Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι κερδίζουν από το "πάγωμα"

Image
εισφορά αλληλεγγύης
 clock 12:45 | 02/01/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Από την 1η Ιανουαρίου έπαψε να εφαρμόζεται επί των εισοδημάτων –έστω και προσωρινά για διάστημα ενός έτους- η ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Το «πάγωμα» όμως του συγκεκριμένου φόρου δεν αφορά στους πάντες, κάτι που ξεκαθαρίζει σε εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Έτσι, κάποιοι θα δουν αυξήσεις… δια της πλαγίας στους μισθούς τους και κάποιοι άλλοι... απλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν αυτόν τον βαρύ φόρο: Η απόφαση για προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επηρεάζει από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας χρονιάς σχεδόν 1,2 εκατομμύρια φορολογουμένους (κυρίως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα) οι οποίοι θα δουν αύξηση των αποδοχών τους. Συγκεκριμένα, αύξηση μισθού θα δουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν κέρδος έως έναν «μισθό», που συνήθως έχαναν σε φόρους, ενώ δίνονται φορολογικές ανάσες για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια ή μερίσματα.

Ποιοι κερδίζουν από τον «πάγο» στην εισφορά
Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται λοιπόν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Για το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στο εισόδημα:
-από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,
-από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και
-από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου»
-Στις αμοιβές μελών Δ.Σ. (για το φορολογικό έτος 2020 επιβάλλεται εισφορά)
Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020. Με άλλα λόγια στους κερδισμένους είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, στους μισθούς των οποίων φέτος δεν θα εφαρμοστεί η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα, λόγω της μειωμένης παρακράτησης να δουν και έμμεσες αυξήσεις αποδοχών.

Κερδισμένοι και επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης την άνοιξη του 2021, θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο φόρο, καθώς δεν εφαρμόζεται η εισφορά στα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στο 2020.

Ποιοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης

Κάθε είδους εισοδήματα από «μισθωτή εργασία και συντάξεις» ανεξαρτήτως του τρόπου φορολογίας αυτών

Κάθε είδους συντάξεις από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται
Το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων

Στους χαμένους -εκείνους δηλαδή που θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης- συγκαταλέγονται Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Μάλιστα, η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνεχίζεται να διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις, από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται. Διευκρινίζεται επιπλέον, ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνο όσοι εργάζονται σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α' και β' βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Πηγή: enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Τέλος το click away μέχρι 11 Ιανουαρίου - Κλειστό το λιανεμπόριο

Πέτσας: Αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα μέχρι 11 Ιανουαρίου

Ηράκλειο: Άδειασαν οι κλινικές covid - Καλύτερη η κατάσταση και στις ΜΕΘ

Ηράκλειο: Στο αυτόφωρο επιχειρηματίας... για τα τραπεζοκαθίσματα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis