Υγεία

Άνοια: Αντιφλεγμονώδης θεραπεία ξανανιώνει τον γερασμένο εγκέφαλο

χαπια-θεραπεια.jpg

Τη δυνατότητα αναστροφής της γήρανσης του εγκεφάλου μελετά νέα έρευνα που διερευνά τον τρόπο που η καταπολέμηση των φλεγμονωδών παραγόντων που «θολώνουν» τον εγκέφαλο μπορεί να τον ανανεώσει λειτουργώντας θεραπευτικά

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής στον εγκέφαλο φαίνεται πως μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αναστρέψουν τη γνωστική εξασθένιση που παρουσιάζεται κατά τη γήρανση.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Science Translational Medicine, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Berkeley και Ben-Gurion απέδειξαν ότι τα γηραιά ποντίκια που έλαβαν ένα τέτοιο φάρμακο παρουσίασαν λιγότερα σημάδια φλεγμονής στον εγκέφαλο και ήταν περισσότερο ικανά να προσαρμοστούν σε νέα καθήκοντα, με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν εξίσου καλό γνωστικό επίπεδο με τα κατά πολύ νεότερά τους ποντίκια.

Η επιτυχημένη αυτή θεραπεία στα ποντίκια αναδεικνύει μια ριζοσπαστική οπτική σχετικά με τις αιτίες πρόκλησης σύγχυσης και άνοιας που συχνά συνοδεύουν τη γήρανση. Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι, λόγω της γήρανσης, αυξάνεται η διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού – του συστήματος που περιορίζει και φιλτράρει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο – επιτρέποντας την είσοδο χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Μετά την ηλικία των 70 ετών, σχεδόν το 60% των ενηλίκων έχουν διαπερατούς αιματοεγκεφαλικούς φραγμούς.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές δημιουργείται μια «ομίχλη» ενός φλεγμονώδους φορτίου που επιβαρύνει την εγκεφαλική λειτουργία και το «καθάρισμά» της οδηγεί στην ανανέωση των κυττάρων του γερασμένου εγκεφάλου.

Ένα συνοδευτικό της πιο πρόσφατης αυτής εργασίας έγγραφο δείχνει, επίσης, ότι αυτή η «φλεγμονώδης ομίχλη» που προκαλείται από τους διαπερατούς αιματοεγκεφαλικούς φραγμούς αλλάζει τον φυσιολογικό ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων των ποντικιών, προκαλώντας μικρές κρίσεις, δηλαδή στιγμιαίες απώλειες του φυσιολογικού ρυθμού του ιππόκαμπου, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να είναι υπεύθυνες για κάποια από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) αποκάλυψαν παρόμοιες διαταραχές των εγκεφαλικών κυμάτων -γνωστές ως παροξυντικές βραδυρρυθμίες- στους ανθρώπους με επιληψία και γνωστική δυσλειτουργία, κατηγορία παθήσεων στην οποία ανήκει η νόσος Αλτσχάιμερ και η ήπια γνωστική εξασθένιση.

Συνδυαστικά, τα δύο έγγραφα προσφέρουν στους γιατρούς δύο βιοδείκτες -τους διαπερατούς φραγμούς και τον μη φυσιολογικό εγκεφαλικό ρυθμό- που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τον εντοπισμό ανθρώπων με προβλήματα στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, είτε ως πιθανό φάρμακο για την επιβράδυνση ή την αναστροφή των επιπτώσεών του.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαπερατός αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον ένα μέρος της καταστροφής των ιστών μετά από τραυματισμό του εγκεφάλου και της γνωστικής φθοράς που συμβαίνει με την ηλικία, προβλήματα που έχουν συνδεθεί με την πρωτεΐνη αίματος που λέγεται αλβουμίνη (λευκωματίνη).

Όταν η αλβουμίνη διαρρέει προς τον εγκέφαλο μετά από τραύμα, δεσμεύεται από τον υποδοχέα TGF-β που βρίσκεται στα αστρογλοιακά εγκεφαλικά κύτταρα (ή αστροκύτταρα), προκαλώντας μια αλληλουχία φλεγμονωδών αποκρίσεων που καταστρέφουν άλλα εγκεφαλικά κύτταρα και νευρικά κυκλώματα και οδηγούν έτσι σε μειωμένη αναστολή, αυξημένη διέγερση των νευρώνων και προδιάθεση για κρίσεις.

Σε νέες μελέτες, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι όταν οι επιστήμονες χορήγησαν αλβουμίνη στον εγκέφαλο νεαρών ποντικιών, αυτός έτεινε να παρουσιάζει υπερευερεθιστότητα και ευαλωτότητα στις κρίσεις παρόμοια με των γερασμένων ποντικιών μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Επίσης, σε ένα πείραμα σε λαβύρινθο τα ποντίκια αυτά πλοηγήθηκαν εξίσου άσχημα με τα γερασμένα ποντίκια.

Όταν στη συνέχεια οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια ώστε να μπορούν να αποβάλουν τον υποδοχέα TGF-β στα αστρογλοιακά κύτταρα όταν γεράσουν, οι εγκέφαλοι των μεγάλων ηλικιακά ποντικιών φαίνονταν ξανά νεανικοί και τα ίδια τα πειραματόζωα παρουσιάζονταν ανθεκτικά στις κρίσεις και μάθαιναν να πλοηγούνται στο λαβύρινθο εξίσου καλά με τα νεαρά.

Σε επόμενο πείραμα όπου χρησιμοποιήθηκε ένα φάρμακο που μπλοκάρει τον υποδοχέα TGF-β στα αστρογλοιακά κύτταρα και θα μπορούσε να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια στον εγκέφαλο των γερασμένων ποντικιών.

Στο τελικό στάδιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό και βρήκαν ενδείξεις στον γερασμένο εγκέφαλο που συνηγορούσαν για ύπαρξη αλβουμίνης, αυξημένης νευροφλεγμονής και παραγωγής TGF-β, ενώ εντοπίστηκε και μεγαλύτερη διαρροή στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ανθρώπων με μεγαλύτερη γνωστική δυσλειτουργία.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στοιχεία, τα ευρήματα υποδεικνύουν τη δυσλειτουργία στο σύστημα φιλτραρίσματος του αίματος του εγκεφάλου, ως έναν από τους πιο πρώιμους παράγοντες πρόκλησης της νευρολογικής γήρανσης. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές Kaufer, Friedman και Hart σκοπεύουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο για τη θεραπεία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού που θα χρησιμοποιηθεί στην κλινική θεραπεία, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλει τόσο στη μείωση της εγκεφαλικής φλεγμονής -και άρα της μόνιμης βλάβης- μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, διάσειση ή σοβαρό τραυματισμό του εγκεφάλου, όσο και στη βοήθεια των γηραιότερων ενηλίκων με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ που παρουσιάζουν διαρροή στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

 

ygeiamou.gr

Υγεία

Έρευνα: Πότε είναι πιθανότερα τα περιστατικά υπερμετάδοσης του κορωνοϊού

κορωνοϊός

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να μεταδώσουν σε πολλούς άλλους τον κορωνοϊό, αλλά οι λιγοστοί που βρίσκονται στο λάθος σημείο στη λάθος στιγμή της λοίμωξης, είναι αρκετοί για να κάνουν ευρύτερη «ζημιά», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όλες οι εκτιμήσεις από διάφορες χώρες συνηγορούν ότι μόνο το 10% έως 20% των κρουσμάτων ευθύνονται για το 80% περίπου των νέων λοιμώξεων.

   Μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον ειδικό στη μαθηματική-επιδημιολογική μοντελοποίηση δρα Τζόσουα Σίφερ του Αντικαρκινικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αναφέρει ότι ένα περιστατικό υπερμετάδοσης πιθανότατα θα συμβεί όταν συνδυαστούν δύο πράγματα: ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια φάση κορύφωσης της λοίμωξης Covid-19, ώστε ο οργανισμός του διαθέτει μεγάλο ιικό φορτίο που διαχέει στο περιβάλλον, βρεθεί σε ένα χώρο όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδίως χωρίς μάσκα.

   Ο κορωνοϊός, ο οποίος εκχέεται από το στόμα και από τη μύτη του φορέα (από όπου επίσης εισδύει στους άλλους ανθρώπους), μπορεί να εκτοξευθεί σε αρκετά μέτρα απόσταση και επίσης να αιωρείται στον αέρα για ώρες. Ένας άνθρωπος μπορεί έτσι να κολλήσει δεκάδες -ή και εκατοντάδες- άλλους μέσα σε μερικές ώρες που θα περάσει σε ένα γάμο, ένα πάρτι, ένα πανηγύρι κ.α.

   «Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων φαίνεται πως μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους», τόνισε ο δρ Σίφερ, σύμφωνα με το μοντέλο του οποίου το πιο επικίνδυνο «παράθυρο» για υπερμετάδοση είναι πολύ σύντομο χρονικά, μια περίοδος μίας έως δύο ημερών μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την αρχική λοίμωξη ενός ατόμου, όταν δηλαδή η παρουσία του ιού SARS-CoV-2 βρεθεί στο «φόρτε» της μέσα στο σώμα του.

   Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και πέρα από αυτό το χρονικό «παράθυρο», συνεπώς είναι αναγκαίο να τηρούνται σχολαστικά μέτρα όπως η τήρηση των φυσικών αποστάσεων και η χρήση μάσκας. Όσο περισσότερο πάντως παρατείνεται η διάρκεια της λοίμωξης Covid-19, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ο ασθενής να κολλήσει άλλους γύρω του.

   Η δυσκολία είναι να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται στην πιο μολυσματική χρονική φάση τους, ώστε να απομονωθούν ή να αυτοαπομονωθούν, ιδίως από τη στιγμή που μερικοί άνθρωποι αργούν πολλές μέρες -ακόμη και εβδομάδες- να εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με τον Σίφερ, είναι συχνό να κορυφώνεται το ιικό φορτίο σε έναν άνθρωπο και, παρόλα αυτά, αυτός να μην εμφανίζει ακόμη κανένα σύμπτωμα.

   Αλλά και στους συμπτωματικούς, η περίοδος επώασης του ιού -από την αρχική λοίμωξη έως τα πρώτα συμπτώματα- διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε τέτοιο σημείο που μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πριν καν αρρωστήσει αυτός που τους μετέδωσε τον ιό. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια με την πιο προβλέψιμη γρίπη, η οποία σχεδόν πάντα προκαλεί συμπτώματα μέσα σε λίγες μέρες.

   Πέρα από την κακή συγκυρία, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν -για άγνωστο λόγο- μεγαλύτερη βιολογική προδιάθεση να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, κάτι που «αποτελεί μυστήριο», κατά τον δρα Σίφερ. Όπως είπε, από τις τρεις παραμέτρους της υπερμετάδοσης (φάση κορύφωσης του ιικού φορτίου, συνωστισμός σε χώρους και βιολογική προδιάθεση), τελικά οι υγειονομικές αρχές μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τη δεύτερη παράμετρο, δηλαδή να μειώσουν την πιθανότητα συνωστισμού μέσω απαγορεύσεων και περιορισμών.