Οικονομία

Τσακαλώτος: Το μείγμα πολιτικής στη διάρκεια της κρίσης δεν ήταν σωστό

τσακαλωτος

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, καθώς το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν ευνοούσε την ανάπτυξη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, σπάει το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η «αλληλουχία» των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν δεν ήταν σωστή και πως «η Ελλάδα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα», σε βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση με την παρουσίαση των «Μεταρρυθμίσεων 2.0», τόνισε από την πλευρά του πως για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι μεταρρυθμίσεις πλέον σημαίνουν «τιμωρία» και όχι «πρόοδο». «Αυτό πρέπει να αλλάξει» υπογράμμισε ο επίτροπος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών η «παραγωγικότητα».

Επιπρόσθετα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επενδύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως τα χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια δανεισμού από τα οποία ευνοούνται κάποιες χώρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν τις επενδύσεις.

«Εάν η Ευρώπη δεν επενδύσει τώρα, θα το μετανιώσει σε 20 χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προτείνοντας μάλιστα οι δημόσιες επενδύσεις να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σε μια ανταλλαγή απόψεων για τα οφέλη ή όχι της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως δεν συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκιλινγκ, ότι όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλή, αλλά απλά υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας.

Ο ίδιος εντόπισε το βασικό πρόβλημα στην άνιση κατανομή των κερδών από την αύξηση της παραγωγικότητας, και σημείωσε πως η καταπολέμηση του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι μόνο θέμα «επικοινωνίας».

«Υπάρχουν νικητές και χαμένοι και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και οι χαμένοι θα έχουν μια ευκαιρία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, για να λάβει την αντίδραση του αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης ότι είναι «κυνικό» να λέει κανείς πως η παγκοσμιοποίηση δεν ωφέλησε τους λαούς και είναι λάθος να δίνεται περισσότερη σημασία στην «κοινωνική ανισότητα» αντί στην «κοινωνική κινητικότητα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η «κοινωνική ανισότητα» και η «κοινωνική κινητικότητα» πάνε μαζί, ενώ υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο «δημοφιλής» και να αντιμετωπίσει κοινωνικά ζητήματα όπως η «κοινωνική ένταξη».

«Η περισσότερη Ευρώπη βγάζει νόημα μόνο αν είναι περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, η Ευρώπη θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες των κοινωνιών.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Τσακαλώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες με μεγάλο χρέος, όπως είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία. «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει προβλήματα και δεν θα κρατήσει για πάντα, και πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν ολοκληρωθεί πολλές οικονομίες που έχουν υψηλό χρέος θα έχουν πρόβλημα» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Ιταλία και η Πορτογαλία επωφελούνται χαμηλών επιτοκίων δανεισμού χάρις στο εν λόγω πρόγραμμα.

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές από 27 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου

Πληρωμές επιδομάτων

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Οκτωβρίου, η προκαταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου, η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και η εμβόλιμη πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης, υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και δεν διαθέτουν προσωπική διαφορά. περιλαμβάνεται μεταξύ των προγραμματισμένων πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου  Θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2 δις. ευρώ σε περίπου 4, 7 εκατ. δικαιούχοι

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 505 εκατ. ευρώ σε 1.076.430 συνταξιούχους για την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 466,7 εκατ. ευρώ σε 849.683 για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 540 εκατ. ευρώ σε 911.468 συνταξιούχους για την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου των συνταξιούχων του Δημοσίου και των τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

20,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους για παροχές του τ, ΤΑΥΤΕΚΩ

11.100 ευρώ θα καταβληθούν σε 28 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ:

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή των αναδρομικών από αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. 4670/20 σε συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης, υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και δεν διαθέτουν προσωπική διαφορά. Αύριο Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον e-ΕΦΚΑ με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δικαιούχων, τα ποσά και τον τρόπο ενημέρωσης όσων δεν θα λάβουν αναδρομικά λόγω προσωπικής διαφοράς κλπ.  

Την ίδια μέρα (Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου) θα καταβληθούν 11 εκατ. ευρώ σε 28.400 δικαιούχους για προκαταβολή σύνταξης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ν. 4778/21.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

14 εκατ. ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

27 εκατ. ευρώ σε 7.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

6,5 εκατ. ευρώ σε 8.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

6,5 ευρώ σε 800 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς)

3. Από τον ΟΠΕΚΑ θα γίνουν την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου οι εξής καταβολές:

200 εκατ. ευρώ σε 850.000 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα

72,4 εκατ. ευρώ σε 172.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)

48 εκατ. ευρώ σε 216.608 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

31,5 εκατ. ευρώ σε 257.953 δικαιούχους για επίδομα στέγασης

12,5 εκατ. ευρώ σε 12.448 δικαιούχους για επίδομα γέννησης

11,2 εκατ. ευρώ σε 34.941 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων

20 εκατ. ευρώ σε 100.000 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)

228.822 ευρώ σε 6.496 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων

302.947 ευρώ σε 874 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής

200.000 ευρώ σε 300 δικαιούχους για επίδομα αναδοχής

60.107 ευρώ σε 76 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων

170.000 ευρώ σε 2800 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)

Για το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου -1 Οκτωβρίου δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: "Συναγερμός" για τραυματισμένο κυνηγό - Επιχείρηση της Π.Υ.

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Εκλογές σήμερα στη Γερμανία

Σαν Μαρίνο: Ιστορικό δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης

ESPA BANNER