Οικονομία

Ούτε το 2018 θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη 5,4 δισ. σε ιδιώτες!

χρέη

Εγκαταλείπει η κυβέρνηση τους στόχους και τις δεσμεύσεις για να αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες έως το τέλος του προγράμματος, το 2018. 

Στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού μιλά για «μείωση» και όχι «εκκαθάριση» (δηλαδή εξόφληση) των χρεών, όπως προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο, με το οποίο έκλεισε η β' αξιολόγηση, τον περασμένο Ιούλιο.
 
Τα χρέη αυτά ανέρχονταν (έως τον Ιούλιο του 2017) σε 5,435 δισ. ευρώ. Γι' αυτά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού  που κατατέθηκε σήμερα, αναφέρει στη σελίδα 28: «Υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά ως τα μέσα του 2018». 
Πριν ακριβώς από τρεις μήνες, όμως, στις 2 Ιουλίου 2017, το Τεχνικό Μνημόνιο δεν έλεγε πως «εκτιμάται ότι θα μειωθούν», αλλά έλεγε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοφληθούν. Για την ακρίβεια, στη σελίδα 27 του Τεχνικού Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) αναγράφεται ότι «οι αρχές δεσμεύονται για την εκκαθάριση του εκκρεμούς αποθέματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2018» («The authorities will commit to clearing the outstanding stock of arrears to the private sector by June 2018»).

Άρα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξοφλήσει όσους περιμένουν τα λεφτά τους, όπως έλεγε τον Ιούλιο, αλλά «εκτιμά ότι θα μειωθούν» τα ληξιπρόθεσμα, αν και εφόσον μάλιστα πάνε όλα καλά.

Και στο προσχέδιο αναφέρεται πάντως ότι «στους στόχους της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ ως και το πρώτο εξάμηνο του 2018, με κύριο στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Παρά την ειδική χρηματοδότηση (δηλαδή τα έξτρα δάνεια) η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πλέον στον στόχο της για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά εκφράζει εκτιμήσεις για μείωσή τους.

Με βάση το προσχέδιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, ανέρχονται σε 5.435 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, ενώ τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 7.405 εκατ. ευρώ.

Οικονομία

Γεωργιάδης: Το νέο μας πρόγραμμα στοχεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

άδωνις γεωργιάδης

Σχεδιάζουμε καινουργια προγράμματα ΕΣΠΑ για αποκλεισμένες επιχειρήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως για τις μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζονται άμεσα καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Αναφέρεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με 50.000- 60.000 τζίρο. 

Παράλληλα δήλωσε πως έρχονται δάνεια χωρίς προσημείωση στο τέλος του χρόνου και θα υπάρξουν άλλα 10 δις επίσης μέχρι τέλος του χρόνου. 

«Χτες ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του εγγυοδοτικού, έγινε η προκήρυξη άρα σε 15 ημέρες από χτες θα μπουν πάλι οι επιχειρήσεις να κάνουν αιτήσεις και να παίρνουν χρήματα εγγυοδοτικού», υπογράμμισε.

«Επίσης μέσα στην βδομάδα που έρχεται ξεκινάει το λεγόμενο ΤΕΠΙΧ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτά στοχεύουν σε επιχειρήσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος σε επιχειρήσεις που έχουν τζίρο από 200.000 εώς και 400.000 δηλαδή σε μικρομεσαίεες επιχειρήσεις διευκρίνισε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί χρήματα σε 180.000 επιχειρήσεις ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να μην επιβαρύνεται η οικονομία.