Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Οι αρχαιολόγοι της Κρήτης για την ανατροπή του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού

Image
Οι αρχαιολόγοι της Κρήτης για την ανατροπή του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού
 clock 15:35 | 22/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο πλαίσιο των κινητοποίησεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των υπόλοιπων Συλλόγων  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συντάχθηκε το κείμενο από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης ΣΕΑ. Οι αρχαιολόγοι αντιδρούν στην επιβολή του νέου Οργανισμού στο ΥΠΠΟΑ που "συρρικνώνει τις Υπηρεσίες του Πολίτη και οδηγεί τα Δημόσια Αγαθά σε αφανισμό!!"

Και σε συνέχεια του υπομνήματος του ΣΕΑ ενάντια στο Νέο Οργανισμό που μέσα σε πάρα πολλά σημεία σημειώνει ότι : ''κραυγαλέες περιπτώσεις δημιουργίας δυσλειτουργικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, που καλούνται να διαχειριστούν χιλιάδες μνημεία και μεγάλο όγκο σωστικού έργου υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (π.χ. Εφορείες Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου κλπ). ''

Υπόμνημα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης.

Τα μέλη του παραρτήματός μας που παραβρέθηκαν στην συνέλευση διατύπωσαν τις παρακάτω απόψεις:

Η συνέχιση της αποχής – απεργίας στη διαδικασία της προκαθορισμένης αξιολόγησης (του Νόμου Μητσοτάκη) θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο ανατροπής από τους υπαλλήλους απέναντι στις προσπάθειες συρρίκνωσης των Υπηρεσιών μας. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα αυτό και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσω της ΑΔΕΔΥ έτσι ώστε να καλυφθεί νομικά η αποχή – απεργία των εργαζομένων, που θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή του κατάπτυστου μεσαιωνικού νόμου.

Κανένας εργαζόμενος δεν αμφιβάλλει πλέον ότι η νέα αξιολόγηση που επιδιώκεται να επιβληθεί θα οδηγήσει σε απολύσεις και σε υποτιθέμενες ‘μετεκπαιδεύσεις’ σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων που θέλουν να επιβάλλουν στο δημόσιο τομέα, μετατρέποντας το προσωπικό από ουσιαστικό υπάλληλο και βοηθό των πολιτών σε διεκπεραιωτή μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων μιας τεχνητής ανάπτυξης που επίσης αφήνει έξω τους πολίτες της χώρας. Το αλαλούμ των απόψεων των κυβερνητικών στελεχών, που υποστήριζαν ότι οι αξιολογήσεις θα οδηγούν σε απολύσεις, ενώ μόλις πρόσφατα διατυπώνουν αδιαφανείς ως προς τους σκοπούς τους απόψεις περί ‘μετεκπαίδευσης’ των εργαζομένων, μόνο σε άλλες κακές εποχές μπορούν να παραπέμψουν τις σκέψεις των εργαζομένων. Ο σκοπός των νομοθετημάτων τους είναι η δημιουργία φοβισμένων υπαλλήλων μέσα σε ένα δημόσιο δέσμιο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και άσχημων μονοπωλιακών καθεστώτων, που ήδη στην Κρήτη έχουμε ζήσει με τις πιέσεις δημιουργίας διαφόρων κολοσσιαίων ΒΑ. ΠΕ., που αρκετές φορές βλάπτουν το μέλλον των αρχαίων μας εις βάρος της ποιότητας του πολιτισμικού περιβάλλοντος και εντέλει της πολιτισμικής κληρονομιάς των πολιτών.

Λέμε όχι στην εφαρμογή του νέου Οργανισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που επιβάλλεται μαζί με άλλους 10 νέους Οργανισμούς Υπουργείων. Οι συρρικνώσεις κατά 40 τοις εκατό των δημόσιων δομών του Κράτους μέσω της επίσης επιβολής νέων Οργανογραμμάτων στις Υπηρεσίες, ενέργειες που η κυβέρνηση τις εμφανίζει ως ‘επιτυχία’ εφαρμογής των μνημονιακών επιταγών, μια σειρά πολύπλοκων νομοθετημάτων για τις κρίσεις και εξελίξεις όλων των υπαλλήλων που θέλουν να αναλάβουν θέση ευθύνης, αλλά και ο διαρκής αντισυνταγματικός αποκλεισμός μεγάλου μέρους των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου για την εξέλιξη που δικαιούνται, όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με την ίδια αγωνιστικότητα που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα. Ο Σύλλογος θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην ΑΔΕΔΥ και όπως έγινε για το Νόμο της προκαθορισμένης αξιολόγησης, να αποφασιστούν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες και η συλλογή υπογραφών για τη μη εφαρμογή των παραπάνω αντιλαϊκών και αδιαφανών νόμων.

Νόμοι που θα οδηγούν σε καταργήσεις απαραίτητων δομών και απολύσεις, συγχωνεύσεις ουσιαστικών Τμημάτων για τη λειτουργία των Υπηρεσιών, επιπλέον ενδεχόμενες βίαιες μετακινήσεις του ήδη βεβαρυμμένου λόγω της υποστελέχωσης εργασιακού προσωπικού των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και μετατόπιση του εργασιακού βάρους στους υπαλλήλους που θα απομείνουν δεν προάγουν τον χαρακτήρα και δεν βοηθούν τους σκοπούς για την προστασία των αρχαιοτήτων και την εξυπηρέτηση του Πολίτη.

Αποτελεί μεγάλη ειρωνεία σε περίοδο Κρίσης πριν λίγα χρόνια να ιδρύονται νέες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες σε περιοχές που στενάζουν από τις αυθαιρεσίες και τις λαθροανασκαφές και τώρα να έρχεται το ίδιο το Κράτος να καταργεί και να συρρικνώνει την αρχαιότερη Υπηρεσία και ένα από τους πυλώνες για την οικονομική πρόοδο της Χώρας. Αυτές οι παλινωδίες μόνο έλλειψη σοβαρότητας και μακρόπνοου σχεδιασμού δείχνουν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί σε πάρα πολλά επιτελικά Υπουργεία, όπως και στο δικό μας, με το να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο ανάλογα με τους κυβερνητικούς συσχετισμούς και της μη γνώσης των εκάστοτε υπουργικών επιτελείων όσον αφορά τις ανάγκες για το αντικείμενο που υπηρετούμε.

Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης όπως ήδη έχει τοποθετηθεί σε παλαιότερες συνελεύσεις των μελών του επιμένει στις ενισχύσεις και όχι στις συρρικνώσεις των Υπηρεσιών, στη διαφύλαξη του Φορέα Αρχαιοτήτων, ενώ για τις περιοχές που υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης Υπηρεσιών, θα πρέπει το Κράτος τώρα να δημιουργήσει τους απαραίτητους θεσμούς με την ίδρυση Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να προστατευτούν οι αρχαιότητες επαρκώς και αδιαπραγμάτευτα.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παράλληλη λήξη των έργων του ΕΣΠΑ με την εφαρμογή του νέου Οργανογράμματος μέσα στο οποίο εντάσσεται η κατάργηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κρήτης, η συνέχιση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας και της ανασφάλειας εν όψει των απολύσεων τους για αρκετούς εργαζόμενους στην Κρήτη, μόνο ενίσχυση των Υπηρεσιών δεν δείχνει.

Απέναντι σε όλες αυτές τις δυσοίωνες εξελίξεις, το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι αυτονόητη η στήριξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην πράξη επιπλέον και με τα παρακάτω:

Α) Λέμε ΟΧΙ στις ομαδικές απολύσεις μέσω των ανωτέρω νομοθετημάτων που επιβάλλουν στο λαό η Τρόικα, η ΕΕ και οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ανάκληση των απολύσεων στην Κρήτη και αλλού, ίσα εργασιακά δικαιώματα και να σταματήσει ο διασυρμός των υπαλλήλων Αορίστου Χρόνου, ΟΧΙ στους τεχνητούς αποκλεισμούς ανθρώπων με διάφορους εξωθεσμικούς συσχετισμούς μέσω επιβολής αντιλαϊκών προσοντολογίων. Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων που έχει αποκτήσει ο λαός από τα δημόσια πανεπιστήμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση,

Β) Δικαίωμα για μόνιμη αξιοπρεπή εργασία για όλους! Άμεσες προσλήψεις με νέους επιστήμονες και άλλους εργαζόμενους ειδικευμένους σε κάθε τομέα για την ενίσχυση της παραγωγής του Αρχαιολογικού Έργου,

Γ) Λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση αλλά να στηριχθεί το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Κρήτης, παράλληλη ενισχυμένη λειτουργία του Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς και καθιέρωση Γραφείου Παλαιοντολογίας και Σπηλαιολογίας Κρήτης για τον τόπο μας που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ύπαρξη σπηλαίων και άλλων φυσικού κάλους και αρχαιολογικής σημασίας σπηλαιολογικών σχηματισμών. Εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών με περίεργες συμπτύξεις και συγχωνεύσεις.

Δ) Οικονομική ενίσχυση όλου του αρχαιολογικού έργου και όχι μόνο των ανασκαφών της Αμφίπολης. Όχι στον τεχνητό διαχωρισμό σημαντικών και ‘μη σημαντικών’ ανασκαφών. Ανοιχτή ανασκαφική διαδικασία για διαρκή εκπαιδευτική διάδραση του κόσμου με τα αρχαία. Εγγύηση για τα παραπάνω αποτελεί η διατήρηση του Δημόσιου Χαρακτήρα του Πολιτισμού μακριά από οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων!

Ε) Για όλα τα παραπάνω αιτήματα να προωθούνται από τον Σύλλογο και τα Τοπικά Παραρτήματα δράσεις με άλλους συλλόγους και κοινωνικές ομάδες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής γραφείου στο κτήριο του ΣΕΑ για το ΔΣ του ΣΕΚΑ προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και ταυτόχρονες δράσεις όλων των σωματείων στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που είναι μπροστά μας.

Κάθε μέρα κερδίζουμε μια μάχη απέναντι στον αντιλαϊκό πόλεμο που ασύστολα έχουν κηρύξει στον λαό !

Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι κάθετα αντίθετο στην προσπάθεια κλεισίματος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κρητολογικών Σπουδών (ΑΙΚΣ), που συμπεριλαμβάνεται στον λανθασμένο νόμο για τον Οργανισμό που επιδιώκεται να εφαρμοστεί. Η σημαντικότητα του Ινστιτούτου έγκειται στο ότι προάγει την έρευνα και μελέτη σε επιστήμονες από την Κρήτη, την Ελλάδα και το Εξωτερικό και η ύπαρξη του εξασφαλίζει σε καιρούς χαλεπούς για τις Επιστήμες μια ακόμα δίοδο από τις λίγες που υπάρχουν, μια σημαντική δυνατότητα για μελέτη σε ερευνητές. Ανάμεσα στις τεχνητές δυσκολίες και τις μη δυνατότητες που είχε να αντιμετωπίσει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Κρητολογικών Σπουδών μπορεί συνοπτικά να αναφερθεί ένα σπουδαίο ανασκαφικό και μελετητικό έργο. Τα έργα που θα αναφερθούν παρακάτω πραγματοποιήθηκαν ενώ το ΑΙΚΣ αριθμούσε 6 μόνιμους και 4 συμβασιούχους υπαλλήλους (κατά Μ. Ο.), και ενώ η ετήσια κρατική ή ευρωπαϊκή ενίσχυση του Ινστιτούτου ανερχόταν στα 35 – 40 χιλ. Ε. (κατά Μ. Ο) και ακόμη λιγότερο από τα ανωτέρω στοιχεία.

Επιμέλεια και έκδοση σημαντικών Ιστορικών και Αρχαιολογικών Επιστημονικών Τόμων:

Βαλλιάνου-Χατζή Δέσποινα, «Ελαιοκαλλιέργεια και Ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη Kατά την Αρχαιότητα», στα Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου Ελιά και Λάδι στην Κρήτη, Σητεία Κρήτης ( 2002),

Η ανατολική Κρήτη στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου της Μεταξίας Τσιποπούλου (2005),

Hatzi-Vallianou, D., Crete. Province of Pediada Kastelli – Gouves – Hersonissos. Municipalities, Natural Environment, Settlements, Antiquities and Monuments 5000 Years History. 1η έκδοση. Heraklion: Museum of Cretan Ethnology, Research Center (2006),

Athanasia, N. Chr. Stampolidis, A. Kanta- Ang. Giannnikouri (2009). Συνδιοργάνωση συνεδρίου με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών και έκδοση αντίστοιχου τόμου

Το Γεωμετρικό Νεκροταφείο της Έλτυνας, Γ. Ρεθεμιωτάκη- Μ. Εγγλέζου (2010)

Monastiraki, Excavations of a Minoan Palatial Center in the Amari Valley, Crete. II A the Archive Building and Associated Finds, A. Kanta, A. Tzigounaki, L. Godart, G. Pecorano, D. Mylona, A. Speliotopoulou (2012)

Συνέδριο και έκδοση τόμου για τον Οίνο,

Συμβολή στον τόμο Kypriaka in Crete, from the Bronze Age to the end of the Archaic Period, Μ. Μπρεδάκη (2014)

Μελέτες, Ευρωπαϊκά προγράμματα και Επιστημονικές Συνεργασίες που διεξήχθηκαν από το ΑΙΚΣ:

Έρευνα και φωτογραφική έκθεση για τα λιμάνια της Κρήτης (Δ. Χατζή- Βαλλιάνου),

Αρχαιολογική έκθεση ‘ Ανατολική Μεσόγειος’ που ταξίδεψε στα Musei Capitolini με συμμετοχή του ΑΙΚΣ,

Έρευνες για την μελέτη και την αρχιτεκτονική αποτύπωση τάφων της ανατολικής Κρήτης (Α. Κάντα – Β. Αποστολάκου),

Μελέτη του σπηλαίου Πελεκητών Ζάκρου (Α. Κάντα – Κ. Δαβάρας),

Τα τροχήλατα ειδώλια ζώων της Σύμης Βιάννου (Α. Κάντα- Α. Σπηλιωτοπούλου),

Ανασκαφή Μοναστηρακίου, Αμαρίου (2006 – 8),

Ανασκαφή Καστροκεφάλας, Μαλεβυζίου (2006 – 7),

Μελέτη αρχαιολογικού υλικού από την περιοχή του γεωμετρικού νεκροταφείου στο οικ. Χατζάκη, Ηρακλείου (Μ. Μπρεδάκη),

Επιφανειακή έρευνα στην περιοχή Κνωσου (Μ. Μπρεδάκη σε συνεργασία με την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή) με ήδη δημοσιευμένες τις πρώτες μελέτες,

Επιφανειακή έρευνα στη περιοχή Φαιστού (Μ. Μπρεδάκη σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή).

Λόγω της χρόνιας και σκόπιμης από την Πολιτεία υποστελέχωσης του ΑΙΚΣ, δεν έγινε εφικτή η πραγματοποίηση ακόμα μεγαλύτερου επιστημονικού έργου που έχει ανάγκη η Κρήτη και θα μπορούσε το Ινστιτούτο να επιτελέσει, αλλά και άλλων μεγάλων έργων ΕΣΠΑ, ακόμα και συνεδρίων – την ίδια στιγμή που άλλα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα αναλάμβαναν παρόμοια έργα (βλ. Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών στη Ρόδο). Η προσπάθεια κλεισίματος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κρήτης εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την υποβάθμιση των Υπηρεσιών και δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται εντελώς η έρευνα ώστε να είναι μια "πολυτέλεια" άλλων ιδρυμάτων ελληνικών και ξένων, ιδιωτικών φυσικά.

Η τοπική κοινωνία της Κρήτης είναι ανήσυχη και ήδη έχει εκφράσει την αγανάκτηση της για το ενδεχόμενο κλείσιμο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κρητολογικών Σπουδών και το θέμα θα μεταφερθεί με παρέμβαση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική ηγεσία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάποια κίνηση καλής διάθεσης από πλευράς της Πολιτείας. Απαιτούμε την διατήρηση του ΑΙΚΣ ως δείγμα συνέχισης του Πολιτισμού και όχι το κλείσιμο και την παράλληλη εξαφάνιση μιας ακόμα ελπίδας για την έρευνα και τη μελέτη σε ένα τόπο που έχει πολύ ανάγκη τον Πολιτισμό και τα Γράμματα!

Τοπικό Παράρτημα Κρήτης Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis