Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ημιαυτόνομα ρομπότ για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων

Image
imiautonoma-rompot-gia-paroplismo-purinikon-egkatastaseon.jpg
 clock 23:15 | 16/06/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Προηγμένα συστήματα για ρομπότ που χρησιμοποιούνται για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων αναπτύσσουν μηχανικοί του Lancaster University.

To λογισμικό αυτό θα καταστήσει τα ρομπότ ημιαυτόνομα, απλοποιώντας τον έλεγχο από τους ανθρώπους χειριστές, ο οποίος εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως, δεδομένων των επικίνδυνα υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στα περιβάλλοντα όπου επιχειρούν τα ρομπότ.
Το λογισμικό αυτό, εκτιμούν οι ερευνητές του Lancaster University, έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις/ διαδικασίες παροπλισμού, ενώ επίσης διατηρείται ο ανθρώπινος έλεγχος/ επίβλεψη επί του ρομπότ.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει ένα κινούμενο ρομπότ με δύο βραχίονες, εξοπλισμένο με λογισμικό imaging και μια κάμερα Microsoft Kinect. Το σύστημα επιτρέπει την ταυτοποίηση, το πιάσιμο και την κοπή αντικειμένων, όπως πχ μεταλλικοί σωλήνες, που συναντώνται συχνά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Το στάνταρ για τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι ο απευθείας τηλεχειρισμός ρομπότ από ανθρώπους, κάτι που δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για τους χειριστές, ειδικά δεδομένης της πολυπλοκότητας των εργασιών παροπλισμού. Πλήρως αυτόνομες λύσεις είναι απίθανο να θεωρηθούν ασφαλείς στο κοντινό μέλλον, οπότε εξετάσαμε τη δημιουργία μιας ημιαυτόνομης λύσης που βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα» λέει ο Τζέιμς Τέιλορ, καθηγητής Control Engineering στο πανεπιστήμιο.

«Χρησιμοποιώντας μια μεμονωμένη κάμερα τοποθετημένη στο ρομπότ, το σύστημά μας επικεντρώνεται σε μια κοινή εργασία σε αυτά τα “σκληρά” περιβάλλοντα- την επιλογή και κοπή σωλήνων. Το σύστημά μας επιτρέπει στον χειριστή να δίνει οδηγία στο ρομπότ να πιάσει έναν σωλήνα και να τον κόψει απλά με τέσσερα κλικ».
Σύμφωνα με τους μηχανικούς, το σύστημα αυτό παρουσιάζει σαφώς καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το υπάρχον πρότυπο χειρισμού μέσω joystick, καθώς διατηρείται ο γενικότερος έλεγχος επί του ρομπότ, αλλά μειώνεται σημαντικά ο φόρτος εργασίας του χειριστή και ο χρόνος λειτουργίας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis