Οικονομία

Πλαστικό χρήμα: Εκτοξεύτηκε η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών

πιστωτικές κάρτες

Μεγάλη άνοδος στη χρήση προπληρωμένων και χρεωστικών καρτών, σχεδόν αποκλειστική χρήση ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες και με ηλεκτρονικά πορτοφόλια αποτελούν μερικές από τις πτυχές της δομικής αλλαγής που επέφερε η πανδημία στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες πτυχές είναι επίσης εντυπωσιακές: καμία ανάγκη για χρήση μετρητών, άρα ούτε χρήση των ΑΤΜ για αναλήψεις, και κατακόρυφη μείωση όλων των παραδοσιακών και έγχαρτων τρόπων πληρωμής όπως οι επιταγές.

Τα στοιχεία της ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.) για το 2020, τα οποία παρουσιάζει το Capital.gr, δείχνουν ξεκάθαρα τη δομική αλλαγή που έχει επιφέρει η ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν δύο ΑΕΠ της χώρας αφορούσαν κινήσεις κεφαλαίων, άμεσες χρεώσεις και πληρωμές με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά. Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν τα συνολικά μεγέθη που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και οι κάρτες Visa και MasterCard.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η σημαντική συρρίκνωση των επιταγών, η κατακόρυφη πτώση της χρήσης των ΑΤΜ και η άνοδος των πληρωμών μέσω χρεωστικών, προπληρωμένων και ηλεκτρονικών πορτοφολιών που εξασφαλίζουν ανέπαφες συναλλαγές.

Ανέπαφες

Από τα στοιχεία των Visa και MasterCard προκύπτει ότι 8 στους 10 Έλληνες το 2020 έκαναν τις συναλλαγές ανέπαφα. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης άνω του 25% σε σχέση με το 2019. Τρεις ήταν οι λόγοι που εκτίναξαν τις ανέπαφες συναλλαγές:

Πρώτον, ο φόβος για μετάδοση του κορωνοϊού με χαρτονομίσματα και κέρματα. Πρόκειται για διαπίστωση που ήδη έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων τρεχούμενων λογαριασμών και όψεως εις βάρος των καταθέσεων προθεσμίας.

Δεύτερον, η αύξηση του ποσού για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς PIN (κωδικό) στα 50 ευρώ (έναντι 25 ευρώ). Αυτό ήταν ένα μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας μέσω της αύξησης των ανέπαφων συναλλαγών.

Τρίτον, η ύπαρξη και ανάπτυξη λύσεων ηλεκτρονικού χρήματος και ψηφιακών πορτοφολιών. Ήδη στην Ελλάδα οι τράπεζες είχαν αναπτύξει ψηφιακά πορτοφόλια και τα είχαν συνδέσει με γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες πληρωμών (ηλεκτρονικό χρήμα), όπως το Apple Pay, το Google Pay και Garmin Pay. Στη συνέχεια ήρθε και το Amazon Pay και μαζί με τα δικά τους συστήματα πληρωμών των τραπεζών και της ΔΙΑΣ (το Iris Online Payments) δημιούργησαν έτοιμα, λειτουργικά, εύχρηστα και ασφαλή ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου επτά λύσεις - ψηφιακά πορτοφόλια, στη συνέχεια προστέθηκαν άλλα δύο και σήμερα οι ψηφιακές λύσεις πληρωμών, περιλαμβανομένων των εφαρμογών μέσω κινητών, είναι όσες οι τράπεζες που υπάρχουν στην Ελλάδα επί τον αριθμό των μεθόδων πληρωμών (IRIS, SEPA instant payments, Apple Pay, Google Pay, Amazon Pay, Garmin Pay, Visa, Mastercard-Maestro κ.ά). Ήδη τέτοιες εφαρμογές προσφέρονται από την Εθνική Τράπεζα (i-bank Pay), την Alpha Bank (myAlpha Wallet app), την Τράπεζα Πειραιώς (winbank pay) και τη Eurobank (Eurobank Wallet).

Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρονται ή αναπτύσσονται και από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Επίσης, οι τράπεζες συνεχώς τις εμπλουτίζουν, όπως ενδεικτικά ανακοίνωσε πρόσφατα η Alpha Bank για πανευρωπαϊκές συναλλαγές (SEPA) σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ - Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., με ηλεκτρονικό τρόπο κινήθηκαν κεφάλαια μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών ύψους 254,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου περισσότερα από το ΑΕΠ της Ελλάδος. Οι άμεσες χρεώσεις για την πληρωμή λογαριασμών αυξήθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ και οι πληρωμές μέσω POS σε 1,2 δισ. ευρώ. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία της ΔΙΑΣ για τις συναλλαγές με POS (πιστωτικές κάρτες) αφορούν μόνο τις πληρωμές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΑΑΔΕ (Εφορία). Δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στο σούπερ-μάρκετ ή στο ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ. Το ποσό αυτό, δηλαδή οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες, συνολικά εκτιμάται γύρω στα 65 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό φαίνεται σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2019, αλλά αυτό κρύβει την άνοδο της χρήσης τους το 2020. Αυτό συμβαίνει διότι αυξήθηκε η χρήση τους στην Ελλάδα, όμως μειώθηκε σε σχέση με το 2019 η αξία των συναλλαγών στο εξωτερικό και στις διασυνοριακές συναλλαγές. Διότι η πανδημία μείωσε τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα lockdowns και οι μεγάλες καθυστερήσεις στα κούριερ αποθάρρυναν αγορές από το εξωτερικό.

