Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Το Εφετείο Κρήτης και η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης πρωτοπορούν

Εφετείο
 clock 20:20 | 23/10/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Με αφορμή το γεγονός ότι ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην Κυβερνοασφάλεια, το Εφετείο Κρήτης και η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης, συνδιοργάνωσαν, στις 17-10-2024, στην αίθουσα του Εφετείου, επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα «ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ», απευθυνόμενη στους δικαστικούς λειτουργούς της περιφέρειας του Εφετείου και στους δικαστικούς υπαλλήλους, αντιστοίχως.

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη που διοργανώθηκε πανελληνίως, από Δικαστήριο της Πολιτικής – Ποινικής Δικαιοσύνης. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, η Προϊσταμένη του Εφετείου Κρήτης, κα Μαρία Ανδρεοπούλου, Πρόεδρος Εφετών και η Αντεισαγγελέας Εφετών, κα Κυριακή Τσαπαρίδου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ως εισηγητές – ομιλητές οι κκ :1) Σωτήριος Ιωαννίδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με θέμα «Κυβερνοασφάλεια : Απειλές και Προοπτικές, 2) Ιωάννης Αλεξάκης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Επιτελικού Σχεδιασμού, Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, με θέμα : «Η Κυβερνοασφάλεια στη Ελλάδα : Προκλήσεις υπό το πρίσμα της Οδηγίας NIS 2», 3) Δημήτριος Μανιαδάκης, Δρ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Δικαστικός Υπάλληλος κλάδου Πληροφορικής Εφετείου Κρήτης, με θέμα «Ενδείξεις παραβίασης συστημάτων και πρακτικές οδηγίες φυσικής ασφάλειας» και 4) Ευστράτιος Γλάβας, Μηχανικός Πληροφορικής και Επικοινωνιών, MSc, Δικαστικός Υπάλληλος κλάδου Πληροφορικής Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, με θέμα «Μέτρα ψηφιακής προστασίας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής επισημάνθηκε η υποχρέωση τήρησης μέτρων ασφαλείας, τόσο στην ψηφιακή όσο και στην φυσική διάσταση. Έγινε εκτενής αναφορά στην «βασική ψηφιακή υγιεινή» η οποία πρέπει να ακολουθείται από όλους είτε στην ιδιωτική είτε στην υπηρεσιακή ζωή. Τα μέτρα ψηφιακής υγιεινής περιλαμβάνουν τη χρήση ισχυρών κωδικών (ιδανικά «φράσεων κλειδιά»), την αλλαγή τους σε τακτικό επίπεδο, τον μη διαμοιρασμό των κωδικών και την ενεργοποίηση μεθόδων πολλαπλής αυθεντικοποίησης σε όποια υπηρεσία το υποστηρίζει. Στο πλαίσιο των μέτρων ψηφιακής υγιεινής εντάσσονται και η τακτική εφαρμογή των ενημερώσεων σε προγράμματα και λειτουργικά συστήματα (υπολογιστών/ φορητών συσκευών), καθώς και η χρήση αξιόπιστου και τακτικά ενημερωμένου λογισμικού προστασίας Antivirus/Antimalware.

Image
Εφετείο

Επιπλέον, έγινε ειδική μνεία στην μη χρήση του υπηρεσιακού mail για προσωπικούς λόγους, αφού άπαντες οι Δικαστικοί Λειτουργοί και οι Υπάλληλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικούς στόχους καθώς και στην μη χρήση του προσωπικού email/ προσωπικών λογαριασμών για υπηρεσιακούς λόγους. Ωστόσο τονίστηκε, ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι ποτέ απόλυτη, γι’αυτό απαιτείται διαρκής εγρήγορση και προσπάθεια ελέγχου από όλους τους εμπλεκομένους, καθώς και άμεση αναφορά οποιουδήποτε υπόπτου φαινομένου.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση επί διαφόρων ερωτημάτων που τέθηκαν στους εισηγητές, ενώ οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανωτέρω πρωτοβουλία πραγματοποίησης της εσπερίδας αυτής, με ένα θέμα πρωτότυπο αλλά και εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό, ιδιαιτέρως για τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, ενόψει και της ψηφιοποίησης που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, και όπου καθημερινώς διακινούνται σημαντικές πληροφορίες και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών.

 

Διαβάστε επίσης:

Αρχάνες: Σπουδαίες αποκαλύψεις από τις ανασκαφές στο Μινωικό Ανάκτορο (εικόνες)

Ηράκλειο: Επιτυχής η νέα επέμβαση στον Μανόλη Παπακαλιάτη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis