Κρήτη

«Τόπο των Ευκαιριών» χαρακτήρισε τα Ανώγεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

620648_3473402ff7-96afb21096d6065e.jpg

Τόπο των Ευκαιριών χαρακτήρισε τα Ανώγεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρέθηκε στον ορεινό δήμο Ανωγείων το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ορεινή ενδοχώρα του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περπάτησε στο Μεϊντάνι, μπήκε στα Καφενεία του χωριού, συνομίλησε με κατοίκους και άναψε κερί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνάντηση του με τον δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη ο κ. Μητσοτάκης άκουσε για τα προβλήματα της περιοχής και δήλωσε στον δήμαρχο πως θα είναι στον πλευρό της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων για τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά τη δύσκολη καθημερινότητα και τον αγώνα που δίνουν για να κρατήσουν το τόπο τους ζωντανό.

620648_875c2937c1-870a0bd69fdbdc83
620648_875c2937c1-870a0bd69fdbdc83

Ο δήμαρχος Ανωγείων μίλησε για τον ιστορικό ορεινό δήμο με προβλήματα αλλά και προοπτικές όπως ανέφερε. «Η μεγαλύτερη προοπτική που έχει ο τόπος μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Ψηλορείτη ενός τουρισμού που θα διαρκεί όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι και θα στηρίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας στο φυσικό περιβάλλον στο πολιτισμικό και πολιτιστικό υπόβαθρο που έχουμε στα προϊόντα μας στην παράδοση και τον άλλο πολιτισμό μας που αφορά στις αρχαιότητες Ιδαίο 'Αντρο και Ζώμινθο».

Ανέφερε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι ο Ψηλορείτης έχει χαρακτηριστεί ως γεωπάρκο της Ουνέσκο και για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός του δήμου είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης του μίλησε για το ΑΚΟΜ Ψηλορείτης που δραστηριοποιείται στην περιοχή και με Ευρωπαϊκά προγράμματα αξιοποιεί και βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση κέντρα σε όλη την περιοχή γύρω από τον Ψηλορείτη.

«Τα Ανώγεια είναι ο τόπος των ευκαιριών και μία μεγάλη ευκαιρία είναι αυτή του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως: «Όσο το τουριστικό προϊόν πηγαίνει προς την έννοια της μοναδικής εμπειρίας, η εμπειρία δηλαδή η μοναδική που μπορεί να αποκομίσει κάποιος επισκεπτόμενος μέρη όπως τα Ανώγεια, αλλά και τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Κρήτης τόσο η ευκαιρία για ανάπτυξη του τουρισμού μεγαλώνει. Χαρακτηρίζεται ως μία εμπειρία μοναδική η επίσκεψη στους ορεινούς όγκους, διότι συνδέει μία ιδιαίτερη φύση, με ιδιαίτερη ομορφιά μαζί με τους ανθρώπους της, τις μουσικές, την ταυτότητα του τόπου, τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα τα οποία είναι σε θέση να συνδεθούν και αυτά με το συνολικό τουριστικό προϊόν. Να παρουσιαστούν να αναδειχθούν, να πάρουν ακόμη και καλύτερες τιμές. Η ευκαιρία λοιπόν είναι μπροστά μας».

Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο ίδιος προσωπικά είναι: «Να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ανεξαρτήτως κομματικών προσδιοριστικών ταμπελών. Είναι κάτι που βλέπω και το διακρίνω στον τόπο σας, έχετε δηλαδή, μία κοινή αντίληψη για τους στόχους που έχετε θέσει και έτσι είμαι σίγουρος ότι και για τα Ανώγεια θα μπορέσουμε από την επόμενη μέρα να κάνουμε πάρα πολλά όμορφα πράγματα. Ειδικά για την ορεινή Ελλάδα θέλω να τονίσω πως, όπως υπάρχει η νησιωτική πολιτική, που σήμερα όμως δεν υπάρχει, έτσι πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει και η πολιτική για τους ορεινούς όγκους και τους ορεινούς οικισμούς».

Γνωρίζω είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πως: «Υπάρχει το δίκτυο ορεινών δήμων με το οποίο και συνεργάζομαι και λέω πως πρέπει να υποστηριχθεί αυτό το δίκτυο, διότι τα ορεινά χωριά έχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδικές πολιτικές. Αν φυσικά θέλουμε να μιλάμε για τουρισμό στην Ελλάδα 12 μήνες το χρόνο τότε δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο η θάλασσα και τα νησιά. Εξίσου θα πρέπει να μας απασχολεί και η φροντίδα μιας σοβαρής ορεινής πολιτικής, που θα συνδυάζει την τόνωση της τοπικής οικονομίας, της παραδοσιακής τοπικής οικονομίας, που συνδέεται με την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα, τις νέες προκλήσεις, μιας οικονομίας η οποία θα αλλάζει και θα πηγαίνει πιο κοντά προς τον ποιοτικό τουρισμό».

620648_171ef2c70a-9a158f8d7a6e6b74
620648_171ef2c70a-9a158f8d7a6e6b74

Ανέφερε μάλιστα πως το ρώτησαν για την περιοχή «Αν είμαστε σύμφωνοι με ένα χιονοδρομικό κέντρο στον Ψηλορείτη. Η απάντησή μου είναι κατηγορηματικά όχι. Διότι ο Ψηλορείτης, σε πέντε χρόνια από τώρα και θυμηθείτε το, θα είναι ένας καταπληκτικός προορισμός για ορειβατικό σκι, το οποίο είναι και το μέλλον του σκι. Ο κόσμος του σκι θέλει να περπατάει πολύ περισσότερο στο βουνό, χωρίς να έχει την ανάγκη να ανεβοκατεβαίνει γρήγορα.

Θέλει να απολαμβάνει την ομορφιά της φύσης και πραγματικά τα χωριά του Μυλοποτάμου και τα Ανώγεια, μπορούν να γίνουν ένα κέντρο το οποίο θα μπορούν να υποδέχεστε επισκέπτες και το χειμώνα στο βουνό. Διότι τα βουνά εδώ στην περιοχή, είναι πολύ ιδιαίτερα και όσοι έρχονται από το εξωτερικό και τα επισκέπτονται εκφράζουν την επιθυμία να έρθουν και να ξανάρθουν. Για αυτό το λόγο όλοι μαζί πρέπει, την ευκαιρία αυτή, να την αξιοποιήσουμε».

Ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης ενημέρωσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που έχει πάει πίσω και είναι ο νέος δρόμος Ηράκλειο Ανώγεια Πέραμα καθώς και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει η περιοχή. Ένα άλλο ζήτημα για την κοινωνία των Ανωγείων που τέθηκε στα υπόψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ανάγκη για κατεξοχήν κτηνοτροφική στήριξη του πρωτογενή τομέα σε συνάρτηση με την επαναλειτουργία του συνεταιρισμού αλλά και τη στήριξη ιδιαίτερα της νέας γενιάς ώστε να μείνει όπως είπε ο κ. Καλλέργης και να δημιουργήσει στο συγκεκριμένο τόπο. «Σαν Δήμος έχουμε μεγάλα προβλήματα επίσης στο δήμο, υποστελέχωσης ακόμη και στην τεχνική μας υπηρεσία, την ίδια ώρα που το ΚΕΠ δεν λειτουργεί. Είμαστε όμως ένας ιδιαίτερος πολιτιστικός πολιτισμός και πιστεύουμε ότι ενωμένοι κάνουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε για να λύνουμε τα προβλήματα προς όφελος της κοινωνίας μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον δήμαρχο και τους αυτοδιοικητικούς των Ανωγείων είπε πως και ο ίδιος είναι άνθρωπος του βουνού. «Το εννοώ αυτό και να ξέρετε ότι θα είμαι δίπλα σας σε όλες τις προσπάθειες σας, αρωγός σε όλα από δω και στο εξής».
(φβωτογραφλιες από rethemnosnews)

Διαβάστε επίσης: Ζεστή η υποδοχή της Μεσαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Τι είπε σε ομογενή από την Αυστραλία

Συνέχεια επαφών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER