Οικονομία

Χρηματιστήριο: Ράλι 3,3% - Ποιες μετοχές πρωταγωνίστησαν στην προεξόφληση

χρηματιστήριο

Mε ράλι πάνω από 3% η αγορά προεξοφλεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,16 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,26% με τζίρο 46 εκατ. ευρώ.

Με ώθηση τόσο από τις τράπεζες, αλλά και με αυξημένο τζίρο σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE25 (Autohellas, Tέρνα, Lamda, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟTE, ΟΠΑΠ) η αγορά ήταν θετική ειδικά μετά το μεσημέρι.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι, είναι καλύτερο να αγοράζεις μετοχές σε χαμηλές τιμές όταν τα οικονομικά στοιχεία είναι αδύνατα, παρά να αγοράζεις μετοχές σε υψηλές τιμές και με πιο δυνατά οικονομικά στοιχεία – καθώς στην πρώτη περίπτωση οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες.

Με λίγα λόγια, η οικονομία στην Ευρώπη δεν θα είναι στα καλύτερα της και τα στοιχεία θα χειροτερεύουν. Όσο προχωρά ο κύκλος, όμως, και η οικονομία θα ξεκινά πάλι θα υπάρχει μια φάση αποκατάστασης – όπως θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η διαδικασία πιθανότατα να είναι αργή και επίπονη λ.χ. για τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα.

Οι αγορές, συνεπώς προηγούνται των οικονομιών. Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απάντηση της ΕΚΤ -η επικεφαλής της οποίας ζήτησε ήδη περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ελληνική αγορά, εκτός από τις τραπεζικές μετοχές βλέπουμε κινητικότητα και σε μετοχές εταιρειών που πλήττονται καίρια από την κρίση (Autohellas, Αεροπορία Αιγαίου) Ράλι 5,39% για την Eurobank στα 0,356 ευρώ. Ράλι 7% για την Alpha bank στα 0,648 ευρώ. Κέρδη 5,82% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,2095 ευρώ. Με άνοδο 5,56% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,235 ευρώ. Ράλι 3,65% για την Lamda στα 6,25 ευρώ. Με άνοδο 3,7% η Motor Oil στα 13,46 ευρώ. Κέρδη 0,96% για την Αεροπορία Αιγαίου στα 5,25 ευρώ. Ράλι 4, 5% για την Coca- Cola στα 23 ευρώ. Κέρδη 2,81% για τον ΟΤΕ στα 11,70 ευρώ. Ράλι 4,04% για την Βιοχάλκο στα 2,35 ευρώ. Κέρδη πάνω από 3% για Μυτιληναίο και άνω του 5,7% για ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στα 7 ευρώ και 6 ευρώ αντίστοιχα. Με πτώση 1,92% η Ελλάκτωρ στα 0,92 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46,7 εκατ. ευρώ.

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τα πρώτα 17,8 δισ. ευρώ

ταμειο ανακαμψης

Υπεγράφη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες η Συμφωνία Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά στις ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η συμφωνία αφορά στα πρώτα 13.515.279.418 ευρώ, καθώς η διάθεση των υπολοίπων ενισχύσεων προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την προβλεπόμενη αναθεώρηση του 2023.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου αξίας 12.727.538.920 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψε από ευρωπαϊκής πλευράς ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Paolo Gentiloni και από πλευράς της Ελλάδος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, του Εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενός σχεδίου που φέρνει στη χώρα τεράστιους ευρωπαϊκούς πόρους (30,5 δισ. ευρώ) και σκοπεύει να κινητοποιήσει διπλάσιους επενδυτικούς πόρους (60 δισ. ευρώ) προς όφελος κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Με τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιέχει το “Ελλάδα 2.0” φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα -οικονομία, κοινωνία και θεσμούς- σε μια νέα εποχή. Να πυροδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

Μόλις ολοκληρωθεί η υπογραφή και της σύμβασης των δανείων, οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εκταμίευση της προκαταβολής, ύψους 3.964.672.598 ευρώ. Οι δύο συμφωνίες, η εγκριτική απόφαση του Συμβουλίου, οι σχετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αναλυτικό σχέδιο και οι σχετικές υποστηρικτικές εκθέσεις είναι διαθέσιμα στη σελίδα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr/to-plires-sxedio/.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί το επιστέγασμα σκληρής δουλειάς ενός ολόκληρου χρόνου και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτήν, τους συναδέλφους Υπουργούς και τις ομάδες τους, την Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία εκτός εμού, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, καθώς και τον Γ.Γ. Συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Προπαντός όμως ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που κέρδισε για την Ελλάδα αυτή τη μοναδική ευκαιρία και μου εμπιστεύθηκε την ευθύνη του συντονισμού για την προετοιμασία και υλοποίησή του» τονίζει στη δήλωσή του ο κ.Σκυλακάκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Το πήραν ... ζεστά οι τοπικοί φορείς μετά την παρέμβαση του Ράδιο Κρήτη

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Ράδιο Κρήτη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ δοκιμάζει το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού σε μορφή... κάψουλας!