Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Τα κρι-κρι στο νησάκι των Αγίων Πάντων και πως απειλούν το περιβάλλον

αίγαγρος άγιοι πάντες

Προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου δημιουργεί ο υπερπληθυσμός του άγριου αίγαγρου της Κρήτης που ζει εδώ και 40 χρόνια στο νησί Άγιοι Πάντες που βρίσκεται βόρεια του Αγίου Νικολάου και σε πολύ κοντινή απόσταση από την παράκτια ζώνη του.
Αυτός ο υπερπληθυσμός, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών κ.Μανόλη Συλιγάρδο που μίλησε το πρωί στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ενδέχεται να δημιουργήσει ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα  του νησιού και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Γι αυτό, συνέχισε, ίσως χρειαστεί η μεταφορά ικανού αριθμού κρι-κρι σε άλλα μέρη όπου ζουν επίσης αίγαγροι όπως τη Θοδωρού στα Χανιά ή την Αταλάντη.

αίγαγρος άγιοι πάντες

αίγαγρος άγιοι πάντες, by renas

«Εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» τόνισε ο Διευθυντής Δασών.

αίγαγρος άγιοι πάντες

αίγαγρος άγιοι πάντες, by renas

Σήμερα πάνω στο νησί ζουν όπως είπε ο κ.Συλιγάρδος 80 με 100 ζώα, τα περισσότερα αρσενικά με πολλαπλασιαστικές τάσεις και εκτός από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους απειλείται και ο ίδιος ο πληθυσμός των αιγάγρων, αφού πολλές φορές αψιμαχίες μεταξύ αρσενικών οδηγούν στο θάνατο τα ζώα.

άγιοι πάντες

άγιοι πάντες, by renas

Στους Άγιους Πάντες, που έχει τη μισή έκταση από τη Ντία, απαγορεύονται οι επισκέπτες για την προστασία του περιβάλλοντος, παρά μόνο όταν εορτάζει ο ομώνυμος ναός που βρίσκεται στο νησί.
Την ημέρα της εορτής σκάφη από τον Άγιο Νικόλαο μεταφέρουν δωρεάν τους πιστούς για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία και μόνο αυτή την ημέρα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το νησί. 
(Τις φωτογραφίες με τους αίγαγρους των Αγίων Πάντων δημοσίευσε στο Facebook o κ. Μιχάλης Βασιλάκης)

Δείτε βίντεο από το όμορφο νησάκι... από ψηλά του χρήστη Σπύρου Ζερβούδη

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: 58χρονος με υποκείμενο νόσημα έχασε τη μάχη για τη ζωή

Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ένας άντρας 58 χρόνων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, στη ΜΕΘ του Βενιζελείου μετά από επιπλοκές της νόσου covid- 19. 

Ο άτυχος άντρας νοσηλευόταν αρχικά στην Ογκολογική Κλινική ωστόσο, όταν διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοιό, μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ για ασθενείς με covid, όπου και κατέληξε σήμερα.

 

Περισσότερες ειδήσεις:

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Δένδιας: Στο Κάιρο για συνομιλίες με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι

Σακελλαροπούλου: Οι Τούρκοι σχολίασαν μέχρι και τα παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας