Οικονομία

Έρχεται ο λογαριασμός των επιστρεπτέων προκαταβολών

επιστρεπτέα προκαταβολή

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να έρθει ο λογαριασμός των επιστρεπτέων προκαταβολών, καθώς αναμένεται να αναρτηθούν τα σχετικά ποσά στο σύστημα TAXIS αφού πρώτα βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Το θέμα αφορά σε περίπου 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS.

Εκεί, θα αναζητήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές, όπου θα αναγράφεται και το σύνολο που έχουν λάβει, αλλά και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν.

Όσοι μπορούν να επιστρέψουν το ποσό εφάπαξ έως τις 31/12, θα έχουν έκπτωση 15%.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ, μπορούν να πληρώσουν το ποσό σε 60 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση το Γενάρη του 2022.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη έως 31/12/2018 θα πρέπει να επιστρέψουν το 25 ή 33%, εφόσον έχει μειωθεί ο τζίρος τους περισσότερο του 70% ή εμφανίζουν ζημιά στα κέρδη τους.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 01/012019 θα πρέπει να επιστρέψουν το 50% αν δεν είχαν μείωση στο τζίρο τους, ενώ αν είχαν μείωση στο τζίρο τους γύρω στο 30% η επιστροφή φτάνει στο 25%.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποιες αποδείξεις φέρνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως και €2.200

Σκυλακάκης: Θα έχουμε ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Οικονομία

48 δόσεις: Ποιες οφειλές εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση

Εφορία

Τη δυνατότητα να εντάξουν οφειλές που προκύπτουν από εκπρόθεσμες δηλώσεις -οι οποίες υποβάλλονται μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή την πρόσκλησης παροχής πληροφοριών που ζητά εγγράφως η φορολογική διοίκηση και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου- στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων έχουν οι φορολογούμενοι.

Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ παρέχονται οδηγίες ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι δυνητικές περιπτώσεις φορολογουμένων με οφειλές που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και έχουν στερηθεί κατά το παρελθόν τη δυνατότητα υπαγωγής των εν λόγω οφειλών τους σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 δόσεις.

Η αίτηση για τους ενδιαφερόμενους γίνεται διαδικτυακά, ενώ σε περιπτώσεις οφειλών που έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, ανεξάρτητα από το αν τηρείται ή όχι, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή άλλη Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να είναι ενήμερος στις λοιπές οφειλές του.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις για την αγορά δεύτερης κατοικίας από αλλοδαπούς

Cyber Monday 2021: Μεγάλη προσοχή στις διαδικτυακές αγορές σας τη Δευτέρα

ESPA BANNER