Κρήτη

Ανωγειανός φοιτητής βρήκε και παρέδωσε Μινωικό ειδώλιο

eidolo.jpg

Σε μια σπουδαία πράξη προχώρησε ο φοιτητής του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Πασπαράκης που δώρισε στον Δήμο Ανωγείων ένα μήκους περίπου 6 εκατοστών Μινωικό ειδώλιο, το οποίο ο ίδιος βρήκε στον Ψηλορείτη. Το ειδώλιο που αναπαριστά ένα μικρό ταύρο αποτελεί ένα μέρος της σπουδαίας Πολιτιστικής κληρονομιάς του Ψηλορείτη και η κίνηση αυτή του νεαρού φοιτητή μας αξίζει να βρει μιμητές, σε μια εποχή που οι λαθραίες ανασκαφές καταστρέφουν πολιτισμούς χιλιάδων ετών! Ο Γιάννης παρέδωσε μέσω της νομίμου οδού το ειδώλιο παραδίδοντας το αρχικά στην Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης Αναστασία Τζιγκουνάκη, δηλώνοντας ότι προέρχεται από την περιοχή του Ψηλορείτη που ανήκει στην κτηματική Περιφέρεια Ανωγείων όπου και θα καταλήξει το σπουδαίο αυτό εύρημα.

Για μια “σπουδαία πράξη που αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση του βάρους της ιστορικής μας συνείδησης”, μίλησε ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης σε επιστολή του για το γεγονός προς την ΑΝΩΓΗ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

“Ήταν ιδιαίτερη η χαρά ταυτόχρονα με την ευθύνη όταν ο Ανωγειανός φοιτητής του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Πασπαράκης δώρισε πριν λίγο καιρό στο Δήμο Ανωγείων το ζωόμορφο μινωικό (πιθανόν) ειδώλιο ενός μικρού ταύρου, προερχόμενο από τη γη του Ψηλορείτη. Η πράξη του Γιάννη αποτελεί τη διαρκή υπενθύμιση του βάρους της ιστορικής μας συνείδησης, του χρέους προς τον τόπο και της σημασίας διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Τον ευχαριστούμε γιατί η πράξη του αποτελεί κίνητρο συλλογικής ευθύνης για τον πολιτισμό του βουνού με την ελπίδα να βρει άξιους μιμητές και συνεχιστές μιας διαρκούς προσπάθειας.

Σε έναν τραυματισμένο από λαθραίες ανασκαφές Ψηλορείτη, ο αρχαίος ταύρος που περνάει σταδιακά στη νόμιμη προστασία του Δήμου Ανωγείων, μετά τη διαδικασία νομιμοποίησης  και καταχώρησης στο μητρώο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, προσβλέπουμε να αποτελέσει το έμβλημα της επιστροφής κειμηλίων στη γη και στον τόπο από τον οποίο προέρχονται.

Η αμέριστη στήριξη και βοήθεια από την διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κα Αναστασία Τζιγκουνάκη και το σύνολο των υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, δρομολόγησαν με τον πλέον υπεύθυνο, σοβαρό και διαφανή τρόπο τις παραπάνω διαδικασίες και για αυτό τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ο ταύρος του Ψηλορείτη πρέπει να συνεχίσει τη παράδοση των ανθρώπων του τόπου μας να συμβάλλουν με την προσφορά τους στην ανασύνθεση της ιστορίας του βουνού μας που ξεκινάει από καταβολής πολιτισμού στο νησί.Αυτή η προσφορά γεννιέται από την αγάπη για τον τόπο και τη βαθιά αίσθηση της συλλογικής ευθύνης και συμμετοχής στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Έχει σημασία να καταλάβουμε πως από αυτές τις ψηφίδες προσφοράς και παράδοσης χτίζεται η μνήμη καθώς μέσα από τα συλλογικά αγαθά γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στο μύθο και την αλήθεια. Την αλήθεια του βουνού της Ίδης που αντιστέκεται, σφυρηλατεί κουλτούρα και δημιουργεί, γιατί δεν έμαθε να ξεχνά..” ολοκληρώνει ο δήμαρχος Ανωγείων.

Μπράβο Γιάννη από όλους εμάς στην “Α”, ελπίζουμε η στάση και το ήθος αυτό να βρουν μιμητές σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.Ο Γιάννης που κατά καιρούς έχει εργαστεί τα καλοκαίρια στις ανασκαφές της Ζωμίνθου υπό τις οδηγίες της Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη, γνωρίζει από πρώτο χέρι την αξία και τον κόπο με τον οποίο ο αρχαίος μας πολιτισμός βγαίνει στην επιφάνεια και αναδεικνύει πολιτιστικά τον τόπο μας. Η Ζώμινθος πέρα από ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος ανασκαφής, είναι όπως φαίνεται και ένα μεγάλο “σχολείο” πολιτισμού και σεβασμού που διδάσκονται εδώ και δεκαετίες οι εκατοντάδες ανωγειανοί εργάτες που έχουν δουλέψει εκεί. Και όλοι οι Ανωγειανοί πρέπει να είμαστε περήφανοι που κατοικούμε σε τέτοια ιερά χώματα.

Κρήτη

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

γαλλικό πλοίο

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση για την υπόθεση παρενόχλησης του πλοίου L’ Atalante κατέθεσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η υπόθεση, που εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή, αποτέλεσε την πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας» ενώ χθες υπήρξε νέα ακραία πρόκληση από την Άγκυρα.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής, με στενοχώρησε

Συνάντηση Δένδια- υπουργού Επικρατείας Σαουδικής Αραβίας: Διαρκώς ενισχυόμενοι οι δεσμοί μας

Πελώνη: Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα