Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση στη Λότζια για τις γερμανικές αποζημιώσεις

synantisi.jpg

Συνάντηση με τον Γενικό Στρατιωτικό Εισαγγελέα της Ιταλίας Δρ. Marco De Paolis είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του στη Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος  Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης και ο πρώην Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου Gian Andrea Garancini.
Το αντικείμενο της συζήτησης που έγινε σε πολύ καλό κλίμα ήταν η διεκδίκηση  των γερμανικών  αποζημίωσεων.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τις πολύχρονες προσπάθειες του Δρ. Marco De Paolis γύρω από την τεκμηρίωση και ανάδειξη των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ιταλία και την άσκηση ποινικής δίωξης σε μεγάλο αριθμό Γερμανών εγκληματιών πολέμου. Σημειώνεται ότι ο  Δρ. De Paolis έχει παράλληλα ασχοληθεί με την τεκμηρίωση εγκλημάτων που διέπραξαν Ιταλοί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής.  

Παράλληλα ο κ. Συγγελάκης ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε συνεργασία και συντονισμό με και σημαντικές προσωπικότητες, κόμματα και συλλογικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων σχετικά  με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται  για την κλιμάκωση και ενδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική αυτή προσπάθεια.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος  ευχαρίστησε τον Δρ. Marco De Paolis για την παρουσία του στο Ηράκλειο, τον συνεχάρη για τις αξιέπαινες προσπάθειές του να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εξέφρασε στον κ. Συγγελάκη την πλήρη υποστήριξή του στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, την οποία χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα.
 

Κρήτη

Τουρισμός... από τον Ιούνιο στην Κρήτη - Μειωμένες οι προσδοκίες εσόδων

τουριστες

Συνείδηση στους περισσότερους ξενοδόχους έχει γίνει πλέον το γεγονός πως η νέα τουριστική περίοδος για την Κρήτη είναι πολύ δύσκολο να αρχίσει πριν από τα μέσα του Ιουνίου. Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και την κατάσταση στην διεθνή αγορά και τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα και η Κρήτη υποδέχονται τουρίστες, φαίνεται ότι η 15η Ιουνίου είναι η ημερομηνία από την οποία πιθανόν θα αρχίσουν οι πρώτες αφίξεις.

Παρά το γεγονός πως στον κλάδο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, θεωρείται δεδομένο πως οι φετινές απώλειες θα ξεπεράσουν το 50%, εκτός κι αν υπάρξει μια μεγάλη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με απρόσμενες αφίξεις τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ξενοδόχοι και τα αρμόδια τμήματα κρατήσεων και διαχείρισης κρίσεων, προσπαθούν τη δεδομένη στιγμή να περιορίσουν τις απώλειες και να μεταθέσουν στο βαθμό του εφικτού όποιες κρατήσεις δεν έχουν ακόμα ακυρωθεί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ρύθμιση που ανακοινώθηκε από πλευράς κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποζημιώνουν πελάτες με ένα Voucher 18μηνης διάρκειας, θεωρείται μία πολύ θετική εξέλιξη.

Κι αυτό γιατί, οι ξενοδόχοι κανονικά θα έπρεπε να επιστρέφουν αυτή την περίοδο προκαταβολές, οι οποίες όμως έχουν ήδη δοθεί για τις ανάγκες έναρξης λειτουργίας των ξενοδοχείων, καθώς και για διάφορες αναγκαίες εργασίες και μισθοδοσίες. Το μέτρο αναμένεται επίσημα να ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα με την ελπίδα ότι θα βελτιώσει κάπως την κατάσταση στον τουριστικό τομέα.