Πολιτισμός

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ (φωτογραφίες)

Τίμησαν την πολύχρονη προσφορά του Σταύρου Ξαρχάκου στην ελληνική μουσική

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρωί της Παρασκευής, στη Μεγάλη Αίθουσα.

Ο 80χρονος συνθέτης και μαέστρος τιμήθηκε για την πολύχρονη και σημαντική του προσφορά στην ελληνική μουσική και στην σπουδαία αυτή στιγμή είχε στο πλευρό του την σύζυγό του, Ηρώ Σαΐα αλλά και την μεγάλη του κόρη, Πανδώρα Ξαρχάκου.

 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος με την κόρη του Πανδώρα
Ο Σταύρος Ξαρχάκος με την κόρη του Πανδώρα

Η Πανδώρα Ξαρχάκου ασχολείται με το χώρο της υποκριτικής αλλά και της σκηνοθεσίας. Έχει το όνομα της μητέρας του συνθέτη και είναι καρπός του πρώτου γάμου του με την Καρλότα Ξανθοπούλου. Είναι κι εκείνη μητέρα ενός αγοριού. Η αδυναμία που της έχει ο πατέρας της είναι γνωστή ενώ έχουν συνεργαστεί και σε θεατρικές παραγωγές.

 

Επίτιμος Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Ξαρχάκος
Επίτιμος Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Ξαρχάκος

Ξανά πατέρας στα 77

Ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει αποκτήσει παιδιά και με την νέα του σύζυγο, με την οποία τονχωρίζουν 40 ολόκληρα χρόνια. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το καλοκαίρι του 2008 όταν εκείνη συμμετείχε σε συναυλίες υπό τη διεύθυνσή του. Τα 3 ετών δίδυμα Σταύρος και Μαρία Ιζόλδη έχουν φέρει μεγάλη χαρά στον μαέστρο και την Ηρώ Σαΐα αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια. Φυσικά, η σχέση, ο γάμος και η απόκτηση των παιδιών απασχόλησαν πολύ τα φώτα της δημοσιότητας παρόλο που το ζευγάρι προτιμά να διατηρεί χαμηλούς τόνους στην οικογενειακή του ευτυχία.

Η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα

Οι δύο σημαντικές γυναίκες της ζωής του δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη μέρα. “Ο Σταύρος Ξαρχάκος, μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες που, στη δεκαετία του 1960, δημιούργησαν και καθιέρωσαν το ‘έντεχνο λαϊκό’ τραγούδι. Παράλληλα, συνέθεσε λόγια-κλασική μουσική για το αρχαίο δράμα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, καθώς  και όπερα και μουσική μπαλέτου με διεθνή παρουσία και αναγνώριση” τόνισε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μετά την Αναγόρευση ακολούθησε η ομιλία του Σταύρου Ξαρχάκου ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα με την Ηρώ Σαΐα στο τραγούδι και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο.

Πολιτισμός

Συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ Πιάνου στο Ρέθυμνο

πιάνο

Με επιτυχία συνεχίζεται το 4 Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου που συνδιοργανώνουν  η Περιφέρεια Κρήτης, και το Π.ΣΚ.Η. 
 
Στα πλαίσια εξωστρέφειας και αποκέντρωσης, το 4ο Φεστιβάλ Πιάνου παρουσιάζεται  φέτος και στο Ρέθυμνο με μία συναυλία πιάνου με τίτλο «Χοροί του Κόσμου για 4 Χέρια» την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στις 8:00μμ στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» (Ωδείο) από το πολυβραβευμένο πιανιστικό ντούο «Αντιθεσις» με τους Δημήτρη Καρύδη και Πέτρο Μόσχο. Οι πιανίστες θα ερμηνεύσουν ένα άκρως εντυπωσιακό πρόγραμμα με Βαλς και Ουγγρικούς Χορούς του Brahms, Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα, Ισπανικούς Χορούς του De Falla, καθώς και Τανγκό και άλλους χορούς του Barber.
 
Το ντούο «Αντιθεσις» κάνει διεθνή καριέρα έχοντας κερδίσει βραβεία στους περισσότερους διεθνείς διαγωνισμούς για πιάνο ντούο και έχοντας εμφανιστεί σε Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ελλάδα, Τσεχία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ουκρανία, Ισραήλ, Βενεζουέλα, Καναδά και Η.Π.Α.
Το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου σχεδιάστηκε το 2014 από τα ιδρυτικά μέλη του Ιωάννα Γιάνναρη, Δημήτρη Καρύδη , Πέτρο Μόσχο, και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2016 στο Ηράκλειο! 
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