Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Το "κλειδί" για την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων

Image
κρητικά προιοντα
 clock 17:54 | 15/05/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

«Συνδυάζοντας την παράδοση και την καινοτομία: πρόκληση, ανάγκη ή ευκαιρία;» ήταν το επίκαιρο και καίριο θέμα που ανέπτυξε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη μιλώντας στο 2ο παγκόσμιο Forum Origo που πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας και ήταν αφιερωμένο στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ). Η διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 19ης Έκθεσης Τροφίμων Cibus 2018 και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ιταλικής κυβέρνησης της Περιφέρειας Emilia-Romagna και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τον επανακαθορισμό του πλαισίου λειτουργίας προώθησης και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) στο διεθνές εμπόριο και παράλληλα να προωθήσει νέες  επιχειρηματικές σχέσεις.

5_2.jpg

5_2.jpg, by gpapadakis

 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Ευρωπαίος Επίτροπος Phil Hogan, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Paolo De Castro, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου καθώς και εκπρόσωποι από 20 χώρες.  
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου η οποία είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών AREPO στην παρέμβαση της αναφέρθηκε στο θεμέλιο συστατικό ύπαρξης των Γεωγραφικών Ενδείξεων, την παράδοση. Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις έχουν πλέον καθιερωθεί για την πολυδιάστατη παρουσία τους, (κοινωνική, πολιτιστική, εμπορική, κ.α.) και σ΄ αυτό τον κεντρικό ρόλο, πρέπει να αξιοποιούν όλα τα «εργαλεία» της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας που αποτελούν «κλειδιά» για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Η κα. Βρέντζου, τόνισε μάλιστα, ότι, στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης είναι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Γεωργικών Σχολών στο νησί, (Μεσσαράς, Ασωμάτων), για τη δημιουργία πολυ-λειτουργικών αγροκτημάτων, (ερευνητικού, εκπαιδευτικού και επιδεικτικού χαρακτήρα) για τη διάσωση και εξυγίανση του εγχώριου γενετικού δυναμικού. Επιπρόσθετα η διασύνδεση τους με τους ευρύτερους αρχαιολογικούς χώρους, με τη δημιουργία αγορών προϊόντων ΓΕ, μικρών παραγωγών και χώρων εστίασης. Επεσήμανε επίσης, την  ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων πρόβλεψης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ΓΕ. Στο πλαίσιο προστασίας των ΓΕ-ανέφερε η κα. Βρέντζου- πρέπει να  δοθεί έμφαση και στήριξη στην ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, προκειμένου ο καταναλωτής να είναι σε θέση να γνωρίζει την πλήρη «διαδρομή» κάθε προϊόντος. Τέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «η παράδοση είναι η αρχή και ο οδηγός, η καινοτομία είναι η εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ο πολυδιάστατος ρόλος των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) προς όφελος των παραγωγών».

3_4.jpg

3_4.jpg, by gpapadakis

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Phil Hogan, επεσήμανε την καθολική του υποστήριξη στην ενίσχυση και την προώθηση των ΓΕ στην παγκόσμια αγορά τις οποίες χαρακτήρισε  ως «Success Story» για την ευρωπαϊκή πολιτική, αποτελώντας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό στοιχείο υψηλής ποιότητας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Η  νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θα δώσει μια νέα ώθηση στη βιωσιμότητα της υπαίθρου, αυξάνοντας την ευελιξία των κρατών μελών στην επίτευξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ΕΕ, διαθέτοντας 7 δις €, τριπλασιάζοντας το μέχρι σήμερα διαθέσιμο ποσό.  Η οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να συμπορεύεται με την παραγωγή των ΓΕ καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των περιοχών ενώ πρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό, τη γαστρονομία και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στον τομέα των διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες ανέφερε ότι, αποτελούν ευκαιρίες πρόσβασης των ΓΕ σε μεγάλες αγορές προϊόντων (CETA, Βιετνάμ, Ιαπωνίας, Κίνας, Μέξικο, κά) και γι αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διεύρυνση των συμφωνιών.

2_18.jpg

2_18.jpg, by gpapadakis

Εξάλλου ο Επίτροπος Hogan, η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, η Υπουργός Γεωργίας της Emilia Romagna Simona Caselli, και ο Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Nouvelle Aquitaine-Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας των περιφερειών της Γαλλίας, Jean Pierre Raynaud, επισκέφτηκαν την έκθεση τροφίμων Cibus, όπου πραγματοποίησαν επαφές 
με εκπροσώπους συμπράξεων, εταιρειών που παράγουν και προωθούν προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Στο παγκόσμιο Forum ORIGO της Πάρμα, συμμετείχε επίσης το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης-αρμόδιος σε θέματα δικτύων AREPO και EUROMONTANA Χαράλαμπος Πίτερης. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis