Περίεργα - Παράξενα

Ολλανδία: Γουρούνια πιάνουν «δουλειά» σε αεροδρόμιο για να... διώχνουν πουλιά

γουρουνια

Μια άκρως ευρηματική λύση βρήκαν οι αρχές του ολλανδικού αεροδρομίου Schiphol για να γλιτώσουν τα αεροπλάνα από «επιθέσεις» πουλιών.

Τα πουλιά εδώ και χρόνια δημιουργούν προβλήματα σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ στην Ολλανδία προχωρά σε μια δραστική λύση.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει χτιστεί σε μέρος που υπήρξε λίμνη, έξι μίλια από το Άμστερνταμ και είναι το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη ενώ καταλαμβάνει 10,3 τετραγωνικά μίλια και περιβάλλεται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και υγρότοπους που προσελκύουν σμήνη άγριων χήνων.

Όπως έδειξε η ιστορία μετά την πτήση 1549 της US Airways που έπρεπε να προσγειωθεί στον ποταμό Χάντσον, οι χήνες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα αεροσκάφη. Σημειώνεται πως και τα 155 άτομα που επέβαιναν στο Airbus A320 επέζησαν χάρη στη γρήγορη λήψη αποφάσεων του πιλότου «Sully» και της ικανότητάς του να προσγειώσει το αεροπλάνο στο νερό με ασφάλεια.Ωστόσο, το Schiphol θέλει να αποφύγει την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος.

Εκτός από το να διαθέτει 15 ελεγκτές ειδικά για τα πτηνά πλήρους απασχόλησης που διασφαλίζουν ότι οι έξι αεροδιάδρομοι δεν έχουν πτηνά, το ολλανδικό αεροδρόμιο έχει αναπτύξει μια μοναδική λύση.

Μεταξύ δύο από τους διαδρόμους του αεροδρομίου υπάρχει μια φάρμα για ζαχαρότευτλα.

Όταν ο αγρότης μαζεύει την καλλιέργεια, οι χήνες κι άλλα πουλιά μαζεύονται για να τραφούν με τα υπολείμματα.

Έτσι οι αρχές του αεροδρομίου έκαναν ένα πείραμα για να διαπιστώσουν εάν η τοποθέτηση γουρουνιών μετά τη συγκομιδή θα αποτρέψει τα πτηνά. Κάλεσε, λοιπόν, τον κτηνοτρόφο Josse Haarhuis να αφήσει 20 γουρούνια του να παραμείνουν στο σημείο για έξι εβδομάδες.

Μια περιοχή παρόμοιου μεγέθους στο αεροδρόμιο θα μείνει χωρίς γουρούνια για να γίνει η σχετική σύγκριση.

Το αεροδρόμιο έχει εγκαταστήσει ένα ειδικό ραντάρ ανίχνευσης πουλιών για να διαπιστώσει εάν η παρουσία των γουρουνιών κάνει διαφορά.

Μιλώντας για το πείραμα στην ολλανδική καθημερινή εφημερίδα De Telegraaf, ο αγρότης είπε:

«Τα γουρούνια μεταφέρθηκαν αμέσως στο χωράφι εντός 12 ωρών από τη συγκομιδή των ζαχαρότευτλων την Τρίτη. Τρώνε τα υπολείμματα της σοδειάς, ώστε να μην μείνει τίποτα για τις χήνες».

Το 2019 η ολλανδική εταιρεία KLM ανέφερε 6,6 χτυπήματα πτηνών ανά 10.000 κινήσεις αεροσκαφών.

Ως αποτέλεσμα του κινδύνου, οι ελεγκτές πτηνών του αεροδρομίου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πύργο προκειμένου να τον ενημερώνουν για τα πουλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολλανδία: Έχτισαν μια γέφυρα για την οποία χρειάστηκαν όλοι οι νόμοι της φυσικής!

Ταϊλάνδη: Πολύτιμο μέχρι...αηδίας - Το εύρημα του 1 εκατ. λιρών από ψαρά

Σαρκοφάγο σούσι: Αιμοδιψές παράσιτο μοιάζει με γιαπωνέζικη λιχουδιά, αλλά θέλει να σε φάει

Περίεργα - Παράξενα

Δερμάτινα ρούχα και παπούτσια από… μανιτάρια!

δέρμα μανιτάρια

Τα διαφόρων ειδών δερμάτινα καταναλωτικά είδη και ειδικά αυτά της ένδυσης και υπόδησης προέρχονται από πολλά είδη ζώων (βοοειδή, πρόβατα, άλογα, βουβάλια, χοίρους, φώκιες, φάλαινες, κροκόδειλους κ.α.) και η δημιουργία αυτών των ειδών έχει αναδείξει πολλών ειδών ηθικά αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης βιοϋλικών MycoWorks δημιούργησε ένα εναλλακτικό στο αληθινό δερμάτινο ύφασμα. Το υλικό δημιουργείται από μυκήλιο, το φυτικό μέρος ενός μύκητα, και σύμφωνα με τους δημιουργούς του έχει όψη και υφή παρόμοια με το αληθινό δερμάτινο ύφασμα. Επίσης τα ενδύματα και υποδήματα που θα δημιουργούνται από αυτό το υλικό θα είναι βιοδιασπώμενα.

Όπως είναι ευνόητο αν το υλικό αυτό είναι πράγματι έτσι όπως το παρουσιάζουν οι δημιουργοί του θα δώσει λύση στο πρόβλημα της θανάτωσης των ζώων για το δέρμα τους ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα θα είναι πολύ χαμηλό. Οι ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν μια τεχνολογία η οποία ενδυναμώνει το μυκήλιο κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ισχύς και η ανθεκτικότητα του. Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του νέου υλικού που η εταιρεία ονομάζει Reishi.

Η MycoWorks συνεργάζεται με ένα βυρσοδεψείο στην Ισπανία το οποίο παίρνει το υλικό και κάνει το τελικό φινίρισμα του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχει για την κατασκευή των ενδυμάτων και υποδημάτων. Ήδη κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της μόδας δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία. Ο γαλλικός οίκος Hermès ζήτησε το νέο υλικό και κατασκεύασε με αυτό μια εκδοχή της διάσημης τσάντα της Victoria με το νέο τεχνητό δέρμα.

Σε εξέλιξη υπάρχει και μια δεύτερη ερευνητική προσπάθεια ανάπτυξης ενός ακόμη εναλλακτικού και φιλικού στο περιβάλλον είδους υφάσματος από μυκήλιο το οποίο ονομάζεται Mylo και αυτή την προσπάθεια στηρίζουν μεγάλες εταιρείες όπως η Adidas η μητρική εταιρεία της Gucci και δημιουργοί μόδας όπως η Στέλλα Μακάρτνεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Aρνητής παρουσιάστηκε για να κάνει το εμβόλιο με... ψεύτικο χέρι σιλικόνης!

Ινδονησία: Άπειρες τεράστιες αράχνες έκαναν επιδρομή σε μικρή πόλη - Βίντεο

Έκανε ψεύτικο γάμο για να... της στείλει μήνυμα ο πρώην της! (Φώτο - Βίντεο)

ESPA BANNER