Υγεία

Ποσό καλό μας κάνει η διατροφή χωρίς γλουτένη;

ολικη αλεση,γλουτενη

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια πρόσφατη τάση που έχει έρθει από την Αμερική. Στα ράφια των super market εμφανίζονται όλο και περισσότερα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης και πολύς κόσμος έχει αρχίσει να τα καταναλώνει θεωρώντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Υπάρχει άραγε πραγματικά λόγος να αποφύγουμε την γλουτένη από την διατροφή μας; Που μπορεί να έχει βασιστεί αυτή η τάση στη διατροφή;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο ενδοσπέρμιο του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού. Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Το σιτάρι και η σίκαλη έχουν υψηλή περιεκτικότητα γλουτένης ενώ η βρώμη και το κριθάρι έχουν χαμηλή. Τα δημητριακά που είναι ελεύθερα γλουτένης είναι το καλαμπόκι, το ρύζι και η κινόα. Τα άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη μπορούν επίσης να καταναλώσουν πατάτα, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, έλαια, ξηρούς καρπούς, καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο και ζάχαρη. Τα τρόφιμα που δεν μπορούν να καταναλώσουν είναι το ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, τo κριθάρι, τα ζυμαρικά, το πλιγούρι, το σιμιγδάλι, τα δημητριακά εμπορίου, τα αλλαντικά άγνωστη σύστασης, τις σούπες και τα γλυκά του εμπορίου που περιέχουν γλουτένη και από ποτά την μπύρα, τη βότκα και το τζίν.

Κοιτώντας τα τρόφιμα που δεν έχουν γλουτένη μπορούμε να καταλάβουμε ότι αν δεν προσέξουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και πάρουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε όχι απλά δεν θα χάσουμε βάρος αλλά θα πάρουμε κιόλας. Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς τρόφιμα χωρίς γλουτένη που να περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και λίπους. Θα αναρωτιέστε λοιπόν γιατί να υπάρχουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά και σε ποιους απευθύνονται.
Υπάρχουν μια ασθένεια η κοιλιοκάκη που εμφανίζεται σε ανθρώπους που έχουν δυσανοχή στη γλουτένη. Η Κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο οργανισμός αντιλαμβάνεται την γλουτένη ως «εχθρό» και παράγει αντισώματα τα οποία τελικά επιτίθενται στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες.

Αυτές οι βλάβες στο λεπτό έντερο μπορεί να οδηγήσουν στη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία, οστεοπόρωση και γενικά κακή θρέψη και χαμηλό βάρος στα άτομα που πάσχουν. Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, η κόπωση, οι δύσοσμες κενώσεις και οι ημικρανίες Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται σε βρεφική ηλικία όταν γίνεται η εισαγωγή των δημητριακών στη διατροφή του βρέφους, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χρόνια χωρίς συμπτώματα και να νοσήσουν πολύ αργότερα. Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος για την εύρεση των συγκεκριμένων αντισωμάτων. Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή χρόνια πάθηση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά χωρίς φάρμακα και επεμβάσεις. Μοναδική θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν αποτελεί η δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη.

Συμπερασματικά αν δεν έχετε δυσανοχή στη γλουτένη δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αφαιρέσετε από την διατροφή σας.  Δεν μπορεί η γλουτένη να σας αυξήσει το βάρος, αλλά οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Πηγή: iator.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Τέσσερις λόγοι που μπορεί να νοσήσετε μετά τον εμβολιασμό

εμβολιασμός

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, έχει επιτευχθεί η μέγιστη προστασία του οργανισμού από τον κορωνοϊό. Αν όμως μετά την παρέλευση των 14 ημερών κολλήσετε Covid-19 τότε πρόκειται για την λεγόμενη «λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό» που μοιάζει με μεν με τη λοίμωξη των ανεμβολίαστων ατόμων αλλά έχει κάποιες ουσιαστικές διαφορές.

Τα πέντε κυρίαρχα συμπτώματα της λοίμωξης παρά τον εμβολιασμό είναι: πονοκέφαλος, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος και ανοσμία. Φυσικά αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται και από εκείνους που νόσησαν από Covid-19 όντας ανεμβολίαστοι, αλλά τα συχνότερα είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ρινική καταρροή. Ωστόσο, τα δύο βασικά συμπτώματα των ανεμβολίαστων είναι ο πυρετός και ο εμμένων βήχας. Τα κλασσικά αυτά συμπτώματα της Covid-19 είναι λιγότερο συχνά σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μελέτη έχει δείξει ότι στα άτομα με «λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό» είναι 58% λιγότερο πιθανόν να έχουν πυρετό συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Ενώ τους εμβολιασμένους συνήθως η λοίμωξη γίνεται αντιληπτή ως κρυολόγημα. 

Τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευθούν αν νοσήσουν από Covid-19 και γενικότερα να έχουν λιγότερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της λοίμωξης ενώ είναι απίθανο να υποφέρουν από τη λεγόμενη «μακρά νόσηση». Και ο λόγος που η νόσος είναι ηπιότερη στα εμβολιασμένα άτομα είναι διότι λόγω του εμβολιασμού τους ανιχνεύονται λιγότερα μικροσωματίδια του ιού στο σώμα τους.

Τι αυξάνει λοιπόν τον κίνδυνο ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να εκδηλώσει Covid-19;

1ον, ο τύπος του εμβολίου και η αποτελεσματικότητα του στην πρόληψη της Covid-19 παίζει σημαντικό ρόλο. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Moderna μειώνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωματικής νόσου κατά 94%, των Pfizer/BioNTech κατά 95% και αυτά των Johnson & Johnson και AstraZeneca κατά 66% και 70% αντίστοιχα.

2ον, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι όσο απομακρύνεται κανείς από την περίοδο ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τόσο μειώνεται η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και πάνω σε αυτή τη λογική γίνεται και η συζήτηση για αναμνηστική/υπενθυμιστική δόση. Αδημοσίευτα στοιχεία που αφορούν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο η προστασία αρχίζει και φθίνει. Το ίδιο δείχνει και άλλη μελέτη από το Ισραήλ για το ίδιο εμβόλιο. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τί συμβαίνει μετά τους έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό.

3ον, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα εγκεκριμένα εμβόλια αναπτύχθηκαν την περίοδο που κυριαρχούσε το αρχικό στέλεχος της Ουχάν. Ωστόσο, αξιολογήσουν που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητά τους έναντι των στελεχών που επικρατούν τώρα, όπως η Δέλτα και η Άλφα μετάλλαξη, δείχνουν ότι  δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι προστατευτικές και μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από το στέλεχος Άλφα κατά 93% ενώ για τη Δέλτα κατά 88%. Σύμφωνα με τη μελέτη COVID Symptom Study δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι 87% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσει κανείς Covid-19 λόγω της επικράτησης του στελέχους Δέλτα, ενώ τέσσερις με πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό το ποσοστό πέφτει στο 77%.

4ον, το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον κορωνοϊό. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος φθίνει με την πάροδο της ηλικίας, ενώ τα συνυπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλότερο ποσοστό προστασίας από τα εμβόλια ή η προστασία μπορεί να λειτουργεί για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Κρήτη - κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων

Κρήτη: To γλέντι είχε κακή κατάληξη μετά τις μπαλωθιές

Ηράκλειο: Χθες έριξαν τσιμέντο στο δρόμο και σήμερα το ...ξήλωσαν για να περάσουν καλώδια

ESPA BANNER