Πολιτική

Σπίρτζης: Ανεπαρκή τα μέτρα στο δημόσιο για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού

Χρήστος Σπίρτζης

Δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη:

Όλοι βιώνουμε την απέχθεια της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον δημόσιο τομέα. Παρά την τελευταία - εξαναγκασμένη - παραδοχή για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των δομών της Δημόσιας Υγείας και των Δημόσιων Υπηρεσιών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορούν να κρύψουν την απέχθεια τους για το δημόσιο τομέα, τόσο με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων όσο και με τις προβλέψεις ανεπαρκών μέτρων αντιμετώπισης στο Δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 34781 ΚΥΑ «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Β’2168/4.6.2020), αλλά και με τη σημερινή εγκύκλιο Φ.69/119/οικ.11682/9.6.2020 η οποία εξειδικεύει τα μέτρα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, τίθεται το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και  των δημόσιων υπηρεσιών, με γνώμονα πάντοτε, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό που προκαλεί πραγματικά μεγάλη έκπληξη είναι η απουσία συγκεκριμένων κανόνων και μέτρων για τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών ως προς την προστασία των εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών από τον κίνδυνο του συγκεκριμένου ιού.

Ενώ καταγράφονται πολύ αναλυτικές οδηγίες, στα διάφορα άρθρα της ΚΥΑ,  για  το πως είναι υποχρεωμένες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να λειτουργούν, όπως επίσης και τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα με την κλιμάκωσή τους, ανάλογα με τις παραβάσεις των σχετικών μέτρων, για  τον δημόσιο τομέα γίνεται αναφορά  σε ένα μόνο άρθρο, το 19, και μάλιστα με τρόπο πολύ γενικό που θέτει απλά ένα απολύτως ελλιπές πλαίσιο χωρίς καμία περαιτέρω εξειδίκευση.

Είναι ενδεικτικό ότι στην εγκύκλιο η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θεσμοθετεί συγκεκριμένα μέτρα αλλά μετατοπίζει τις ευθύνες λήψης μέτρων στις Υπηρεσίες και στους πολίτες αναφέροντας:

«Ως εκ των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, παρακαλούνται τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες όσο και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες για την λήψη εκείνων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία αλλά και η προσωπική υγεία των υπαλλήλων και των πολιτών. Ειδικότερα, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών στους χώρους αναμονής κοινού».

Παραθέτουμε τα σημεία εκείνα που δεν θίγονται καθόλου για τον δημόσιο τομέα, προβλέπονται όμως για την λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη σχετική ΚΥΑ.

·         Δεν προβλέπεται υποχρεωτική αναλογία υπαλλήλων, αλλά και εξυπηρετούμενων  πολιτών ανά τ.μ. Στο άρθρο 19 αναφέρεται μόνο ως υποχρεωτική η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.

·         Δε διασφαλίζεται η μη δημιουργία συγχρωτισμού, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που δέχονται κοινό, ούτε και η  τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες.

·         Δεν προβλέπεται ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα γραφεία των εργαζομένων στις διάφορες υπηρεσίες.

·         Δεν ορίζεται μέγιστος αριθμός ατόμων που δύνανται να συσκέπτονται είτε στο πλαίσιο ομάδας εργασίας, είτε στο πλαίσιο συλλογικών οργάνων του δημοσίου.

·         Προβλέπεται σύσταση για εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, η οποία όμως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

·         Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση συσκευών με απολυμαντικό υγρό ούτε στους χώρους εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων και πολιτών, ούτε στους χώρους εργασίας.

·         Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους στο κλείσιμο κάθε ημέρας λειτουργίας.

·         Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χρήση των ανελκυστήρων στις δημόσιες υπηρεσίες, με την υποχρέωση τήρησης μέγιστου αριθμού ατόμων που δύνανται να κάνουν χρήση.

·         Δεν υπάρχει πρόβλεψη για  τη συνέχιση της μεθόδου της τηλεργασίας για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν κατά αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

 

Όλα τα ανωτέρω μέτρα που δεν προβλέπονται για το δημόσιο, αλλά που είναι υποχρεωτικά, επί ποινή προστίμου μάλιστα για τον ιδιωτικό τομέα, είναι απολύτως απαραίτητα, σε  μια χρονική στιγμή που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε μια χρονική στιγμή που δεν αποτελεί το τέλος της πανδημίας, αλλά μια περίοδο που πρέπει να συνεχίζονται να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Και είναι πράγματι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση επιλέγει χαλάρωση και έλλειψη σχεδιασμού μέτρων στο δημόσιο τη στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες αρχίζουν πάλι να λειτουργούν πλήρως. Αυτή η ολιγωρία είναι πραγματικά ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τους  δημόσιους υπαλλήλους και για τους πολίτες που εξυπηρετούνται καθημερινά από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προνοήσει για την θεσμοθέτηση και εφαρμογή δέσμης μέτρων στο δημόσιο αντίστοιχων με αυτά που προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι υποχρέωσή της να μεριμνήσει για την προστασία της υγείας των δημόσιων υπαλλήλων και του εξυπηρετούμενου κοινού.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να μεριμνά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, είτε αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο "μικροσκόπιο" η περίπτωση του 35χρονου με τη διπλή θρόμβωση

ΠΑΓΝΗ (imageonline)

Νέες ανησυχίες, αλλά και ερωτήματα, έχει «πυροδοτήσει» η περίπτωση του 35χρονου από την Κρήτη, ο οποίος παρουσίασε δύο θρομβωτικά περιστατικά, λίγες ημέρες αφότου του χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές εάν τα συγκεκριμένα περιστατικά θρόμβωσης σχετίζονται με το εμβόλιο, με τη πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να συστήνει «υπομονή» μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα για αυτή τη νέα εξέλιξη, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας, ανέφερε ότι η κίτρινη κάρτα του 35χρονου στάλθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) το Σάββατο.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η ίδια, ο 35χρονος «πάει καλά» και το τελικό πόρισμα σχετικά με το εάν η περιπέτεια της υγείας του σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης για τα στοιχεία που αφορούν στον ασθενή, το ιστορικό, τα ευρήματα, όλα τα στοιχεία πηγαίνουν προς σχολαστικό έλεγχο σε αυτήν την επιτροπή» σημείωσε η ίδια συγκεκριμένα. Και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι η κίτρινη κάρτα του νέου, ο οποίος πάει καλά, στάλθηκε στον ΕΟΦ το Σάββατο. Λίγη υπομονή να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και το τελικό πόρισμα θα σας ανακοινωθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε ξανά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Κρήτη - κορωνοϊός: 73 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 1.402 νέα κρούσματα - 56 θάνατοι - 647 οι διασωληνωμένοι