Πολιτική

Ερώτηση Πλακιωτάκη για τα υποθηκοφυλάκεια

Πλακιωτάκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο υποβάλει ο τέως Προέδρος της ΝΔ και Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με θέμα την  “Αναδιάρθρωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας”.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Κύριε υπουργέ,
Την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση -που ξεκίνησε με διαδικασίες κατεπείγοντος- σχετικά με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία σας, για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας. 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προτίθεστε να φέρετε προς ψήφιση στη βουλή, καταργούνται τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα Υποθηκοφυλακεία Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδου  και υπάγονται στο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Σητείας.

Παράλληλα, δρομολογείτε σημαντικές αλλαγές και στη διοικητική οργάνωση των υποθηκοφυλακείων. 
Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των εν λόγω υποθηκοφυλακείων θα συσταθούν 700 οργανικές θέσεις, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων θα μεταφερθούν και θα τοποθετηθούν σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου, ενώ οι οργανικές θέσεις που κατείχαν θα καταργηθούν.
Επίσης, εάν υπάρξει πλεονάζον προσωπικό, αυτό θα μεταφερθεί στα δικαστήρια της περιφέρειάς τους.

Επιπρόσθετα, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ μπορούν εάν θέλουν να επαναδιοριστούν δικηγόροι.
Τέλος, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακείο που μετατρέπεται σε κτηματολογικό γραφείο, θα τοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της περιφέρειας του υποθηκοφυλακείου που υπηρετούσαν.

Κύριε Υπουργέ,
Το νομοσχέδιο που φέρνετε προς ψήφιση στη βουλή, αντί να επιλύει προβλήματα και να συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών των Υποθηκοφυλακείων της χώρας, κινείται σε λάθος κατεύθυνση, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα και θα προκαλέσει σύγχυση και χάος.

Αγνοείτε παντελώς τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νομού, το εθνικό κτηματολόγιο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει το κάθε Υποθηκοφυλακείο στην τοπική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στους αγροτικούς και νησιωτικούς νομούς. 

Παραβλέπετε επίσης, τη σπουδαιότητα που έχει η κατοχύρωση της νησιωτικότητας για τις νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, και νομοθετείτε ένα νόμο όπου πλήττει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες και τους κατοίκους των νησιών μας.
Με τις ρυθμίσεις σας, θα υποβάλλεται του κατοίκους του Λασιθίου σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, αφού για την λήψη έστω και ενός απλού εγγράφου θα αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέσω ενός κακού και πολύπλοκου επαρχιακού οδικού δικτύου, να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο τους και να επιβαρύνονται οικονομικά, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης. 
Με την κατάργηση των άμισθων Υποθηκοφυλακείων Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδου, θα δημιουργήσετε πλήθος διοικητικών προβλημάτων, αφού η εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι αμφίβολη, λόγω της καθυστερημένης εξυπηρέτησης των πολιτών εξαιτίας της αύξησης του όγκου εργασιών στα νέα Υποθηκοφυλακεία, και θα προκληθεί κίνδυνος απώλειας σημαντικών εγγράφων των πολιτών.  
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αυτό, επιβαρύνετε τον ήδη βεβαρημένο και ελλειμματικό προϋπολογισμό της χώρας, αφού θα καταργήσετε τα υπάρχοντα Υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν αμισθί και το έργο τους θα αναλάβουν Υποθηκοφυλακεία τα οποία θα λειτουργούν έμμισθα.  
Επειδή στην τοπικές κοινωνίες του Νομού Λασιθίου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια τόσο από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από τα στελέχη των δικηγορικών συλλόγων, των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλάκων, διότι αγνοήσατε επιδεικτικά τις απόψεις τους.

Επίσης, επειδή υπάρχει ένα κλίμα έντονης αναταραχής και σχεδιάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις από τους κατοίκους του Νομού Λασιθίου οι οποίοι νιώθουν, ότι εμπαίζονται από την κυβέρνηση και εξωθούνται στην απελπισία και την οικονομική καταστροφή.

Ερωτάται ο Υπουργός;
1. Πως θα αντιμετωπίσετε τα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα που θα δημιουργήσει το νομοθέτημά σας στο Νομό Λασιθίου;
2. Πως θα κατευνάσετε τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των πολιτών του Νομού Λασιθίου που πλήττονται ανεπανόρθωτα από την αλόγιστη πολιτική σας; 

Πολιτική

Στη Χίο η Σακελλαροπούλου: Η Σφαγή, 200 χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας συγκλονίζει

σακελλαροπουλου στη Χιο

Το ιστορικό χωριό της Χίου, τον Ανάβατο, «μια ζωντανή εικόνα του αφανισμού που προκάλεσε στο νησί η τρομερή σφαγή από τους Τούρκους την άνοιξη του 1822» τιμά σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων εκεί για τους νεκρούς της Σφαγής της Χίου με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ο ερημοποιημένος από τα χρόνια της σφαγής του συνόλου των κατοίκων του Ανάβατος, με τη μια και μοναδική πλέον γυναίκα μόνιμη κάτοικο του, «φρουρό» του καστροχωριού του Αιγαίου, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της Προέδρου αμέσως μετά την άφιξη της στη Χίο.

Στο Ναό του Ταξιάρχη στο χωριό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε δεκτή από τις αρχές του νησιού και παρέστη σε Αρχιερατικό μνημόσυνο στο ναό του Ταξιάρχη από το Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο ο οποίος προσέφερε στην Πρόεδρο ένα καλάθι με άγρια φυτά από τη νησίδα Παναγιά, μια νησίδα ανατολικά των Οινουσσών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κοινοτάφιο - Μνημείο των σφαγιασθέντων σε ύψωμα στην είσοδο του χωριού.

Αμέσως μετά, με δήλωση της η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη Σφαγή της Χίου, «ένα τα τραγικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, που συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενδυνάμωσε το κίνημα του φιλελληνισμού, ενέπνευσε Έλληνες και ξένους ζωγράφους, συγγραφείς, ποιητές, και εξακολουθεί και σήμερα να μας συγκλονίζει».

«Τιμάμε σήμερα, είπε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων μαρτύρων. Και ταυτόχρονα εξαίρουμε το ακατάβλητο πνεύμα όσων επέζησαν, όσων ξαναγύρισαν στο νησί και το αναγέννησαν από τις στάχτες του, υπακούοντας στην προτροπή του συμπατριώτη τους Αδαμάντιου Κοραή: ‘Ανακτήσατε και καταστήσατε λαμπροτέραν την πατρικήν γην. Το κάλλος και η ακμή της σημερινής Χίου τους δικαιώνει» κατέληξε η Πρόεδρος.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί προς την Πρόεδρο από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο και ντο Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη καθώς και επετειακή ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων Στέλιο Καμπούρη και πολιτιστικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση στην οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, έκλεισε με ανάγνωση μαρτυριών από τις μέρες της Σφαγής και την ανάγνωση ονομάτων 50 σφαγιασθέντων του 1822, τα ονόματα των οποίων αντλήθηκαν από τουρκικά κατάστιχα.

Η επίσκεψη στον Ανάβατο έκλεισε με ξενάγηση στον οικισμό και το κάστρο από την προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση.

Το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το πρόγραμμα της θα επισκεφθεί τη Μητρόπολη Χίου και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» όπου και το Λαογραφικό Μουσείο - Συλλογή Αργέντη. Στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» βρίσκεται η σειρά εγκυκλοπαίδειας «Déscription de l'Égypte» (έκδοση 1809-1822), δώρο του Ναπολέοντα στον Κοραή για την συνεισφορά του στην μετάφραση των Γεωγραφικών του Στράβωνα.

Στη Βιβλιοθήκη βρίσκονται επίσης, η πρώτη σημαία που υψώθηκε κατά την απελευθέρωση της Χίου το 1912, χάρτες από τον 14ο μέχρι και τον 18ο αιώνα και περιηγητικά κείμενα που περιγράφουν το νησί και την ζωή στη Χίο από τον 8ο μέχρι τον 20ο αιώνα καθώς και χειρόγραφα του Αδαμάντιου Κοραή, τεκμήρια, χειρόγραφα και κειμήλια.

Στις 4 το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αναχωρήσει από τη Χίο επιστρέφοντας στην Αθήνα.

ειδησεις σημερα

Χανιά: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης

Γεωργιάδης: Ερχεται γενναία ενίσχυση επιχειρήσεων του τουρισμού - βίντεο

Τι ανοίγει αύριο - Ο οδικός χάρτης της επιστροφής στην κανονικότητα