Οικονομία

Γεωργιάδης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

Κλειστές επιχειρήσεις

Τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια έως και 50.000 ευρώ θα έχουν οι μικρές επιχειρήσεις, όπως προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Συμφωνήσαμε μέσα στην ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα και δεσμεύσαμε ένα πόσο 450 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό και η προκήρυξη θα βγει μέσα στον Ιανουάριο στον αέρα» είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η διαφορά με το τρέχον εγγυοδοτικό θα είναι πως οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερες εγγυήσεις για να πάρουν τα δάνεια και περισσότερες επιχειρήσεις θα περνάνε τον πήχη.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το δάνειο θα είναι μέχρι 50.000 ευρώ –δηλαδή ένα δάνειο που θα απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχουν σκέψεις από τον Ιανουάριο το κράτος να αναλάβει να καταβάλει όχι μόνο τους τόκους αλλά και ένα μέρος της δόσης των επιχειρηματικών δανείων.

Την ίδια ώρα, είπε πως το ποσοστό που δεν θα επιστρέψουν οι δικαιούχοι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα είναι μεγάλο ενώ παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Τόνισε δε, πως στόχος είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά, σημειώνοντας ότι επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα πάρουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του πρωθυπουργού να συνεχίζει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όσο θα είναι κλειστή η αγορά.
Ανέφερε, μάλιστα, πως το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε δύο σημαντικές ρυθμίσεις από αύριο.

Αρχικά θα βάλει όλη την αναλογία του δώρου για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

Παράλληλα, αύριο θα ψηφιστεί η τροπολογία που θα επιφέρει πολύ αυστηρές κυρώσεις, όπως μεγάλα πρόστιμα και έξι μήνες φυλάκιση στους εργοδότες που εκβιάζουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή για να τους πάρουν πίσω τα χρήματα που τους κατέβαλλε το κράτος.

«Φέτος δεν είναι αγένεια να μην πας επίσκεψη»
Σχολιάζοντας τα διαφορετικά φετινά Χριστούγεννα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως φέτος δεν είναι αγένεια να μην πας επίσκεψη στο σπίτι κάποιου.

«Είναι σύνεση» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας επίσης πως είναι κρίμα να τιναχθούν όλα στον αέρα.

«Με την έναρξη των εμβολιασμών μπαίνουμε στην τελική ευθεία και πρόκειται πλέον για ζήτημα κάποιων μηνών» ανέφερε ο ίδιος.

Για το click away
Αναφερόμενος στο μέτρο του click away, o κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως πηγαίνει όλο και καλύτερα και ότι μπορεί σε κάποιο βαθμό να σώσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά από την απόλυτη καταστροφή.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τις εικόνες που τον δείχνουν να κάνει αγορές εκμεταλλευόμενος την υπηρεσία του click away, αποκάλυψε πως αγόρασε ένα κουστούμι μπλε – γκρι καθώς δεν είχε τέτοιο χρώμα.

Επανέλαβε δε, πως οι χώρες που άνοιξαν νωρίς το λιανεμπόριo είδαν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Διαβάστε σήμερα:

Μεταβιβάσεις ακινήτων με λίγα κλικ στον υπολογιστή

Ηράκλειο: Πόσο θα κοστίσει το γιορτινό τραπέζι

Ηράκλειο: Αγοράκι έπεσε από ύψος και τραυματίστηκε

 

 

Οικονομία

Οι πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 17-21 Μαΐου

αποζημίωση

Την πληρωμή των αποζημιώσεων για την αποζημίωση δώρου Πάσχα Απριλίου για αναστολές συμβάσεων εργασίας και μια ακόμη καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 17-21 Μαΐου.  Συνολικά θα καταβληθούν 80,5 εκατ. ευρώ σε πάνω από 695.000 δικαιούχους.
 
Ειδικότερα:
 
1.Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν οι εξής καταβολές:

29 εκατ. ευρώ για 585.000 δικαιούχους που αφορά στην αποζημίωση δώρου Πάσχα του μηνός Απριλίου για αναστολές συμβάσεων εργασίας

2 εκ ευρώ για 3.000 δικαιούχους (αφορά υπόλοιπα αναστολών έτους 2020, αναλογία δώρου Χριστουγέννων, υπόλοιπα αναστολών 2021) 

2.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 17-21 Μαΐου οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές

14 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 19.185 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα ασθενείας, μητρότητας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

16,9 εκατ. ευρώ  θα καταβληθούν σε 520 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Επιπροσθέτως, 6.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 14 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Έκτακτες πληρωμές

Αύριο Δευτέρα 17 Μάϊου θα καταβληθούν 9 εκατ. ευρώ σε 18.020 δικαιούχους που αφορούν σε αναδρομικά κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων

 

 3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
 

25 εκατ. ευρώ σε 62.500 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

15 εκατ. ευρώ σε 6.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

500.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Για το διάστημα 17-21 Μαΐου δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ.

ειδησεις σημερα

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ «χτύπησε» το σπίτι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς

Κορωνοϊός - Κεραμέως: Μόνο 0,1% των σχολικών μονάδων έχει αναστείλει τη λειτουργία του

Φίλης για Σακελλαροπούλου: Επισκέφθηκε το φράχτη της μισανθρωπιάς και των τραγωδιών