Κρήτη

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: Είδος εξαιρετικά τοξικό ο λαγοκέφαλος

λαγοκέφαλος

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μέσω του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων & Αλιείας της Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της, ενημερώνει ότι:

Μετά από συχνές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο Λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί αν κάποιος γνωρίζει πώς να τον καθαρίσει, καθώς και πληροφορίες ότι έχουν γίνει απόπειρες κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους,  εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών & ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά προϊόντα που παράγονται από τα δηλητηριώδη ψάρια των οικογενειών Tetraodontidae (όπου συμπεριλαμβάνεται και ο λαγοκέφαλος) (L 139/55/30-4-2004). 

Πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (tetradoxin ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος. Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί. 
 

Κρήτη

Τζανάκης: Αυξημένες οι νοσηλείες λόγω καύσωνα- Κίνδυνος για θερμοπληξία

θερμοπληξία

Αυξημένες είναι οι νοσηλείες ασθενών με χρόνια νοσήματα- κυρίως καρδιολογικά και αναπνευστικά- τις τελευταίες ημέρες που ο υδράργυρος έχει εκτοξευθεί στα ύψη πυροδοτώντας ένα έντονο και επίμονο αίσθημα δυσφορίας, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Συνέστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες χρόνια νοσήματα- ειδικά όσοι υποφέρουν από ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) αλλά και την αποφυγή σωματικής άσκησης και χειρωνακτικών εργασιών στο ύπαιθρο από τον υγιή πληθυσμό.

Όπως είπε, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε σήμερα και αύριο, που θα είναι πολύ δύσκολες ημέρες εξαιτίας του ακραίου κύματος ζέστης που κορυφώνεται, περιστατικά θερμοπληξίας θα πρέπει να φροντίσουμε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, τους υπερήλικες αλλά και τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Θα πρέπει, τόνισε, να μένουν μέσα στο σπίτι, με ελαφρύ ρουχισμό και συνεχή κατανάλωση υγρών, νερό και χυμούς.

Τα κλιματιστικά στους δημόσιους χώρους

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των κλιματιστικών γενικά σε δημόσιους χώρους, ο καθηγητής συνέστησε σε κάθε περίπτωση- είτε κάποιος είναι εμβολιασμένος είτε όχι- να φορά και μάσκα για την προστασία από τον κορωνοϊό καθώς- σε αρκετές περιπτώσεις- τα κλιματικά είναι παλιάς τεχνολογίας και ανακυκλώνουν τον αέρα του εσωτερικού χώρου.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Κρήτη

Αναφορικά με την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης – η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί εάν εφησυχάσουμε ενόψει των πανηγυριών που θα κορυφωθούν τον Δεκαπεντάγουστο- τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα για το νησί.

Στο Ρέθυμνο, όπως είπε, η κατάσταση είναι καλύτερη, με σχετική αποκλιμάκωση της τάξεως του 30% στα κρούσματα.

Τάση σταθεροποίησης παρουσιάζει η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και Λασιθίου, με το Ηράκλειο- ωστόσο- να εξακολουθεί να δίνει υψηλούς ημερήσιους αριθμούς νέων μολύνσεων.

Για “άσχημη δυναμική” όσον αφορά στα Χανιά, έκανε λόγο ο καθηγητής, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι θα ξεπεράσει αυτήν του Ρεθύμνου. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Μήνυμα από το 112 στους πολίτες για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (φώτο)

ΠΑΓΝΗ: "Κόλαση" για τους ασθενείς 4 κλινικών - "Πολεμούν" τη ζέστη με ανεμιστήρες!

Ηράκλειο: Χειροπέδες στον πλοίαρχο για υπεράριθμους επιβάτες