Λασίθι

Ιεράπετρα: Μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες

φτωχεια ελλαδα κριση.jpg

Σημαντικά θέματα συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016. 

Μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες
Ο καθορισμός των προϋποθέσεων για μείωση ή απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες απασχόλησε ιδιαίτερα το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας,  το οποίο κλήθηκε να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις με βάσει τις οποίες θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Μανώλης Φραγκούλης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους. 

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από την αρμόδια υπηρεσία, ενώ συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων. 

Όπως αναφέρθηκε, το ποσοστό μείωσης των τελών θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ωφελούμενων, αλλά και από την επίπτωση στα έσοδα του δήμου, εφόσον θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της ανταποδοτικότητας. 

Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου 
Κατά την ίδια συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση του έργου «Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας» μετά την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 -2020». 

Πρόκειται για ένα νέο έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, λύνοντας ριζικά το πρόβλημα  στέγασης του 7ου Νηπιαγωγείου που σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στον πεζόδρομο της Λακέρδα. Το έργο είναι συνολικού ύψους 720.000,00 ευρώ και στην παρούσα φάση το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκε μέρος της χρηματοδότησης για την έναρξη των διαδικασιών. 

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης «Με πολύ αγώνα  της Διοίκησης και των Υπηρεσιών του Δήμου μας, καταφέραμε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για να εντάξουμε το 7ο Νηπιαγωγείο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 -2020».  Στόχος μας είναι να διεκδικούμε έργα και υποδομές που έχει ανάγκη ο δήμος Ιεράπετρας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και την πρόοδο του. Στο πλαίσιο αυτό η ανέγερση ενός νέου σχολικού κτιρίου στον δήμο μας που σύντομα ξεκινά δίνει τη δυνατότητα σε ένα ακόμη σχολείο του δήμου να στεγαστεί σε ιδιόκτητους, σύγχρονους και κατάλληλους χώρους». 

Κόσμος

Κεντρική Αμερική: Η πείνα έχει απογειωθεί

φτωχεια

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινάνε στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και στη Νικαράγουα έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η περιφέρεια της κεντρικής Αμερικής πλήττεται από βαθιά οικονομική κρίση, την οποία επιδείνωσε ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Νέα δεδομένα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ, δείχνουν ότι σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτές τις τέσσερις χώρες είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, έναντι 2,2 εκατομμυρίων το 2018.

Η οικονομική κρίση που επιδείνωσε η πανδημία του νέου κορονοϊού «είχε ήδη αποτέλεσμα τα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων να γίνουν πολύ ακριβά για τους πιο ευάλωτους όταν χτύπησαν οι δίδυμοι κυκλώνες Ήτα και Ζήτα», επισήμανε ο Μιγκέλ Μπαρέτο, διευθυντής του τμήματος του ΠΠΕ το οποίο είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αναφερόταν στα δύο καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα που σάρωσαν την κεντρική Αμερική τον Νοέμβριο του 2020.

«Τρώμε τα λιγοστά τρόφιμα που μας δίνουν άλλοι», είπε η Μαρίνα Ροσάδο, 70 ετών, η οποία ζει, με τον γιο της και τα εγγόνια της, σε λεωφόρο στην πόλη Λίμα της Ονδούρας που είχε πλημμυρίσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν το σπίτι τους έσπρωξαν πιο βαθιά την οικογένεια στη φτώχεια και στην πείνα, εξήγησε η κυρία Ροσάδο, καθώς τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν επιτρέπουν να συνεχίσει να μαζεύει μπουκάλια και τενεκεδάκια και μετά να τα πουλήσει σε εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση.

Η πείνα σαρώνει στον λεγόμενο «Ξερό Διάδρομο» που διαπερνά την κεντρική Αμερική: η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει την ξηρασία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, το 15% από τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή τον Ιανουάριο τόνισαν πως έχουν πρόθεση να μεταναστεύσουν, ποσοστό που είναι διπλάσιο από αυτό που κατέγραφε το 2018.

 

Περισσότερες ειδήσεις: 

Κρήτη - κορωνοϊός: 59 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες - Τι γίνεται με τις ενστάσεις

Ηράκλειο: Το πάρκο που στοίχισε 2 εκατ. ευρώ και έγινε μαντρί