Πολιτική

Χαρίτσης: Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

«Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο για την έγκαιρη στήριξη των θέσεων εργασίας, των μισθών και των μικρομεσαίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», αναφερόμενος στη σημερινή παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».

Είπε ότι «τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και δεν δημιουργούν χρέη στους πολίτες αθροίζουν συνολικά στα 8,5 δισ. ευρώ», σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «κολοσσιαία απόσταση της πραγματικότητας από τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση».

Δείτε επίσης: Πώς αποφυλακίστηκε μέσα σε 5 χρόνια παρά τους 6 βιασμούς ο «δράκος του Κάβου» – Το ψυχολογικό προφίλ του

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η λογική τού βλέποντας και κάνοντας και τα αποσπασματικά μέτρα της συνιστούν σχέδιο να αντιμετωπιστεί η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε βάρος των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων».

Μίλησε για σχέδιο «διάλυσης της εργασίας και λουκέτων», απέναντι στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει «μια άλλη προοπτική, που στηρίζεται στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τα θύματα της κρίσης που βιώνουμε».

Επισήμανε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα «κοστολογημένο σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας» και σήμερα παρουσιάζει επικαιροποιημένες τις προτάσεις του, το «Μένουμε Όρθιοι 2».

Σημείωσε ότι είναι ένα «πρόγραμμα με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά και ορίζοντα 4 μηνών, το οποίο αντιστοιχίζει τις χρηματοδοτικές πηγές με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν τώρα για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης».

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί εκλογών, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης», η οποία «την ώρα που η ελληνική κοινωνία δίνει μια τεράστια μάχη, έχει στο μυαλό της να αφήνει διαρροές για να τεστάρει αν μπορεί να προχωρήσει σε εκλογές».

«Για εμάς προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης, θα είμαστε όμως έτοιμοι να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη, πειστική πρόταση στον ελληνικό λαό, μια πρόταση προοδευτικής, αριστερής διακυβέρνησης για το πώς η κοινωνία μπορεί να βγει από αυτή την κρίση» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφεύγει τις ευθύνες του, «αντίθετα με τον κ. Μητσοτάκη» που «τον ενδιαφέρει να δείχνει πως χειρίζεται την κατάσταση στα εύκολα, όταν, για παράδειγμα, έχει κληρονομήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σταθερά δημοσιονομικά και την οικονομία σε ανάπτυξη».

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ένα σοβαρό επεισόδιο που φανερώνει για μια ακόμη φορά την παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στο πώς αντιμετωπίζονται μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Επεισόδιο, υποστήριξε, που «ανέδειξε τις παλινωδίες της, τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία της».

Σχολίασε ότι, ενώ η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγους μήνες μιλούσε για ασύμμετρη απειλή και εισβολή, όταν είχε απέναντί της πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο, «τώρα, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο, ζητάει να μην υπάρξει ένταση για λίγα μέτρα εδάφους».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη στον Έβρο και «η κυβέρνηση μίλησε για fake news όταν το υπουργείο Εξωτερικών, αναιρώντας το υπουργείο Άμυνας, προέβη σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά».

«Πώς γίνεται να προβείς σε διάβημα για κάτι που δεν ισχύει, που είναι ψευδές;» ρώτησε.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Τουρκία με όρους μικροκομματικού συμφέροντος και επικοινωνιακής διαχείρισης, που καθίσταται τελικά επικίνδυνη».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία

Το ενεργειακό κόστος πλήττει τη βιομηχανία

Φωτό αρχείου

Η μεταποίηση είναι σε θέση να προσφέρει μεγάλα οφέλη στην ελληνική οικονομία, αρκεί η πολιτεία να κατανοήσει τα προβλήματά της –τα οριζόντια και κάθε κλάδου ξεχωριστά– και στη συνέχεια να θελήσει να βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθεί φιλικότερο περιβάλλον, τόνισε κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Βιοχάλκο και πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

«Τη δεκαετία της κρίσης 2009-2019, χωρίς καμία ουσιαστική κρατική υποστήριξη και χάρη στον αγώνα των ίδιων των επιχειρηματιών και του πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής κατάρτισης των εργαζομένων, οι εξαγωγές μεταποιητικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 64%, φτάνοντας το 2019 σχεδόν τα 20 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας: «Μέχρι πριν από 20 χρόνια, ο κλάδος απασχολούσε περίπου 200.000 εργαζομένους. Σήμερα, έχει συρρικνωθεί δραματικά και απειλείται ακόμα και με εξαφάνιση. Αυτό, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παράγει βαμβάκι. Και αντί, γύρω από αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, να δημιουργηθεί μια αλυσίδα αξίας, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, εμείς εξάγουμε το βαμβάκι στη Γερμανία, εκεί γίνεται η επεξεργασία και συχνά το επανεισάγουμε!».

Και φυσικά, η κλωστοϋφαντουργία, σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, δεν είναι η μόνη τέτοια περίπτωση: «Οταν μιλάμε λοιπόν για έξυπνη εξειδίκευση, να έχουμε κατά νουν τέτοια παραδείγματα όπως της κλωστοϋφαντουργίας –και υπάρχουν αρκετά–, τα οποία πρέπει να μελετήσουμε, να κατανοήσουμε τι έφταιξε και οδηγήθηκαν τα πράγματα εκεί, και όπου μπορούμε, να διορθώσουμε.

Η κλωστοϋφαντουργία για παράδειγμα, όπως και γενικότερα η ελληνική μεταποίηση, έχουν μεγάλο πρόβλημα με το υψηλό ενεργειακό κόστος, πολύ υψηλότερο από τις επιχειρήσεις του κλάδου στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Εχουμε επίσης ένα εξαιρετικά υψηλό μη μισθολογικό κόστος και ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη καθεστώτα αποσβέσεων επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, η διεθνοποίηση, η καινοτομία και η έξυπνη εξειδίκευση είναι σημαντικοί παράγοντες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, αλλά για να αποφύγουμε ένα «άλμα στο κενό» θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς έχει η κατάσταση σήμερα.

Για δεκαετίες ολόκληρες, η μεταποίηση ήταν, πολύ απλά, απούσα από τον δημόσιο διάλογο που αφορούσε αναπτυξιακές στρατηγικές και ξεχασμένη από τους λαμβάνοντες τις πολιτικές αποφάσεις. Υπήρχε ένα κυρίαρχο στερεότυπο, ότι η Ελλάδα ήταν ακατάλληλη για βιομηχανία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πρακτικά δεν υπήρξαν ποτέ πολιτικές αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Οπως σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος η  μεταποίηση είναι σαν «αντιστάθμιση κινδύνου» για μια οικονομία, την καθιστά πιο στέρεη, πιο ασφαλή και με μεγαλύτερες αντοχές στην περίπτωση εξωτερικού σοκ.