Υγεία

Κορωνοϊός: Τι να κάνεις εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σου

βήχας-κρύωμα

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η χρήση μάσκας είναι το ασφαλέστερο, μέχρι στιγμής, όπλο ενάντια στην εξάπλωση της διάδοσης του κορωνοϊού. Τι γίνεται όμως εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει δίπλα σου;

Ο Άντονι Φαούτσι, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ, έδωσε μια προειδοποιητική προσέγγιση νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας: οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν την «ρόδινη πλευρά των πραγμάτων» και να προετοιμαστούν για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Πρέπει να παλέψουμε για να βγάλουμε αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, γιατί δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα» δήλωσε ο Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά την διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσέφερε επίσης μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας στο Journal of the American Medical Association, τον Ιούλιο πως το φθινόπωρο και ο χειμώνας «θα είναι πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουμε βιώσει στην αμερικανική δημόσια υγεία».

Δεδομένου όμως ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται πρωτίστως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα, ο Φρέντρικ Σέρμαν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai, προσέφερε στο περιοδικό The Atlantic μια νέα και χρήσιμη συμβουλή για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Όπως είπε, εάν βρεθείτε σε ένα σενάριο υψηλού κινδύνου στο οποίο κάποιος φτερνίζεται ή βήχει κοντά σας, «Εκπνεύστε αμέσως για να αποφύγετε την εισπνοή σταγονιδίων ή αερολυμάτων. Σμίξτε τα χείλια σας ώστε να διαρκέσει περισσότερο η εκπνοή. Στρέψτε το κεφάλι σας μακριά από το άτομο αυτό και αρχίστε να περπατάτε».

Με αυτή την μέθοδο δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσετε κορωνοϊό, αλλά θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό του ιού στον οποίο εκτίθεστε εάν το άτομο που βήχει ή φτερνίζεται τυχαίνει να είναι μεταδοτικό.

Σύμφωνα με το The Atlantic, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε εάν εισπνεύσετε υψηλότερες δόσεις του ιού. Μεγάλη σημασία έχει επίσης το χρονικό διάστημα που εκτίθεστε σε μολυσμένα σωματίδια, όσον αφορά στην μετάδοση. Όσο περισσότερο βρίσκεστε κοντά τους, τόσο περισσότερο χρόνο έχει ο ιός για να εισέλθει στο σύστημά σας.

Πώς αλλιώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού

Υπάρχουν φυσικά και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε κορωνοϊό. Ακόμα και τον χειμώνα, συνεχίστε να κοινωνικοποιήστε σε εξωτερικούς χώρους, παρόλο που ίσως να κάνει κρύο. Σύμφωνα με το CDC, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε από τον ιό σε εσωτερικούς χώρου, λόγω του μικρότερου αερισμού αλλά και του χώρου, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την κοινωνική απόσταση των ανθρώπων.

Η μάσκα, η καλύτερη προστασία

Μέχρι στιγμής πάντως, την καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό προσφέρει η χρήση μάσκας. Ο Άλμπερτ Κο, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας μικροβιακών παθήσεων στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, δήλωσε στο περιοδικό πως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχτούν πως οι μάσκες προσώπου «θα είναι μέρος της ζωής μας επ’ αόριστον». Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, λένε ότι η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να διαρκέσει έως το 2021, ακόμη και όταν υπάρξει εμβόλιο.

Ο Κο είπε επίσης ότι «Μπορούμε να επικεντρωθούμε στην βελτίωση της αποτελεσματικότητά τους και να τις κάνουμε λιγότερο ενοχλητικές στην χρήση». «Και δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός των ίδιων των μασκών» λέει. «Μπορούμε να βρούμε πιο καινοτόμους τρόπους για την προώθηση της χρήσης μάσκας». Το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, έστειλε σε όλο τον πληθυσμό του, μάσκες προσώπου μέσω ταχυδρομείου τον Απρίλιο.

 

Υγεία

Έρευνα - Κορωνοϊός: Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διασωλήνωσης

ασπιρίνη

Μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα ανάγκης για μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση), εισαγωγή σε ΜΕΘ και μικρότερη θνησιμότητα εντός του νοσοκομείου, σύμφωνα με μία μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia. Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Όπως αναφέρουν, μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει εάν η χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης και μηχανικού αερισμού, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνησιμότητας εντός του νοσοκομείου, αν και είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούν πολλοί ασθενείς, οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία για COVΙD-19.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 412 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 (μέση ηλικίας 55 ετών και 59,2% άνδρες) από μία βάση δεδομένων, η οποία περιέχει πληροφορίες για ασθενείς με COVID-19 από τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Από τους ασθενείς, οι 314 (76,3%) δεν λάμβαναν ασπιρίνη. Από αυτούς που έλαβαν ασπιρίνη, το 75,5% τη λάμβανε πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 86,7% την έλαβε εντός 24 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η μέση δόση της ασπιρίνης ήταν 81 mg και η διάμεση διάρκεια θεραπείας ήταν έξι ημέρες.

Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν σημαντικά σε υψηλότερα ποσοστά ιστορικό υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και νεφρικής νόσου. Το ποσοστό των ασθενών σε κάθε ομάδα που έλαβαν αζιθρομυκίνη, πλάσμα από αναρρώσσαντες, δεξαμεθαζόνη, θεραπευτική δόση ηπαρίνης, υδροξυχλωροκίνη, remdesivir και tocilizumab δεν διέφερε.

Η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με μικρότερη συχνότητα ανάγκης για μηχανικό εξαερισμό και είσοδο σε ΜΕΘ, αλλά δεν εμφάνισε συσχέτιση με τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο. Επίσης, δεν υπήρχαν διαφορές στις μείζονες αιμορραγίες ή την κλινικά εμφανή θρόμβωση μεταξύ των χρηστών ασπιρίνης και των ασθενών που δεν έλαβαν ασπιρίνη.

Με βάση την πιθανή επίδραση της ασπιρίνης στην αποφυγή μηχανικού αερισμού σε ασθενείς με COVID-19, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι κλινικά σημαντικά, όπως τονίζουν οι κθηγητές του ΕΚΠΑ. Η COVID-19 σχετίζεται με υπερπηκτικότητα και μικροθρομβώσεις στο αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων. Αυτή η επιπλοκή είναι μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες στην COVID-19 και σχετίζεται σαφώς με αυξημένη θνητότητα, διαταραχές στον αερισμό και απώτερες επιπλοκές. Η ασπιρίνη έχει γνωστή αντι-αιμοπεταλιακή δράση και πιθανώς μπορεί να μετριάσει τον κίνδυνο αυτών των σοβαρών επιπλοκών, ακόμα και χορηγούμενη επιπλέον της ηπαρίνης. Η ασπιρίνη είναι φθηνή, ευρέως διαθέσιμη και έχει ένα καλά περιγραφόμενο προφίλ ασφάλειας. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα πιλοτικά δεδομένα της μελέτης, υποστηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της χαμηλής δόσης ασπιρίνης ως δυνητικά συμπληρωματικής θεραπείας στην COVID-19.