Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Έρχονται νέα εργαλεία κατά του πληθωρισμού από Ιούνιο

Image
ΕΚΤ
 clock 22:52 | 17/04/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Στόχος της επικεφαλής της ΕΚΤ, κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν να προετοιμάσει τις αγορές για επερχόμενες αλλαγές νομισματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, καθησύχασε λέγοντας ότι δεν θα γίνουν απότομα, δηλαδή χωρίς αντίμετρα ή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι παρενέργειες. Υπογράμμισε πολλές φορές ότι, σε κάθε περίπτωση, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για συγκράτηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Την επόμενη ημέρα από τις ανακοινώσεις, δηλαδή χθες, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς που ζητά κάθε τρίμηνο προκειμένου να λαμβάνει πληροφορίες για το τι πιστεύουν οι επενδυτές. Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη επιδείνωση για τις προβλέψεις του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, σε σχέση με εκείνες που είχε λάβει ένα τρίμηνο πριν. Έτσι, οι προχθεσινές ανακοινώσεις ήταν καλή ευκαιρία για προετοιμασία των αγορών εν όψει της συνεδρίασης του Ιουνίου, οπότε θα δημοσιεύσει και τις δικές της προβλέψεις. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει το ενδεχόμενο να αλλάξει το "αφήγημα" χωρίς να φανεί αξιόπιστη.

Οι προβλέψεις των αναλυτών που δημοσιεύθηκαν έχουν ήδη τιμολογηθεί από την αγορά και αυτό αντικατοπτρίζει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η καμπύλη αποδόσεων δείχνει άνοδο του κόστους χρηματοδότησης των οικονομιών της Ευρωζώνης κατά μία έως 1,75 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, η μισή αύξηση πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. 

 Έμμεση αύξηση επιτοκίων

Η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα είναι αυτή που τελικά επηρεάζει και περνά στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Υπό αυτή την έννοια, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης στις αγορές, που αποτιμούν τον κίνδυνο πληθωρισμού, την πιθανότητα αύξησης επιτοκίων και την επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης, κάνει τη μισή δουλειά της ΕΚΤ. Διότι αυξάνονται τα επιτόκια στην αγορά χωρίς η ΕΚΤ να αυξάνει τα δικά της. Στην ανάλυση κινδύνων, η κυρία Λαγκάρντ είπε με απλά λόγια το εξής: Είτε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, σε σχέση με τον πόλεμο, οπότε θα μειωθεί η ζήτηση, είτε ο πληθωρισμός θα επιδεινωθεί λόγω ενέργειας και εξωγενών γεγονότων, κάτι που θα ρίξει την ανάπτυξη, άρα και τη ζήτηση. Και στις δύο περιπτώσεις είπε ότι η μείωση της ζήτησης θα περιορίσει την κατανάλωση και, κατά συνέπεια την ανάπτυξη, αλλά και τον πληθωρισμό.

Παρέμβαση στη ρευστότητα

Άλλη μισή δουλειά της ΕΚΤ στην έμμεση αύξηση επιτοκίων γίνεται ως εξής: Όπως ανακοίνωσε, υπάρχει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προσαρμόσει το όριο υπερβάλλουσας ρευστότητας των τραπεζών που δεν τοκίζεται με αρνητικά επιτόκια. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι μικρότερη ρευστότητα θα τοκίζεται με αρνητικά επιτόκια ή, διαφορετικά, η ίδια ρευστότητα θα τοκίζεται με λιγότερο αρνητικά επιτόκια. Ο συνδυασμός αυτός, δηλαδή ο μηχανισμός αποδοχής υπερβάλλουσας ρευστότητας, η οποία θα είναι μικρότερη με αρνητικά επιτόκια, μαζί με το ήδη αυξημένο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας, αποτελεί μια έμμεση αύξηση επιτοκίων.

 Αγορές ομολόγων

Οι χρησμοί Λαγκάρντ δεν τελειώνουν εδώ. Συγκρίνοντας την ίδια πρόταση, σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΑPP), είπε ότι τα στοιχεία που λαμβάνει η ΕΚΤ δείχνουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το γ’ τρίμηνο. Δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για τις αρχές ή τα τέλη του γ’ τριμήνου. Ο χρονικός προσδιορισμός συνδέεται με την εξέταση για την αύξηση των επιτοκίων. Διότι η όποια απόφαση για τα επιτόκια θα ληφθεί αφού λήξει το πρόγραμμα APP. Και θα ληφθεί "σε κάποια στιγμή". Το "κάποια στιγμή" μπορεί να σημαίνει από μία εβδομάδα έως έναν χρόνο...

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: 4 πακέτα πληρωμών έρχονται για τους συνταξιούχους τους επόμενους μήνες

Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις, επιδόματα, έκτακτη ενίσχυση

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis