Κρήτη

Η πολιτική προστασία στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης

πεδ

Η ανάγκη εκπόνησης σχεδίων έκτακτης ανάγκης, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε δήμου, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρύσες Αποκορώνου.

Την πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή από παριστάμενα μέλη της ΠΕΔ, κατέθεσε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να ανταποκρίνεται σε πραγματικές καταστάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Στη συνεδρίαση του οργάνου τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων των ιδιωτών από τις ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, καθώς και το ζήτημα της αποκατάστασης των υποδομών. Παράλληλα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης επισημάνθηκαν η ανάγκη για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού, η αναβάθμιση του εξοπλισμού, καθώς και η στάθμευση ελικοπτέρου τύπου «Ericsson» στο νησί.
Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης συμφώνησαν ότι η πρόληψη παίζει καθοριστική σημασία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, θέμα που έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν αναλυτικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για κάθε περιοχή, τα οποία εάν εφαρμοστούν σε επίπεδο πρόληψης, έστω και στο 60%, θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Ο κ. Μαραγκάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καθαρισμού σημείων της εθνικής οδού από τα σκουπίδια, τη συντήρηση δικτύων, τον καθαρισμό αγροτικών και δευτερευόντων δρόμων όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση και κλαδιά, ενώ τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των γραφείων πολιτικής προστασίας των δήμων με άτομα που θα έχουν εμπειρία και γνώσεις χειρισμού εκτάκτων καταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, σημείωσε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους από τις πυρκαγιές, ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για αποκατάσταση των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αποκορώνου, στις Βρύσσες, περιοχή που επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά.

«Η ΠΕΔ βρίσκεται στο πλευρό των δήμων και στηρίζει κάθε προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ειδικά στο θέμα των υποδομών. Θα συμβάλλουμε όπως μπορούμε στην ταχύτερη αποκατάσταση» είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του οργάνου ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ενώ ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας ανέφερε ότι εκτός από τον όποιο σχεδιασμό χρειάζονται και επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
(φωτογραφία από zarpanews)

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Δεύτερο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο για δωρεάν rapid test

εοδυ πλατεία

Η πλατεία Ελευθερίας δεν θα είναι το μοναδικό σημείο, όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό.

Οπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο υπέυθυνος του ΕΟΔΥ για την Π.Ε Ηρακλείου Πάνος Μαματζάκης, από αύριο Τρίτη 20 Απριλίου 2021, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία, από συνεργείο του ΕΟΔΥ στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, και θα λειτουργεί 10.00-14.00, Κυριακή με Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των μαθητών Λυκείου και τν εκπαιδευτικών, από σήμερα self test οφείλουν να κάνουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η επαλήθευση τυχόν θετικών τεστ, είναι επιβεβλημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις, κολονάκια και... αγανάκτιση στη Λεωφόρο Κνωσού (βίντεο-φωτο)

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή για τα υδρόμετρα - Σπείρα... επαγγελματιών "χτυπά" ανελέητα

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς - Σταθερές οι εισαγωγές σε ΜΕΘ