Κρήτη

Κρήτη: Στη χωματερή τεράστιες ποσότητες κηπευτικών - SOS εκπέμπει ο αγροτικός τομέας

αγροτικά προϊόντα

Σοβαρότατο πρόβλημα με τα θερμοκηπιακά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Τεράστιες ποσότητες, άριστης ποιότητας προϊόντων, καταλήγουν στις χωματερές, καθώς εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στη διακίνησή τους στο εξωτερικό, δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, και καταγράφεται μεγάλη πτώση της κίνησης στις λαϊκές αγορές της Κρήτης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στο αγροτικό εισόδημα, που δοκιμάζεται σκληρά, λίγους μήνες μετά το τεράστιο πλήγμα στο ελαιόλαδο

Με επείγουσα επιστολή του προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας - Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης ζητά οι παραγωγοί της Κρήτης που έχουν νόμιμη άδεια και έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική ή διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική, να μπορούν να συμμετέχουν και να διαθέτουν τα προϊόντα μέσω των Λαϊκών Αγορών της Αττικής στους καταναλωτές, καθώς δεν απαιτείται η μετακίνηση προσώπων από την Κρήτη, αλλά μόνο προϊόντων.

τόνοι κηπευτικών καταλήγουν στη χωματερή
τόνοι κηπευτικών καταλήγουν στη χωματερή

Μόλις χθες, 25 τόνοι κηπευτικών μεταφέρθηκαν από τον Δήμο Φαιστού στη Βόρεια Ελλάδα για την υποστήριξη των συσσιτίων και τράπεζας τροφίμων, της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία καθημερινά αναλαμβάνει τη σίτιση και υποστήριξη περισσότερων από 8.000 ανθρώπων. 

Μέτρα για τη στήριξη των αγροτών, που έχουν μείνει εκτός των ευνοϊκών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, ζήτησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ και ο Δήμαρχος Ιεράπετρα Θεοδόσης Καλαντζάκης ζήτησε τη στήριξη των αγροτών.

Η οικονομία του νησιού δοκιμάζεται σκληρά, καθώς τόσο ο τουριστικός όσο και ο αγροτικός τομέας μέσα σε λίγους μήνες δέχθηκαν απανωτά "σοκ": Thomas Cook, ελαιόλαδο και τώρα ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του, προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας "Ανατολή" ξεφόρτωσε στη χωματερή την περασμένη Τετάρτη τεράστιες ποσότητες κηπευτικών, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση. Τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ η φτώχεια ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, που ενδέχεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Εκτός από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, μήπως θα έπρεπε όλα αυτά τα προϊόντα να καταλήγουν στο τραπέζι των ανθρώπων που δοκιμάζονται, αντί για τα σκουπίδια;

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσία Πλακιωτάκη η συζήτηση για την παραχώρηση του λιμανιού - Τι ζητάει ο δήμος

Λιμάνι Ηρακλείου

Τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου αναφορικά με την επικείμενη παραχώρηση του λιμανιού σε επενδυτές, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Απριλίου, διαδικτυακά, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗ Μηνά Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος,  σχετικά με όσα πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«1.       Την ταχύτατη ολοκλήρωση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.

2.         Την δέσμευση του Υπουργείου για την έγκριση της ίδρυσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο οποίο θα υπαχθούν τόσο η διαχείριση του μη παραχωρουμένου Ενετικού Λιμένα όσο και η παραχώρηση του καφέ ΜΑΡΙΝΑ, των κτιρίων του Θεατρικού Σταθμού και πρώην ΚΤΕΛ, και το πρώην Λιμενικό Περίπτερο.

3.         Την ενημέρωση του Δήμου για τα υπό αξιολόγηση επενδυτικά πακέτα που αφορούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

4.         Την διασφάλιση της προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος καθώς και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

5.         Την συμμετοχή του εκάστοτε Δημάρχου Ηρακλείου ή του αναπληρωτή του  στη νέα διοίκηση του Λιμανιού.

6.         Τον προσδιορισμό αντισταθμιστικών οφελών προς τον Δήμο Ηρακλείου (ενδεικτικά  ποσοστό επί του τζίρου) και

7.         Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων σήμερα στο λιμάνι».

Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε εκ νέου για την μη παραχώρηση του Ενετικού Λιμένα ενώ υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα το θέμα της σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και των λοιπών  ζητημάτων που του ετέθησαν.

Συνολικά η θέση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για την αξιοποίηση του Λιμανιού:

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο διαχρονικά με την ζωή της πόλης των 5+1 πολιτισμών, τμήμα της οποία αποτελεί.

Είναι ένα σημαντικό ελληνικό λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα όμως, είναι η σημαντικότερη εμπορική πύλη της Κρήτης και ένας κρίσιμος βραχίονας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το λιμάνι του Ηρακλείου, δύναται να συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, ΚΑΙβέβαια, στην ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Ηρακλείου που είναι ενταγμένο στο «Κεντρικό δίκτυο» των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, πρέπει να αναφέρεται:

  1. στην εγγύτητα του στο μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Ηρακλείου, που επιβάλει την κάλυψη-εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών των πολιτών για μετακίνηση, ναυταθλητισμό, αναψυχή και ελεύθερα προσβάσιμους χώρους,
  2. στην γειτνίαση του με σημαντικά ιστορικά μνημεία, γεγονός που επιβάλει την φυσική προστασία τους, την ανάδειξη της ιστορικότητας και της σημασίας τους και την αξιοποίηση τους ως τοπικό «συμβολικό» κεφάλαιο».
  3. στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της (τακτικής) επιβατηγού ναυτιλίας, με εκσυγχρονισμό των υποδομών, βελτίωση της εξυπηρέτησης και ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών,
  4. στην δημιουργία-λειτουργία ενός σύγχρονου και ευμεγέθους υδατοδρομίου, που θα συνδέει το Ηράκλειο με κάθε “άκρη” της Κρήτης αλλά και με τα νησιά του Αιγαίου και τη Πελοπόννησο, με προφανή οφέλη για τον τουρισμό και τις μεταφορές,
  5. στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με νέες ειδικές υποδομές (δημιουργία «σταθμού κρουαζιέρας») και εξωστρέφεια, για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με έμφαση στην μεγέθυνση του οικονομικού της αντικειμένου για την πόλη και την σύνδεση της με την τοπική πρωτογενή παραγωγή και την ενδοχώρα.
  6. στην αναδιοργάνωση του εμπορευματικού λιμένα, με επέκταση των εγκαταστάσεων του, υιοθέτηση διεθνών προτύπων λειτουργίας, υψηλή αποτελεσματικότητα και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και εξάλειψη του θορύβου και της ρύπανσης,
  7. στην δημιουργία ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου-ιχθυόσκαλας, για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων όλου του νησιού και την ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη μας,

Θεωρούμε αυτονόητο πως οτιδήποτε αναφέρεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας έχει ρυθμιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Με "πρωτιά" και με τουρίστες VIP η κρουαζιέρα

Ηράκλειο: Στους φιναλίστ για το βραβείο "Κορυφαίο Λιμάνι της Ευρώπης"