Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και στα περισσότερα σπίτια της Κρήτης, οι νοικοκυρές μαγειρεύουν ένα παραδοσιακό, τέτοια μέρα, φαγητό τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Η φίλη του ekriti.gr, κα Μαρία από το Σκαλάνι, δίνει την παραδοσιακή συνταγή για τα ντολμαδάκια, που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Για την συνταγή χρειαζόμαστε:
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αμπελόφυλλα
2 κούπες του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 μεγάλη κρεμμύδια
ελάχιστο σκόρδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 μεγάλα καρότα
1 αγκινάρα
Άνηθο, μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι και
Ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε πρώτα τα φύλλα σε ζεματιστό νερό, για 2-3 λεπτά ίσα-ίσα να πάρουν χρώμα. Τρίβουμε όλα τα υλικά μας στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και αρχίζουμε να τα τυλίγουμε ένα ένα. Αρχίζουμε να τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε δεξιόστροφα, σαν τον κοχλία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Στην συνέχεια τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην διαλύσουν κατά το ψήσιμο. Τα βάζουμε στο μάτι και σε μερικά λεπτά ρίχνουμε ένα επιπλέον ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και τα αφήνουμε για 45λεπτά να ψηθούν. Βγάζουμε μετά το πιάτο από πάνω και προσθέτουμε 1/ 2 κρασοπότηρο λεμόνι.
Τα σερβίρουμε ζεστά με συνοδεία καλού παραδοσιακού κρασιού και κρίθινο παξιμάδι.
Μια υπέροχη συνταγή για την σημερινή ημέρα νηστείας και λόγω της δυσκολίας των γυναικών να βρουν αμπελόφυλλα και την τιμή τους να ανεβαίνεις τα ύψη, σίγουρα τα παραδοσιακά ντολμαδάκια αποκτούν... άλλη αξία!
Μ.Μ