Υγεία

Οδηγίες για παρασκευή αντισηπτικού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

αντισηπτικό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πώς αν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε καθάρισμα των χεριών με σαπούνι και νερό και αντισηπτικό τότε πρέπει να προτιμάτε το πρώτο.

Όταν όμως οι συνθήκες επιτρέπουν μόνο τη χρήση αντισηπτικού, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ μπορεί να σας προστατεύσει επαρκώς από μικρόβια και βακτήρια και από το να τα μεταφέρετε σε άλλους.

Ο ΠΟΥ, μάλιστα, έχει δημοσιεύσει οδηγίες για το πώς μπορείτε να φτιάξετε αποτελεσματικό αντισηπτικό μόνοι σας στο σπίτι.

Θα χρειαστείτε κατ’ αρχάς ένα δοχείο/ μπιτόνι δέκα λίτρων, για να αναμίξετε τα υλικά – στη συνέχεια μπορείτε να μοιράσετε το διάλυμα σε μικρότερες συσκευασίες.

Τα υλικά που χρειάζεστε είναι τα εξής:

  • 8333 ml οινόπνευμα 96% (εναλλακτικά 7515 ml ισοπροπυλική αλκοόλη 99,8%)
  • 417 ml οξυζενέ 3%
  • 145 ml γλυκερίνη

Εκτέλεση:

Ρίχνετε στο δοχείο το οινόπνευμα. Προσθέτετε στο δεύτερο βήμα το οξυζενέ. Τέλος, ρίχνετε τη γλυκερίνη, η οποία (προσοχή) έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου της.

Έτσι αφού το αδειάσετε το γεμίζετε με αποσταγμένο νερό, ή νερό που το έχετε βράσει και το έχετε αφήσει να κρυώσει, ανακινείτε ελαφρώς, και ρίχνετε στο μπιτόνι.

Γεμίζετε το υπόλοιπο μπιτόνι με νερό αποσταγμένο, ή βρασμένο που έχει κρυώσει, μέχρι την ένδειξη των 10 λίτρων.

Βιδώνετε το καπάκι του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να εμποδίσετε το οινόπνευμα να εξατμιστεί.

Ανακατεύετε το μείγμα, κουνώντας ελαφρώς το μπιτόνι, μοιράζετε το περιεχόμενο στις μικρότερες συσκευασίες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τις αφήνετε 72 ώρες πριν τις χρησιμοποιήσετε προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν σωματίδια από το αλκοόλ ή από το πλαστικό της συσκευασίας.

Πηγή: healthview.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Εντόπισαν δραστική ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα

εργαστηριο

Κοντά στον εντοπισμό δραστικής ουσίας, η οποία θα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα, θεωρούν ότι βρίσκονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ. 

Σύμφωνα με την Muenchner Merkur, το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοξικολογίας και Πειραματικής Ιατρικής (ΙΤΕΜ), την νεοφυή επιχείρηση βιοτεχνολογίας «2bind» και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, αναζητούν τη δραστική ουσία που θα παρέμβει στο έργο της πρωτεΐνης Ν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει εδώ και καιρό την συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ενώ με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζει εκατομμύρια πιθανές ουσίες και την αποτελεσματικότητά τους. «Κάποιες δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο με επιτυχία. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργούν το ίδιο και στις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Γκέρνοτ Λενγκστ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου απαιτούνται τουλάχιστον πέντε-δέκα χρόνια. «Έχει όμως νόημα να γίνει αυτή η προσπάθεια, καθώς ο ιός ήρθε για να μείνει», επισημαίνει ο ίδιος, ενώ, όπως εξηγεί, η πρωτεΐνη Ν δεν φαίνεται να αλλάζει με τις μεταλλάξεις του βασικού στελέχους.

Ήδη η προσπάθεια φέρνει κάποιες επιτυχίες, καθώς, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας Ραλφ Βάγκνερ, από τις δέκα πρώτες ουσίες που έφθασαν ως υποψήφιες από το εργαστήριο του καθηγητή Λενγκστ, τουλάχιστον τρεις φαίνεται να αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού στην κυτταρική καλλιέργεια. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη δυναμική της συνεργασίας και την πρόοδο των εργασιών και ελπίζουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου κατά της Covid-19», δήλωσε ο κ. Βάγκνερ.

ειδησεις σημερα 

Κρήτη - Κορωνοϊός: 62 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ 

Κορωνοϊός: 1.829 νέα κρούσματα, 841 διασωληνωμένοι, 65 θάνατοι

Πήλιο: Νεκρός 61χρονος άνδρας - Έπεσε σε ρέμα 2,5 μέτρων