Πολιτική

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν εκτός χρηματοδότησης, λέει ο Ν. Παππάς

ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς

  Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό στη λογική ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση, τόνισε στην ομιλία της προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φ. Γεννηματά. Στην τοποθέτησή της εξειδίκευσε τις προτάσεις του κόμματός της και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα.

   Ειδικότερα:

   · Μείωση στο 6% για 2 χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 μήνες.

   · Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες (και τις ατομικές επιχειρήσεις).

   · Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ.

   · Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.

   · Μεγάλο-ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών.

   · Ειδικά μέτρα στήριξης μεταφορών-ακτοπλοΐας.

   · Προστασία της Α' κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

   Για τα μέτρα αυτά οι πόροι θα προκύψουν -όπως είπε - από τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. Ευρώ, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, στην αξιοποίηση μέρους του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών, επισημαίνοντας ακόμη ότι το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

   Για τη στήριξη των εργαζομένων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε επιδότηση εργασίας με απλό και διαφανή τρόπο έτσι ώστε το κράτος να καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.

   «Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά δεν πρέπει να μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας και για όσους δουλέψουν, να υπάρξει κατάργηση του ορίου ενσήμων για να πάρουν επίδομα ανεργίας το φθινόπωρο» τόνισε η κ. Γεννηματά που ζήτησε επίσης την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και να γίνει υποχρεωτική η κλαδική του επισιτισμού.

   «Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρεί σε πολύ λίγα, πολύ αργά» υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «το χειρότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο».

    «Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί για να παρθούν τα μέτρα που πρέπει», συνέχισε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει αφήσουμε να πάει χαμένη η χρονιά για τον τουρισμό και δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το «αύριο» πάνω σε ερείπια.

   «Πρέπει να συζητήσουμε για το ποια θα είναι η θέση του ελληνικού τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ποια μέτρα πρέπει θα πάρουμε, που θα ρίξουμε το βάρος, ποιες αλλαγές πρέπει να υπάρξουν» σημείωσε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται τις θέσεις του και καταλήγοντας: «είμαστε ανοιχτοί για την αναγκαία συζήτηση μαζί σας. Με τους ανθρώπους του χώρου».

   

 

 

 

Πολιτική

Μητσοτάκης: Υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων για τις πατέντες των εμβολίων

κυριάκος μητσοτάκης

Τη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας προκειμένου να τεθεί σε πολύ υψηλή προτεραιότητα η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας στο περιθώριο.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε, ακόμα, στην ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού προκειμένου να επιτευχθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες ενώ, αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, ζήτημα που έχει θέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Μάιο του 2020 και αφορά την ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους Ευρωπαίους ηγέτες για την άτυπη Πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, που έλαβε χώρα στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: Κάνουν χιλιόμετρα γονείς κι εκπαιδευτικοί για το self test!

Κρήτη: Δεν τα κατάφερε ο αστυνομικός που είχε αυτοπυροβοληθεί με το υπηρεσιακό του όπλο

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κατσανέβας