιά:
- Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ να πολτοποιηθούν.
- Μετά βάζουμε τις πατάτες το σκόρδο λιωμένο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Αν την θέλουμε πιο ξινή ή πιο καυτερή προσθέτουμε λεμόνι ή σκόρδο ανάλογα τα γούστα.