Κρήτη

Πεζοπορία του Φυσιολατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου

πεζοπορία

Στο νότιο τμήμα του ν.Ρεθύμνου, σε όμορφα και ενδιαφέροντα σημεία θα περπατήσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου την Κυριακή στις 12-7-2020.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα του Συλλόγου: 

"Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό Κάνεβος(υψόμ.450μ) που βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού του Κοτσιφού.Θα μπούμε στο μικρό αλλά πανέμορφο φαράγγι από την στενή είσοδό του και αμέσως θα δούμε στα αριστερά μας τον καταρράκτη 'Μπουτσινά' με ύψος 27 μέτρα.Συνεχίζουμε στην κοίτη του φαραγγιού που είναι παράλληλα με τον δρόμο που διασχίζει το φαράγγι, αλλά σε πιο χαμηλό επίπεδο.Η πορεία σ' αυτό το κομμάτι είναι σε βράχινο πεδίο(άλλοτε μικροί βράχοι-άλλοτε μεγάλοι) και μέσα από πικροδάφνες και λυγαριές.Οι εικόνες είναι όμορφες βλέποντας και τα κυπαρίσια να είναι καρφωμένα στα απότομα πρανή του φαραγγιού.Θα φθάσουμε πιο κάτω στην γέφυρα του δρόμου που ενώνει το χωριό Σελλιά με το χωριό Μύρθιος.

Μέχρι εδώ είναι το πρώτο κομμάτι της πορείας.Απο εδώ και κάτω συνεχίζουμε το δεύτερο κομμάτι από χωματόδρομο και μονοπάτι και φθάνουμε στις πηγές του φαραγγιού του Κοτσιφού,που δημιουργείται  και μια λίμνη σε ένα καταπράσινο μέρος, από όπου αντλούν νερό τα γύρω χωριά. Στην συνέχεια από χωματόδρομο και λίγο μονοπάτι θα φθάσουμε σε μέρος με πανέμορφο παλιό νερόμυλο και πετρόκτιστη γέφυρα.Κατά την πορεία μας θα δούμε και άλλους νερόμυλους στην κοίτη του φαραγγιού.Συνεχίζοντας από χωματόδρομο θα τερματίσουμε στον Πλακιά.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν το πρώτο μέρος της πορείας όλο από τον δρόμο, που περνάει το φαράγγι.Θα έχουν χρόνο να δούν το χωριό Κάνεβος και να πιούν και ένα καφέ στην είσοδο του φαραγγιού.Θα σταματήσουν και μέσα στο φαράγγι στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου που είναι κτισμένη μέσα στον βράχο.Απο εδώ μπορούν να αγναντέψουν όλη την θέα προς τον Πλακιά.

Στην συνέχεια θα προχωρήσουν το δρόμο και θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα στην γέφυρα που αναφέραμε παραπάνω και όλοι μαζί για το δεύτερο κομμάτι μέχρι τον Πλακιά.Στον Πλακιά θα υπάρχει χρόνος για μπάνιο.Στην συνέχεια με το λεωφορείο, θα μεταβούμε στην ταβέρνα 'Μαριού', στο χωριό Μαριού, για φαγητό όσοι επιθυμούν,και με θέα όλα τα παράλια της περιοχής του Πλακιά.

Όσοι επιθυμούν να καθίσουν στον Πλακιά για περισσότερο μπάνιο και βόλτα, μπορούν να το κάνουν και τους παίρνουμε μετά το πέρας της ταβέρνας και αναχωρούμε για Ηράκλειο.

Τηρούμε τα μέτρα προστασίας της υγείας μας.
Υπενθυμίζουμε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική μέσα στο λεωφορείο."

Κρήτη

Ηράκλειο

Γειτονιά στο Ηράκλειο λίγο έλειψε να "πνιγεί" (βίντεο)

δρόμος - ποτάμι - Ηράκλειο

Δεν είναι ποτάμι σε χωριό, είναι δρόμος μέσα στο Ηράκλειο.

Όπως πολλοί άλλοι έτσι κι εκείνος, κατά τη διάρκεια της ισχυρής νεροπονής που έπληξε ξανά το Ηράκλειο, μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι, εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμα και για τα αυτοκίνητα που θα περνούσαν από το συγκεκριμένο σημείο. 

Πρόκειται για την οδό Λεωνίδος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην παλαιά και καινούργια γέφυρα των Πατελών. 

Φυσικά, το πρόβλημα έγκειται στον ελάχιστο ή ακόμα και ανύπαρκτο αριθμό φρεατίων με συνέπεια να συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες νερού και να δημιουργούνται καταστάσεις σαν και αυτή. 

Δείτε το βίντεο της αναγνώστριάς μας, Εύας Χαριτάκη:

 

 

 

Δείτε και το παρακάτω βίντεο με τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Κρήτη: