Κρήτη

Λασίθι

"Καλώς όρισες επαέ, Βικτώρια Χίσλοπ"

χίσλοπ

Ανακοίνωση από τον Δήμο Αγίου Νικολάου:

Πριν λίγες μέρες αποδόθηκε στην Βικτώρια Χίσλοπ η ελληνική υπηκοότητα μετά από πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου και αποδοχή της πρότασης αυτής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Στις μέρες μας , που αρκετά πνευματικά παιδιά μας αναζητούν άλλες πατρίδες, η Βικτώρια, μιά καταξιωμένη συγγραφέας και δημοσιο-γρά-φος με διεθνή αναγνώριση, από την αυτοκρατορική Μεγάλη Βρετανία , δέχτηκε ως πατρίδα της την Ελλάδα . 

Την ευχαριστούμε για την μεγαλοσύνη της και την καλοδεχόμαστε ως Ελληνίδα. Όχι πιά ως επίτιμη δημότη του Αγίου Νικολάου , αλλά ως δημότισσα μας. Για μας τους Έλληνες η ιδιοκατοίκηση είναι χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας . Και αυτό το πληροί η Βικτώρια, αφού έχει ιδιόκτητο σπίτι στον δήμο Αγίου Νικολάου , στο όμορφο Καλό Χωριό.

Η Βικτώρια έγινε γνωστή ως συγγραφέας μέσα από ‘’το Νησί’’ (2005), το πρώτο μυθιστόρημά της με ελληνικά θέματα, όπου διαχειρίστηκε εκπληκτικά ένα δύσκολο και βαρύ θέμα , τη ζωή των λεπρών στην Σπιναλόγκα . Κατάφερε έτσι να βάλει στο ‘’τραπέ-ζι’’ των συζητήσεων όλου του κόσμου το ζήτημα της βιβλικής ασθένειας της λέπρας και του αβάσταχτου κοινωνικού στίγματος που συνεπαγόταν η ασθένεια αυτή . Το έδωσε έ-τσι που να αντέχει να το ‘’δει’’ ο μέσος άνθρωπος χωρίς να φοβάται . Αρνήθηκε δε να γί-νει ταινία στο Χόλυγουντ για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του έργου και μετατραπεί σε ταινία τρόμου όπως αναφέρει η Wikipedia .

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία, όπως αναφέρει ο ίδιος ιστότοπος.

Ακολούθησαν έργα, σχεδόν αποκλειστικά, με ελληνική θεματογραφία :  Ο Γυρι-σμός (2008), Το Νήμα (2011), Ο Τελευταίος Χορός  (2013), Ανατολή (2014), Οι Καρτ Πο-στάλ (2016) , Όσοι αγαπιούνται ( 2019). 

Κανένα από τα παραπάνω θέματα δεν είναι ‘’εύκολο’’ . Ισπανικός εμφύλιος, Μι-κρα-σιατική καταστροφή και Θεσσαλονίκη , Κύπρος , ελληνικός εμφύλιος και η επιρροή του στη σύγχρονη Ελλάδα .

Δεν τα ήξερε . Έμαθε, έδειξε υψηλό ενδιαφέρον, έψαξε, τεκμηρίωσε, έγραψε. 

Το σημαντικό είναι ότι είδε όλα αυτά τα δύσκολα και ευαίσθητα θέματα με το μάτι ενός ‘’άλλου’’, που δεν είναι μέσα στο πρόβλημα, αλλά το κατανοεί πλήρως. Και τα βλέ-πει λίγο διαφορετικά. Πιό ψύχραιμα. Και η άποψη ενός τρίτου περνά πολύ ευκολότερα στους ξένους. Συναίσθημα. Αλλά όχι στείρο συναίσθημα. 

Με τη γραφίδα της λοιπόν αποδεικνύει έμπρακτα και χωρίς ιδιοτέλεια την ελληνι-κότητά της. Με σοβαρότητα και αξιοσύνη. 

Η Βικτώριά μας, συνδυάζει τη βρετανική φλεγματικότητα με την ελληνική ψυχή . 

Θέλει να είναι Ελληνίδα και ευχαριστούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που μας ά-κουσε.

Καλώς όρισες επαέ, Βικτώρια. 

Να είσαι καλά . 

Σ’ ευχαριστούμε .

Κρήτη

Ηράκλειο

Δερμιτζάκης στο Ράδιο Κρήτη: Να γίνουν μαζικά rapid test σε νέους στο Ηράκλειο

μανώλης δερμιτζάκης

Υπέρ της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού σε όλη τη χώρα και της συμπεριφοράς όλων των πολιτών "σα να είμαστε όλοι στο κόκκινο", ακόμα κι αν στον χάρτη είμαστες στο κίτρινο ή στο πράσινο, τάχθηκε ο Κρητικός καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο κ. Δερμιτζάκης ερωτηθείς για τη διενέργεια των γρήγορων τεστ (rapid tests) δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν για παράδειγμα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου γνωρίζουμε ότι είναι στο “κόκκινο”, όταν σπέυδουν να τα κάνουν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα. 

Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν είπε, να γίνουν για παράδειγμα στο Ηράκλειο που βρίσκεται στον "κίτρινο", αλλά να γίνουν στοχευμένα σε νέους ανθρώπους, εκεί όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Ο καθηγητής άσκησε κριτική σε εκείνους που αποφασίζουν για τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και έκανε λόγο για χαλαρότητα μέσα στο καλοκαίρι που όμως, όπως είπε, την "πληρώνουμε" τώρα. Συγκεκριμένα ο καθηγητής σχολίασε πως το πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων είναι ότι δεν πιστεύουμε στα μέτρα και γι'αυτό δεν τα εφαρμόζουμε.

"Έχουν παρθεί κάποια μέτρα από την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη συζητάμε για τα επόμενα. Αυτό έχει μεγάλο κόστος στη συμμόρφωση των πολιτών στα προηγούμενα διότι από τη στιγμή που πιστεύουν ότι ούτε αυτοί που τα παίρνουν και τα ανακοινώνουν δεν τα πιστεύουν ότι θα λύσιουν το πρόβημα, ο πολίτης αναβάλλει τη συμμόρφωσή του μέχρι τα επόμενα μέτρα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης και συμπλήρωσε πως τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα "δεν δούλεψαν".

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στο Ράδιο Κρήτη: