Πολιτισμός

Αποκαλύφθηκε κρυμμένο Θείο Βρέφος κάτω από πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι

πίνακας Λεονάρντο ντα Βίντσι

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υψηλής τεχνολογίας σκάνερ και αποκάλυψαν το μυστικό προσχέδιο του Θείου Βρέφους, που κρυβόταν κάτω από την περίφημη «Παναγία των Βράχων»!

Σκάνερ υψηλής τεχνολογίας αποκάλυψαν ότι κάτω από το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, την «Παναγία των Βράχων», υπάρχει, τελικά, το προσχέδιο του Θείου Βρέφους!

Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πριν από λίγους μήνες ότι κάτι κρυβόταν στον περίφημο πίνακα του Ιταλού πολυμαθούς της Αναγέννησης και τώρα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το βρήκαν.

Το προσχέδιο του Θείου Βρέφους
Το προσχέδιο του Θείου Βρέφους

Τα σκίτσα εντοπίστηκαν από ειδικούς εμπειρογνώμονες, που χρησιμοποίησαν υπέρυθρο φως, και δείχνουν έναν φτερωτό άγγελο να κρατά τον μικρό Ιησού, με το εύρημα να έχει συγκλονίσει τον κόσμο της τέχνης. 

 

 

Ο καθηγητής Pier Luigi Dragotti, από το Imperial College London, δήλωσε: «Ήταν σαν να ψάχνεις για βελόνα στ' άχυρα. Αλλά είναι εκπληκτικό το συναίσθημα να βλέπεις τα φτερά και το κεφάλι να αποκαλύπτονται επιτέλους».

Το πραγματικά απίστευτο είναι πως ο Ιησούς είναι εντελώς αόρατος με γυμνό μάτι και φανερώνεται μόνο με σάρωση από ακτίνες Χ, η οποία ενεργοποιεί χημικά στοιχεία στο χρώμα.

Η τεχνολογία αποκάλυψε ψευδάργυρο, που είχε χρησιμοποιηθεί στα σκίτσα, καθιστώντας τα ορατά κάτω από το υπέρυθρο φως. 

 

 

 

Να θυμίσουμε πως η «Παναγία των Βράχων» είναι το όνομα που αποδίδεται σε δύο έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι πάνω στο ίδιο θέμα και με εκτέλεση που διαφέρει μόνο σε ορισμένες λεπτομέρειες (κυρίως στα χρώματα και στην τεχνική). 

Το ένα έργο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και το άλλο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. 

Στο δεύτερο... κρυβόταν το Θείο Βρέφος.

 

via

Πολιτισμός

Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στην σπουδαία Κική Δημουλά

Κική Δημουλά

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών στις 16:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Κικής Δημουλά, που πέθανε χθες το απόγευμα σε ηλικία 89 ετών.

Παράκληση της οικογένειας της σπουδαίας ποιήτριας είναι αντί στεφάνων, όσοι το επιθυμούν να ενισχύσουν την Στέγη Γερόντων, 'Αγιος Νεκτάριος, Αγία Παρασκευή στον λογαριασμό Εθνική Τράπεζα: GR 6801 10 18 000000 180 5580 2856. Επίση τον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

Η κηδεία της μεγάλης ποιήτριας θα γίνει δημοσία δαπάνη ως ελάχιστος φόρος τιμής, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.