Πολιτική

Μαμουλάκης: Ένα νομοσχέδιο για τους τραπεζίτες και όχι για τους αγρότες

Χάρης Μαμουλάκης

Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη:

Για πισωγύρισμα στον τρόπο διοίκησης των αγροτικών συνεταιρισμών και για ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών, αντί των αγροτών, μίλησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης στην σημερινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, για το σ/ν «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας ότι το παρόν σχέδιο νόμου διευκολύνει την πρόσβαση των τραπεζών στα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κύριος Βορίδης επιδιώκει σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής του ζωής να ξεμπερδέψει με τις «ηγεμονικές», κατά τον ίδιο, αριστερές και προοδευτικές ιδέες στο τόπο μας. Και είναι ακριβώς αυτή η αντίληψη που εκφράζεται και στο παρόν σχέδιο νόμου. Το παρόν νομοσχέδιο είναι για τους τραπεζίτες και όχι για τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, η λύση στο «πρόβλημα» είναι διευκόλυνση της ρευστοποίησης εκ μέρους των τραπεζών της περιουσίας των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και της εκτέλεσης αναγκαστικών εντολών εις βάρος των εν λειτουργία συνεταιρισμών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Τόνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο «Ανοίγει την πόρτα διάπλατα για την καταστρατήγηση των συνεταιριστικών αρχών και την ποδηγέτηση τους από ιδιωτικά συμφέροντα. Με το άρθρο 12 επιτρέπει σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιεί το κέλυφος ενός αγροτικού συνεταιρισμού για να ασκεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ατυχώς τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου. Αυτό προκύπτει προφανώς από το μέγιστο δυνατό όριο συμμετοχής στον αγροτικό συνεταιρισμό του 35% αλλά και από τη πρόβλεψη ότι το ίδιο 35% είναι το ελάχιστο ποσοστό των μετόχων που δύναται να παίρνει αποφάσεις με οικονομικό περιεχόμενο για το μέλλον του αγροτικού συνεταιρισμού».

Ο Χάρης Μαμουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διοίκηση των συνεταιρισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με το άρθρο 6 καταργείται η βασική αρχή της συνεταιριστικής λειτουργίας, η αρχής δηλαδή του «1 μέλος, 1 ψήφος». Παράλληλα, επανέρχεται η αρχή των ατελείωτων θητειών των προέδρων. Αναθερμαίνεται δηλαδή η πρακτική της οικογενειοκρατίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και υπονομεύεται η προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκατασταθεί η πίστη των νέων αγροτών στους θεσμούς αυτούς. Τέλος, με το ίδιο αντιδημοκρατικό πνεύμα καταργείτε την ολιγοσταυρία και επιδιώκετε την ενίσχυση των εγκαθιδρυμένων ομαδοποιήσεων στους υφιστάμενους συνεταιρισμούς».

 

Πολιτική

Βαρουφάκης: «Χτίζετε λιθαράκι- λιθαράκι δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα»

Βαρουφακης

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  τονίζοντας ότι στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή δεν είναι ο εγκαλών αλλά ο εγκαλούμενος. Τόνισε επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας, καθώς «ηγείστε κυβέρνησης που επιδίδεται στο όργιο του βιασμού της δημοκρατίας έξω από αυτή την αίθουσα αλλά και μέσα σε αυτή».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη στάση του ΜέΡΑ25 σχετικά με τα υπό συζήτηση ζητήματα, όπως αυτό του Δ. Λιγνάδη, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του βιώνει και εφαρμόζει τον πολιτικό πολιτισμό στην πράξη, επισημαίνοντας ότι:

- Απέχουμε από εξεταστικές σπίλωσης. 

- Απέχουμε από τις κοκκορομαχίες και τις ανθρωποφαγίες. 

- Δεν θα συμμετάσχουμε ούτε σήμερα σε αυτές. 

- Δεν θα με ακούσετε να λέω ότι είτε εσείς είτε η κ. Μενδώνη γνωρίζατε... 

- Ούτε θα με ακούσετε να αμφισβητώ το τεκμήριο της αθωότητας - το επιστέγασμα της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έθεσε στον πρωθυπουργό ερωτήματα, όπως ότι ενώ κάλεσε την Σοφία Μπεκατώρου, «την φωνάξατε και καλώς», γιατί δεν κάλεσε τα άλλα επώνυμα πλέον άτομα που βγήκαν και κατήγγειλαν ανθρώπους που εσείς επιλέξατε και πρόσθεσε: «Τι κάνατε για να βρείτε τα προσφυγόπουλα, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνο το Μαξίμου, αλλά για τα οποία τόσα λέγονται και να τα φέρετε στο Μαξίμου;». «Τίποτα δεν κάνατε, ένα τίποτα με το οποίο έχετε αρχίσει να μοιάζετε εντυπωσιακά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ζητά την παραίτηση της κ. Μενδώνη, του κ. Χρυσοχοΐδη ή της κ. Κεραμέως, γιατί, όπως είπε, το κόμμα του δεν στοχοποιεί κανέναν. Αλλά, πρόσθεσε, «σας θεωρούμε συνυπεύθυνους-συνένοχους που πρέπει να φύγετε όλοι». Ειδικότερα για τον κ. Χρυσοχοΐδη ανέφερε ότι αν θέλει να ζητήσει την παραίτησή του θα απευθυνθεί στην αμερικανική πρεσβεία.

 Ειδήσεις σήμερα 

Νέα 24ωρη απεργία από τους ναυτεργάτες

Κρήτη - δασικοί χάρτες: Πρωτοβουλίες από Αυτοδιοίκηση και βουλευτές

Υπόθεση Λιγνάδη: Απορρίφθηκε το αίτημα ακυρότητας της προδικασίας - Σε εξέλιξη η απολογία