Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Η μαθητική ομάδα Μ.Ε.Ι.Κ IT HAPPEN από το Ηράκλειο σπάει τα στερεότυπα και φέρνει τα κορίτσια πιο κοντά στις θετικές επιστήμες
Μ.Ε.Ι.Κ IT HAPPEN Ηράκλειο
 clock 14:16 | 24/04/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια ομάδα μαθητών/τριων από το Ηράκλειο παίρνει την πρωτοβουλία να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες στις θετικές επιστήμες, μέσα από το καινοτόμο project “SHE STEM”.

Η μαθητική ομάδα Μ.Ε.Ι.Κ it happen, αποτελούμενη από τους/τις Ιωάννα Μπογρή, Κωνσταντίνα Κιουπάκη, Έλενα Μαρκάτου, Μαρίνα Φραγκούλη και Μάνο Τσικαλάκη, συμμετείχε στο πρόγραμμα Hackathon for Gender Equality Innovators που υλοποιείται από το Women Do Business και δημιούργησε μια δράση με ξεκάθαρο στόχο: να εμπνεύσει περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες και να σπάσει τα στερεότυπα που τα αποθαρρύνουν από μικρή ηλικία.

Παρότι οι γυναίκες έχουν κάνει σημαντικά βήματα, εξακολουθούν να είναι υποεκπροσωπούμενες στους τομείς STEM, ενώ συχνά έρχονται αντιμέτωπες με στερεότυπα, έλλειψη αυτοπεποίθησης και περιορισμένα πρότυπα. Το “SHE STEM” έρχεται να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση με έναν σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο.

Image
She STEM

Η δράση των μαθητών βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

1.Έρευνα, με συμμετοχή νέων που αποτυπώνει πώς διαμορφώνονται οι επιλογές των μαθητών και μαθητριών και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.

2.Ευαισθητοποίηση, μέσα από καμπάνιες στη σελίδα που δημιούργησαν στο instagram και παρεμβάσεις που αναδεικνύουν γυναίκες role models από το χώρο του STEM.

3.Εκπαίδευση, με διαδραστικά εργαλεία και ιδέες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε σχολεία και εκπαιδευτικές δράσεις.

Μέσα από το project τους, τα παιδιά θέλουν να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα:
Οι επιστήμες δεν έχουν φύλο και κάθε κορίτσι έχει θέση σε αυτές.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το “SHE STEM”, καθώς και άλλα εμπνευσμένα projects μαθητικών ομάδων, στην τελική εκδήλωση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα 16:00 στο Πολύκεντρο Δήμου Ηράκλειο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους μπροστά σε κριτική επιτροπή, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση της νικήτριας ομάδας.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και υπόσχεται να αναδείξει τη δύναμη της νέας γενιάς να δημιουργεί αλλαγή, να αμφισβητεί στερεότυπα και να χτίζει ένα πιο ισότιμο μέλλον.

Image
Μ.Ε.Ι.Κ IT HAPPEN Ηράκλειο

«Το έργο Hackathon for Gender Equality Innovators υλοποιείται από το Women Do Business στο πλαίσιο του προγράμματος “POWER – Promoting Organisations' empoWErment to guarantee women’s human Rights and stop gender violence” που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ), στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία για την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και θηλυκοτήτων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Το POWER συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» - Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV – 2023 – DAPHNE) και υλοποιείται υπό τον συντονισμό της WeWorld (WW), σε σύμπραξη με την ActionAid Hellas (AAH) και την Asociación Bienestar y Desarrollo (ABD).»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis