Πολιτική

Άγρια κόντρα Πάνου και Δημήτρη Καμμένου για διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροσκάφη στο Μάτι

canadair φωτια.jpg

Aγρια κόντρα μέσω γραπτών απαντήσεων στη Βουλή ξέσπασε μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του μέχρι πρότινος βουλευτή του κόμματος του Δημήτρη Καμμένου.

Αφορμή η ερώτηση που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Καμμένος προς τον Υπουργό Αμυνας σχετικά με τα διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Στην απάντηση του ο Υπουργός Αμυνας αναφέρει ότι στις 6 Ιουλίου 2018 ήταν διαθέσιμα 29 Πυροσβεστικά αεροσκάφη και κατηγορεί τον Δημήτρη Καμμένο ότι για λόγους μικροκομματικής εκμετάλλευσης απέκρυψε το σύνολο της απάντησης του παρουσιάζοντας μόνο συγκεκριμένα τμήματα της και διαγράφοντας εσκεμμένα λέξεις ή προτάσεις έτσι ώστε να παρουσιαστεί μία εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Μάλιστα τον κατηγορεί ότι παραποίησε στοιχεία της απάντησης του και τα προώθησε για δημοσίευση σε ιστοσελίδες χωρίς να παραθέτει όλη την απάντηση που έστειλε ο Υπουργός Αμυνας στη Βουλή.

Στη δική του ανακοίνωση ο Δημήτρης Καμμένος χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτη την σημερινή απάντηση του Υπουργού Αμυνας και κάνει λόγο για προκλητικά ανεύθυνη και κυνική στάση του Πάνου Καμμένου αλλά και για θράσος του να τον κατηγορεί για μικροκομματική εκμετάλλευση και δημιουργία εντυπώσεων την ώρα που χάθηκαν μαρτυρικά δεκάδες ζωές εξαιτίας του ελλιπούς σχεδιασμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθούν η απάντηση του Πάνου Καμμένου και η ανακοίνωση του Δημήτρη Καμμένου:

Απάντηση του Πάνου Καμμένου:
«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Δημήτρης Καμμένος με θέμα «Διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα: Κατ’ αρχήν ο πίνακας διαθεσιμότητας που παρατίθεται στην Ερώτηση 483/30-7-18 της ΒτΕ αφορά σε στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν με τη Φ.900α/1677/16085/23 Ιουλ 18/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ σε απάντηση της Ερώτησης 7206/29-6-2018 της ΒτΕ και αφορούν σε στοιχεία διαθεσιμότητας των πυροσβεστικών Αεροσκαφών την 6-7-2018 όπως άλλωστε ευκρινώς αναγράφεται στην απάντησή μου.

Με βάση τον υπόψη πίνακα την συγκεκριμένη ημερομηνία (6- 7-2018) ήταν διαθέσιμα είκοσι εννέα (29) αεροσκάφη (Α/Φ) {επτά (7) CL- 215, τέσσερα (4) CL-415 και δέκα οκτώ (18) PZL Μ-18}. Όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων πυροσβεστικών Α/Φ της 23-7-2018, με βάση τα διατιθέμενα στοιχεία, αυτή διακυμάνθηκε από είκοσι τέσσερα (24) Α/Φ το ελάχιστο {τέσσερα (4) CL-215, δύο (2) CL-415 και δέκα οκτώ (18) PZL Μ-18), έως είκοσι οκτώ (28) το μέγιστο {έξι (6) CL-215, τέσσερα (4) CL-415 και δέκα οκτώ (18) PZL Μ-18}.

Ο αριθμός των διαθέσιμων Α/Φ αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο, γεγονός αντιληπτό και στους πλέον αδαείς σε αεροπορικά ζητήματα, μεταβαλλόμενο σε συνεχή βάση, καθώς οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την διαθεσιμότητα συνοψίζονται ως ακολούθως:  Εκτέλεση μειζόνων επιθεωρήσεων (PDM, Ετήσια Επιθεώρηση, 3.000ΩΠ), οι οποίες υλοποιούνται σε εργοστασιακό φορέα (ΕΑΒ ΑΕ, ΚΕΑ) και στις Μονάδες της ΠΑ (112ΠΜ, 113ΠΜ, 359ΜΑΕΔΥ) στο δεύτερο βαθμό συντήρησης (Β’ ΒΣ). Η επίπτωση των υπόψη επιθεωρήσεων στη διαθεσιμότητα, λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους, είναι προβλέψιμη και εξαρτάται από την υλοποίηση του ετήσιου προγραμματισμού Χειμερινής Συντήρησης που εκπονείται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους από την ΠΑ.

Απαιτήσεις απρογραμμάτιστης και προγραμματισμένης συντήρησης (βλάβες ή εκτέλεση επιθεωρήσεων/συντήρησης μικρότερης κλίμακας, αντικατάσταση υλικών λήξης ορίου λειτουργίας/ζωής κτλ), οι οποίες προκύπτουν κατά την διάρκεια της πτητικής εκμετάλλευσης / επιχειρησιακής χρήσης των Α/Φ και συνήθως αποκαθίστανται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι υπόψη απαιτήσεις συντήρησης έχουν κατά κανόνα μη προβλέψιμη επίδραση στον αριθμό των διαθέσιμων Α/Φ (ειδικά σε ότι αφορά την εμφάνιση βλαβών), εξαρτώνται από τον βαθμό πτητικής εκμετάλλευσης (έξοδοι/ώρες πτήσεως) και υλοποιούνται από το προσωπικό των Μοιρών εκμετάλλευσης και συντήρησης των πυροσβεστικών Α/Φ στις κύριες Μονάδες ή στις Μονάδες ανάπτυξης των κλιμακίων αεροπυρόσβεσης σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Τέλος, κατόπιν όλων των ανωτέρω, συνάγονται αβίαστα τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Πρώτον, για λόγους μικροκομματικής εκμετάλλευσης και δημιουργίας εντυπώσεων, αποκρύψατε το σύνολο της απάντησής μου παρουσιάζοντας μόνο συγκεκριμένα τμήματα αυτής, διαγράφοντας εσκεμμένα λέξεις ή προτάσεις ώστε να παρουσιάσετε μία εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική, μάλιστα δε τα παραποιημένα αυτά στοιχεία τα προωθήσατε για δημοσίευση σε ιστοσελίδες χωρίς αυτές, για λόγους στοιχειώδους δεοντολογίας, να παραθέσουν ολόκληρη την απάντησή μου προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Δεύτερον, δεν υφίσταται ουδεμία «ανικανότητα διαχείρισης των στοιχείων του Υπουργείου», όπως διατείνεσθε, αντιθέτως τόσο οι απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ όσο και τα στοιχεία που κατατίθενται στην Βουλή των Ελλήνων αποτυπώνουν απολύτως την πραγματικότητα». 

Δήλωση του Δημήτρη Καμμένου:
«Στις 30.07.2018 κατέθεσα ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Ερώτηση (483/30.07.2018) σχετικά με τα διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 23.07.2018 με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ενημέρωσε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα θα διατίθεντο συνολικά 29 αεροσκάφη. Την επομένη όμως στις 24.07.2018, ο κ. Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL – 415, 6 αεροσκάφη CL – 215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma. Τώρα έρχεται να απαντήσει ότι τα στοιχεία για τα 29 διαθέσιμα αεροσκάφη αφορούσαν σε διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών αποκλειστικά και μόνο για την συγκεκριμένη ημερομηνία της 6ης.07.2018 !

Η απάντηση που έλαβα σήμερα από τον κ. Πάνο Καμμένο είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ισχυρίζεται δε ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο μεταβαλλόμενο σε συνεχή βάση!!!

Πώς είναι δυνατόν ο Ελληνικός Λαός να αισθάνεται ασφαλής ύστερα από μία τέτοια προκλητικά ανεύθυνη και κυνική θέση του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας; Έχει το θράσος να κάνει λόγο μέσα στην απάντησή του για «μικροκομματική εκμετάλλευση» και «δημιουργία εντυπώσεων», ενώ χάθηκαν μαρτυρικά δεκάδες ψυχές, εξαιτίας και του ελλιπούς σχεδιασμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Βεβαίως δεν αναμέναμε κάτι καλύτερο. Η ώρα που θα απαντήσει ο λαός σε όλες αυτές τις εγκληματικές παραλείψεις πλησιάζει».

Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων

Κικίλιας

Η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο του υπουργείου Τουρισμού, όπως εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίκιλιας σε άρθρο του στην εφημερίδα Real News. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρει ότι το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαδικασία αποτύπωσης της μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής του για τη δεκαετία μετά την πανδημία. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι πολύ σημαντικοί πόροι που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται ο τουρισμός για να αποκτήσει ανθεκτικότητα και, κυρίως, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Για το υπουργείο Τουρισμού, ορόσημα της νέας μας στρατηγικής, αποτελούν η προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πάντα με όσα αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Κικίλιας. «Παράλληλα, η συστηματική ανάδειξη του πλούτου της ηπειρωτικής Ελλάδας, των ορεινών και ακριτικών περιοχών των προορισμών αυτών που δεν έχουν μπει ακόμη στην καθημερινότητα των επισκεπτών της χώρας και που μπορούν να προσφέρουν τις αυθεντικές εμπειρίες που τόσο αναζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης, μπαίνει δυναμικά στο κάδρο των προτεραιοτήτων μας», συμπληρώνει.

Στην παρέμβαση του, ο υπουργός τονίζει ότι για επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρέπει να συνεργαστεί το υπουργείου Τουρισμού στενά με τα συναρμόδια υπουργεία και τους σχετικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί, προωθούνται όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν όχι μόνο την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και αυτές που απαιτούνται για την προστασία και κινητροδότηση (incentivization) των ιδιωτών επενδυτών.

«Στα έργα του τουρισμού, οι ιδιωτικοί πόροι αναμένεται να μοχλευτούν για επενδύσεις σε σημαντικές τουριστικές υποδομές. Για τον σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί εισαγωγή νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την τροποποίηση και αντικατάσταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να απλουστευθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού, αδειοδοτήσεων και άλλων λειτουργικών θεμάτων», υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας.

Σκοπός του νέου πλαισίου, αναφέρει ο κ. Κικίλιας, είναι η ενίσχυση μιας ευρύτερης σειράς τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της επικράτειας, με καταληκτικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν στην ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον 3 αστέρων και στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping και glamping), καθώς και την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων μαρίνων και υποδομών.

Ο υπουργός Τουρισμού, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως αποτελεί κύρια προτεραιότητα η διαφύλαξη της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος που συνδέεται με τη φέρουσα ικανότητα και τους διακηρυγμένους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, και, παρά τις επιμέρους συναρμοδιότητες, όπως τονίζει, θα επιδιωχθούν άμεσες και απτές λύσεις. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Τουρισμού, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαφύλαξης της αυθεντικότητας της εμπειρίας του επισκέπτη, μέσα από τη διατήρηση και την ενίσχυση της τουριστικής μας ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ενίσχυση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί την ψυχή του τουρισμού, με νέες δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής, όπως αναφέρει ο Βασίλης Κικίλιας.

«Το brand του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι ένα από τα ισχυρότερα παγκοσμίως, είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και ποιοτικά. Καθίσταται αναγκαία η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού, του πολιτισμού, της αγοράς, με σκοπό να μετουσιώσουμε τα πλεονεκτήματά μας σε ποιοτικότερο τουρισμό, αύξηση των εσόδων και των θέσεων εργασίας. Όσο πιο δυνατό το brand τόσο πιο δυνατή η χώρα», καταλήγει στο άρθρο του ο υπουργός Τουρισμού.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τουρίστες μέχρι το Νοέμβριο - "Ο Αύγουστος θύμισε παλιές καλές εποχές"

Κρήτη: Ακόμη καλοκαίρι με τουρίστες στο νησί - Αισιοδοξία και για τα έσοδα

ESPA BANNER