Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Καλώς όρισες επαέ, Βικτώρια Χίσλοπ"

Image
 clock 18:23 | 04/08/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Ανακοίνωση από τον Δήμο Αγίου Νικολάου:

Πριν λίγες μέρες αποδόθηκε στην Βικτώρια Χίσλοπ η ελληνική υπηκοότητα μετά από πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου και αποδοχή της πρότασης αυτής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Στις μέρες μας , που αρκετά πνευματικά παιδιά μας αναζητούν άλλες πατρίδες, η Βικτώρια, μιά καταξιωμένη συγγραφέας και δημοσιο-γρά-φος με διεθνή αναγνώριση, από την αυτοκρατορική Μεγάλη Βρετανία , δέχτηκε ως πατρίδα της την Ελλάδα . 

Την ευχαριστούμε για την μεγαλοσύνη της και την καλοδεχόμαστε ως Ελληνίδα. Όχι πιά ως επίτιμη δημότη του Αγίου Νικολάου , αλλά ως δημότισσα μας. Για μας τους Έλληνες η ιδιοκατοίκηση είναι χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας . Και αυτό το πληροί η Βικτώρια, αφού έχει ιδιόκτητο σπίτι στον δήμο Αγίου Νικολάου , στο όμορφο Καλό Χωριό.

Η Βικτώρια έγινε γνωστή ως συγγραφέας μέσα από ‘’το Νησί’’ (2005), το πρώτο μυθιστόρημά της με ελληνικά θέματα, όπου διαχειρίστηκε εκπληκτικά ένα δύσκολο και βαρύ θέμα , τη ζωή των λεπρών στην Σπιναλόγκα . Κατάφερε έτσι να βάλει στο ‘’τραπέ-ζι’’ των συζητήσεων όλου του κόσμου το ζήτημα της βιβλικής ασθένειας της λέπρας και του αβάσταχτου κοινωνικού στίγματος που συνεπαγόταν η ασθένεια αυτή . Το έδωσε έ-τσι που να αντέχει να το ‘’δει’’ ο μέσος άνθρωπος χωρίς να φοβάται . Αρνήθηκε δε να γί-νει ταινία στο Χόλυγουντ για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του έργου και μετατραπεί σε ταινία τρόμου όπως αναφέρει η Wikipedia .

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία, όπως αναφέρει ο ίδιος ιστότοπος.

Ακολούθησαν έργα, σχεδόν αποκλειστικά, με ελληνική θεματογραφία :  Ο Γυρι-σμός (2008), Το Νήμα (2011), Ο Τελευταίος Χορός  (2013), Ανατολή (2014), Οι Καρτ Πο-στάλ (2016) , Όσοι αγαπιούνται ( 2019). 

Κανένα από τα παραπάνω θέματα δεν είναι ‘’εύκολο’’ . Ισπανικός εμφύλιος, Μι-κρα-σιατική καταστροφή και Θεσσαλονίκη , Κύπρος , ελληνικός εμφύλιος και η επιρροή του στη σύγχρονη Ελλάδα .

Δεν τα ήξερε . Έμαθε, έδειξε υψηλό ενδιαφέρον, έψαξε, τεκμηρίωσε, έγραψε. 

Το σημαντικό είναι ότι είδε όλα αυτά τα δύσκολα και ευαίσθητα θέματα με το μάτι ενός ‘’άλλου’’, που δεν είναι μέσα στο πρόβλημα, αλλά το κατανοεί πλήρως. Και τα βλέ-πει λίγο διαφορετικά. Πιό ψύχραιμα. Και η άποψη ενός τρίτου περνά πολύ ευκολότερα στους ξένους. Συναίσθημα. Αλλά όχι στείρο συναίσθημα. 

Με τη γραφίδα της λοιπόν αποδεικνύει έμπρακτα και χωρίς ιδιοτέλεια την ελληνι-κότητά της. Με σοβαρότητα και αξιοσύνη. 

Η Βικτώριά μας, συνδυάζει τη βρετανική φλεγματικότητα με την ελληνική ψυχή . 

Θέλει να είναι Ελληνίδα και ευχαριστούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που μας ά-κουσε.

Καλώς όρισες επαέ, Βικτώρια. 

Να είσαι καλά . 

Σ’ ευχαριστούμε .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2021 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis