Κρήτη

Λασίθι

Τα παιδιά "μιλούν" με εικόνες για το Γεωπάρκο Σητείας

γεωπαρκο παιδια

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα: «Ο τόπος μας μέσα από τα μάτια των παιδιών» στον Τεχνοχώρο του Δήμου Σητείας, στο πλαίσιο της δράσης «Ζω και ανακαλύπτω τον τόπο μου, τα τοπία μου: Το Γεωπάρκο Σητείας». 

Μια συνεργασία του Γεωπάρκου της Σητείας με το Εθνικό Γαλλικό Κέντρο για την μελέτη και διαχείριση του τοπίου, EcoleNationaleSupérieuredePaysage και την μερική χορηγία του LandscapeResearchGroup της Οξφόρδης. Επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος η Δρ. Καλλιόπη Πεδιαδίτη, Περιβαλλοντολόγος LandscapeResearchGroup.

γεωπαρκο παιδια

γεωπαρκο παιδια, by meropi

«Η συμμετοχή  των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το σύνολο των σχολείων της Σητείας, ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε όταν αρχίσαμε τον  σχεδιασμό αυτής μας της δράσης. Ήταν απλά συγκλονιστική. Μοναδικές ζωγραφιές, γεμάτες χρώματα, δοσμένες μέσα από την αθώα αλλά παράλληλα αυστηρή ματιά των μικρών μαθητών, καλλιτεχνικές  φωτογραφίες  που δείχνουν την αξία  και την ποικιλία των τοπίων  του Γεωπάρκου της Σητείας. Τα παιδιά απεικόνισαν τα στοιχεία που βρίσκουν ιδιαίτερα στο τοπίο τους ή πράγματα που τους ενοχλούν, μαγεύοντας μας με την δημιουργικότητα τους. Οι εκθέσεις που γράφτηκαν από τα παιδιά των γυμνασίων και των λυκείων, για το πώς βλέπουν το μέλλον αυτού του τόπου, απεικόνισαν με γλαφυρό και μεστό λόγο τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την οργή της νέας γενιάς που μεγαλώνει μέσα σε χρόνια οικονομικής κρίσης, αλλά και κρίσης αξιών. Τόσο για το περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητα τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

γεωπαρκο παιδια

γεωπαρκο παιδια, by meropi

γεωπαρκο παιδια

γεωπαρκο παιδια, by meropi

Ο στόχος  της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης με σκοπό  την δημιουργία συμμετοχικών διαδικασιών που θα υποστηρίξουν την διαχείριση του Γεωπάρκου Σητείας, ήταν απόλυτα επιτυχής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε το πρώτο βήμα του διαλόγου με την τοπική κοινωνία για την δημιουργία μιας υποστηρικτικής ομάδας φίλων του Γεωπάρκου. Μια ομάδα που θα έχει ως βασικό σκοπό ύπαρξη της να υποστηρίζει με την συμμετοχή  της τις δράσεις και τους σκοπούς του Γεωπάρκου της Σητείας. Ανοίγει έτσι από σήμερα ο διάλογος με την κατάθεση απόψεων για το πώς  θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα και περιμένουν τις προτάσεις όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται, έτσι ώστε, να να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο  των σκοπών και των δράσεων μιας τέτοιας ομάδας.

γεωπαρκο παιδια

γεωπαρκο παιδια, by meropi

Η επιστημονική ομάδα μίλησε με τους μικρούς και μεγάλους φίλους και υποστηρικτές του Γεωπάρκου την Παρασκευή και το Σάββατο, καταγράφοντας τις πρώτες ιδέες και προτάσεις και σύντομα, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα γίνουν γνωστά.

γεωπαρκο παιδια

γεωπαρκο παιδια, by meropi

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Δρ Καλλιόπη Πεδιαδίτη, Περιβαλλοντολόγος LandscapeResearchGroup , επιστημονική υπεύθυνο του προγράμματος, τον ProfPatrickMoquay, Πρύτανη του EcoleNationaleSuperieredePaysage, Versailles, από την  Γαλλία και κυρίως να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που με προθυμία συμμετείχαν σε αυτή την δράση, που δεν σταματά εδώ.  Ο σχεδιασμός είναι να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδήλωση υποστηρικτικής δράσης στο Γεωπάρκο της Σητείας με την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων του Δήμου Σητείας, στις αρχές του Ιουλίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.    
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Δεύτερο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο για δωρεάν rapid test

εοδυ πλατεία

Η πλατεία Ελευθερίας δεν θα είναι το μοναδικό σημείο, όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό.

Οπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο υπέυθυνος του ΕΟΔΥ για την Π.Ε Ηρακλείου Πάνος Μαματζάκης, από αύριο Τρίτη 20 Απριλίου 2021, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία, από συνεργείο του ΕΟΔΥ στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, και θα λειτουργεί 10.00-14.00, Κυριακή με Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των μαθητών Λυκείου και τν εκπαιδευτικών, από σήμερα self test οφείλουν να κάνουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η επαλήθευση τυχόν θετικών τεστ, είναι επιβεβλημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις, κολονάκια και... αγανάκτιση στη Λεωφόρο Κνωσού (βίντεο-φωτο)

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή για τα υδρόμετρα - Σπείρα... επαγγελματιών "χτυπά" ανελέητα

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς - Σταθερές οι εισαγωγές σε ΜΕΘ