Κρήτη

Κόβουν το κάπνισμα λόγω χρημάτων οι Κρητικοί

kapnisma_170313_142238.jpg

Τα μνημόνια «χτύπησαν» και το πορτοφόλι των θεριακλήδων καθώς αν και το ποσοστό τους τα τελευταία χρόνια παρέμεινε σταθερό, αγγίζοντας το 36%, είδαν την τσέπη τους να ξοδεύει 20% λιγότερα χρήματα για την κατανάλωση τσιγάρων και καπνού την τελευταία τριετία σε σχέση με το 2008 και το 2009, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Σταθερά υψηλός παραμένει και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, φτάνοντας τους 15.000 ενώ εκτιμάται ότι ξοδεύονται 25 με 30 εκατ. ευρώ ετησίως για τσιγάρα.

Μειωμένη είναι η κατανάλωση τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη καθώς από τα 34,22 ευρώ το 2015,  το 2017 έπεσε σε 28,3 ευρώ. 
 

«Φουγάρα» αποδεικνύονται οι Πελοποννήσιοι ξοδεύοντας παρά την κρίση και την αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 44,5 ευρώ το μήνα, τα περισσότερα από κάθε άλλο νοικοκυριό στην ελληνική περιφέρεια. 

Αντίθετα οι κάτοικοι του βόρειου Αιγαίου εμφανίζονται οι πιο εγκρατείς στην επικράτεια ξοδεύοντας το 2017 μόλις 20,74 ευρώ το μήνα.  Σύμφωνα  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι Έλληνες περιόρισαν την αγορά καπνού και τσιγάρων μέσα στην κρίση κατά 20 ευρώ. Ένα χρόνο  πριν την κρίση, το 2008, οι Έλληνες ξόδευαν 54,65 ευρώ το μήνα για καπνό και 52, 85 ευρώ για την αγορά τσιγάρων ενώ το 2009 ξόδευαν για καπνό 53,08 ευρώ και για τσιγάρο 50,82 αντίστοιχα. Μια δεκαετία αργότερα τα νοικοκυριά ξοδεύουν 37,42 ευρώ για την αγορά καπνού και 29,94 ευρώ για τσιγάρα. 

Αισθητά μειωμένη-κατά 30% - σε σχέση με το 2015 είναι η κατανάλωση τσιγάρων στα Ιόνια Νησιά αγγίζοντας τα 30,11 ευρώ το 2017. Στην Δυτική Ελλάδα από 40,26 ευρώ η κατανάλωση έπεσε σε 28,23.

Αντίθετα η κατανάλωση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Νότιο Αιγαίο και από 35,03 σκαρφάλωσε σε  42,32 ευρώ ανά μήνα. Σταθερά κινείται η κεντρική Μακεδονία ξοδεύοντας κάθε νοικοκυριό περίπου 43 ευρώ ανά μήνα ενώ ανοδική τάση καταγράφει η Ανατολική Μακεδονία Θράκη. 
Θυμωμένο το 75% των πολιτών λόγω μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού

Πάνω από το 75% των πολιτών είναι θυμωμένοι με την μη εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με την Kapa Research. «Η  ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει. Tο κλίμα έχει μεταστραφεί και έχει ωριμάσει. Η εφαρμογή του νόμου είναι αναγκαίο να προχωρήσει με συναινετικές διαδικασίες.  Ο νόμος προστατεύει τους μη καπνιστές από το τσιγάρο είπε στο ethnos.gr ο  o επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης συμπληρώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η πολιτική βούληση Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Έλληνας δεν υστερεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που έχουν εφαρμόσει το νόμο ούτε από τους Ινδούς ούτε και από τους Τούρκους.  

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στο κάπνισμα έχουν να επιδείξουν οι Ελληνίδες τα τελευταία χρόνια. «Δυστυχώς οι Ελληνίδες έχουν την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη. Έχει να κάνει και με την ψυχολογία τους, αισθάνονται πιο απελευθερωμένες και θεωρούν ότι είναι η ευκαιρία τους να καπνίσουν. Ρόλο βέβαια παίζουν και παράμετροι όπως οι ορμόνες. Το ζήτημα του καπνίσματος όμως γενικά είναι θέμα παιδείας» ανέφερε στο ethnos.gr η καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα.
Εκτός όμως από πρωταθλήτρια στους καπνιστές με 37%, ένα 35% δηλώνουν καθημερινoί καπνιστές. Τέλος, η Ελλάδα καταγράφει το μικρότερο  μετά τη Γαλλία αριθμό ατόμων που δήλωσαν πως δεν έχουν καπνίσει ποτέ (44%).

Κρήτη

Ήταν ασυμπτωματικός, δεν το ήξερε και ταξίδεψε σε Κρήτη και Αίγινα

ταξίδι νεαρού ασυμπτωματικού

Μία απίστευτη ιστορία που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ένας 32χρονος άνδρας με κορωνοϊό, χωρίς να ξέρει πως έχει προσβληθεί από τη νόσο ταξίδεψε στην Κρήτη και την Αίγινα και ήρθε σε επαφή με δεκάδες κόσμο.

Όπως επεσήμανε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star η Κατερίνα Ρίστα, αρχικά ο άνδρας πήρε πλοίο για την Κρήτη, όταν όμως έφτασε στο νησί άρχισε να έχει δέκατα. 

Αυτό ωστόσο δεν τον πτόησε και αντί να μείνει σε καραντίνα, την επόμενη μέρα πήρε το πλοίο για να γυρίσει στην Αθήνα. Όταν έφτασε στον Πειραιά τον θερμομέτρησαν πάλι και διαπίστωσαν πως έχει δέκατα.

Ο 32χρονος άνδρας τότε φαίνεται να θορυβήθηκε και πήγε να κάνει test για κορωνοϊό. Την επόμενη όμως μέρα μπήκε σε τρίτο πλοίο, αυτή τη φορά για να πάει στην Αίγινα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο άνδρας έμαθε πως είναι θετικός στον covid 19 και τότε έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας του ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Ο 32χρονος μπήκε σε καραντίνα όπως και η οικογένειά του.

Η πολιτική προστασία έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του όμως είναι δύσκολο να εξακριβωθούν όλες καθώς ο 32χρονος άλλαξε  3 πλοία και 2 νησιά και ήρθε σε επαφή με πολύ κόσμο.