Οικονομία

Ούτε το 2018 θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη 5,4 δισ. σε ιδιώτες!

χρέη

Εγκαταλείπει η κυβέρνηση τους στόχους και τις δεσμεύσεις για να αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες έως το τέλος του προγράμματος, το 2018. 

Στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού μιλά για «μείωση» και όχι «εκκαθάριση» (δηλαδή εξόφληση) των χρεών, όπως προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο, με το οποίο έκλεισε η β' αξιολόγηση, τον περασμένο Ιούλιο.
 
Τα χρέη αυτά ανέρχονταν (έως τον Ιούλιο του 2017) σε 5,435 δισ. ευρώ. Γι' αυτά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού  που κατατέθηκε σήμερα, αναφέρει στη σελίδα 28: «Υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά ως τα μέσα του 2018». 
Πριν ακριβώς από τρεις μήνες, όμως, στις 2 Ιουλίου 2017, το Τεχνικό Μνημόνιο δεν έλεγε πως «εκτιμάται ότι θα μειωθούν», αλλά έλεγε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοφληθούν. Για την ακρίβεια, στη σελίδα 27 του Τεχνικού Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) αναγράφεται ότι «οι αρχές δεσμεύονται για την εκκαθάριση του εκκρεμούς αποθέματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2018» («The authorities will commit to clearing the outstanding stock of arrears to the private sector by June 2018»).

Άρα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξοφλήσει όσους περιμένουν τα λεφτά τους, όπως έλεγε τον Ιούλιο, αλλά «εκτιμά ότι θα μειωθούν» τα ληξιπρόθεσμα, αν και εφόσον μάλιστα πάνε όλα καλά.

Και στο προσχέδιο αναφέρεται πάντως ότι «στους στόχους της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ ως και το πρώτο εξάμηνο του 2018, με κύριο στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Παρά την ειδική χρηματοδότηση (δηλαδή τα έξτρα δάνεια) η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πλέον στον στόχο της για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά εκφράζει εκτιμήσεις για μείωσή τους.

Με βάση το προσχέδιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, ανέρχονται σε 5.435 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, ενώ τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 7.405 εκατ. ευρώ.

Οικονομία

Σταϊκούρας για τα 32 δισ. ευρώ: Στόχος εκταμιεύσεις από το β' εξάμηνο του έτους

Σταϊκούρας

Στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις που αφορούν στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως τα χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν επιβαρύνουν το χρέος των χωρών. «Οι επιχορηγήσεις δεν μετράνε στο χρέος, άρα έχουν ιδιαίτερη αξία για χώρες με υψηλότερο χρέος όπως είναι η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή την στιγμή γίνονται συζητήσεις, έτσι ώστε οι εκταμιεύσεις από το πακέτο βοήθειας να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χαρακτήρισε «φιλόδοξο, δίκαιο, ρεαλιστικό και απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις πιεστικές ανάγκες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ από το πακέτο, με την εκταμίευση των χρημάτων πιθανόν να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020. «Πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις για το 2021 αλλά η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν κάποιες από αυτές τις εκταμιεύσεις το 2020».

Η χώρα, μέχρι τον Οκτώβριο οφείλει να θέσει τις προτεραιότητες που έχει προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα εδράζονται σε δύο πυλώνες: Την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την ανάκαμψη της χώρας.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο ,έσω προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ. «Η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες και πάνω σε αυτές θα υλοποιηθούν οι πολιτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

Επανέλαβε, τέλος, ότι από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την περίοδο Ιούνιος- Ιούλιος-Αύγουστος με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν (έως το 2022) και οι προληπτικές γραμμές πίστωσης από τον ESM.