Έτσι, στην Ελλάδα διαπιστώθηκε αύξηση κατά περίπου 35% των αγορών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, συνολική άνοδος της χρήσης καρτών κατά 20%, ενώ 15% που είχαν κάρτες αλλά μέχρι σήμερα δεν τις χρησιμοποιούσαν για ηλεκτρονικές αγορές το τόλμησαν μέσα στο 2020. Αντίθετα, μειώθηκε η χρήση καρτών στο εξωτερικό κατά 35% και στις παραγγελίες από εξωτερικό κατά 12%.

Διαβάστε επίσης: 

Ν. Παπαθανάσης: Προανήγγειλε ρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις 30.000-50.000 ευρώ

Bloomberg: Την άνοιξη θα δούμε εκτόξευση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη

Οικονομία

Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ μέχρι 16 Μαρτίου για την ενίσχυση των πληττόμενων

Σταϊκούρας

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή», η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα αποτελέσουν τα βασικά «όπλα» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας παράλληλα (μιλώντας στο MEGA) τι θα γίνει με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως ανέφερε, «μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων που σωστά πήρε η κυβέρνηση είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών».

Σχετικά με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» και τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός, ο υπουργός είπε ότι «χθες καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της "επιστρεπτέας προκαταβολής 6", περίπου 158 εκατ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση. Θέσαμε κάποια κριτήρια για την "επιστρεπτέα προκαταβολή", τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138 χιλ. επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο 2021, υψηλότερο του 2020. 188 χιλ. επιχειρήσεις δεν δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο 2020. Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς».

Για το σχέδιο για την επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όταν ανοίξουν, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «ανεξάρτητα από τις επιλογές στο υγειονομικό πεδίο, πρέπει να είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα και τον επόμενο μήνα και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Η πρότασή μας θα είναι για να καλυφθούν οι βασικές πάγιες δαπάνες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις. Με επιστρεπτέα προκαταβολή, πάγιες δαπάνες και Γέφυρα ερχόμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Αποζημιώσεις
Όσον αφορά στις καταβολές αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο υπουργός ανέφερε πως το συγκεκριμένο μέτρο «ισχύει και τον Μάρτιο. Χτες πληρώσαμε άλλους 31.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ιδιοκτήτες που έχουν βάλει πλάτη. Έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα για το πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τον Ιανουάριο».

Ερωτηθείς για την επαναφορά των χάρτινων αποδείξεων, δήλωσε πως «αυτό ήταν ένα σωστό μέτρο γιατί θέλουμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Έχει μειωθεί η κατανάλωση, αλλά έχουν ενισχυθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα πρέπει να δούμε τη μείωση της κατανάλωσης και να τη διασταυρώσουμε με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Αντικειμενικές αξίες
Για το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός είπε ότι «είναι μια άσκηση που θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έχουμε 22% και θέλουμε να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 8%. Αυτό εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση, αλλά και από την άσκηση των αντικειμενικών αξιών. Στόχος είναι εκεί που πραγματικά πρέπει να φορολογηθεί ακόμα περισσότερο ο πλούτος της χώρας, να φορολογηθεί. Ό,τι αποτέλεσμα προκύψει, να δοθεί στο άλλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από τον ΕΝΦΙΑ όλα αυτά τα χρόνια. Επιδιώκουμε την άσκηση των αντικειμενικών αξιών να την τελειώσουμε φέτος».

Ενίσχυση πληγέντων
Τέλος, για την ενίσχυση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «έχουμε αποδείξει ότι σε όλες αυτές τις φυσικές καταστροφές, έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και είμαστε κοντά στην κοινωνία για να επουλώσουμε κάποιες πληγές. Τις φυσικές καταστροφές δεν μπορείς να τις προβλέψεις, αλλά μπορείς να φτιάξεις τους κατάλληλους μηχανισμούς στην πολιτεία για να βοηθάς γρήγορα την κοινωνία. Ήδη είναι σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την κρατική αρωγή που δημιουργεί έναν καινούργιο φορέα για να συντονιστούν όλες αυτές οι ενέργειες, για να βοηθάμε σπίτια και νοικοκυριά. Υπάρχουν διάφορα υπουργεία που ενισχύουν τους πολίτες. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα στον βαθμό που υπάρχουν οι εκτιμήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τη ζημιά».

 

Διαβάστε επίσης:

Αρναουτάκης: Ζητά την άμεση λειτουργία όλων των εμβολιαστικών κέντρων στην Κρήτη

Ηράκλειο: Οδηγούσε... μεθυσμένος και συνελήφθη

Ανώγεια - κορωνοϊός: Ζητούν από τον Χαρδαλιά να μπουν στο "βαθύ κόκκινο"

Κρήτη - κορωνοϊός: 16 ασθενείς στις εντατικές των νοσοκομείων