Κρήτη

Ηράκλειο

Συγκίνηση στη εκδήλωση για τον παιδικό καρκίνο

πλήθος κόσμου στην εκδήλωση

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου το Σάββατο 15.2.20 το απόγευμα, επαγγελματίες υγείας, γονείς παιδιών και έφηβοι που γνωρίζουν τον παιδικό- εφηβικό καρκίνο εξήγησαν στο παρευρισκόμενο κοινό τί ακριβώς σημαίνει η νόσος.  Ποιες είναι οι φοβίες και τα συναισθήματα τους, από που άντλησαν τη δύναμή τους για να ξεπεράσουν την ασθένεια, ποια είναι τα όνειρά τους και τι περιμένουν από την πολιτεία.
Η επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «Καρκίνος σε παιδιά και εφήβους. Από τη διάγνωση στην Ίαση», διοργανώθηκε από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, την Κλινική   Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας  του ΠΑΓΝΗ, που αποτελεί την μοναδική της Κρήτης, και τον Σύλλογο εθελοντών «Μικρός Πρίγκιπας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της η ΟΦΕΑΚ  ενημέρωνε και συνέλεγε δείγματα για τη Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών, με τη συνεργασία της Αιμοδοσίας του ΠαΓΝΗ.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποιήθηκε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία της Διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης κ. Λένας Μπορμπουδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής -ιατρού Ογκολογίας, κ. Λάμπρου Βαμβακά, της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου κ. Ρένας Παπαδάκη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου

 Ηρακλείου κ. Χάρη Βαβουρανάκη, του μέλους του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Μαρκάκη, της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μαρίας 
Δαμανάκη, του εκπροσώπου κ. Αλεφαντικού Μιχάλη του  Γραφείου του Υφυπουργού Αθλητισμού βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Διοικητή ΓΝ Ρεθύμνου, κ. Λευτέρη Μαρκάκη, των Αναπληρωτών Διοικητών ΠαΓΝΗ, κ. Στέλιου Κτενιαδάκη και Β.Γ.Ν.Η. κ. Ελευθερίας Κωστάκη, της αναπληρώτριας της Γ. Γραμματείας Ποιότητας Ζωής Νοτίου Ελλάδος κ. Μαρίας Τσικανδυλάκη, του Προέδρου του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων ΕΣΥΠΡΟΤΑ, κ. Γιάννη Λιονάκη, της Προέδρου κ Μαρίας Ευστρατίου και μελών του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, της Προέδρου κ. Πόπης Καστελιαννού και μελών του Συλλόγου Εθελοντών «Η ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», της Διευθύνουσας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΠαΓΝΗ κ. Ντζιλέπη Πόπης και πολλών επαγγελματιών υγείας, γονέων κ.α. 

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας η Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, δεσμεύθηκε για ένα πιο υποστηρικτικό ενδονοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειες τους. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, όπως επεσήμανε, ενίσχυσε τη στελέχωση της κλινικής με έναν επιπλέον ιατρό και υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας ως 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης με τη Δομή εξωνοσοκομειακής ψυχοκοινωνικής στήριξης της «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ», ενώ σχεδιάζονται υποστηρικτικές δράσεις απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε συνεργασία με άλλους φορείς για τα παιδιά που νοσηλεύονται.
Ειδική μέριμνα όπως τόνισε θα υπάρξει και για τους επαγγελματίες υγείας, τους ανθρώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετούν το λειτούργημα τους, παρέχοντας τα μέγιστα για να βγουν οι μικροί ασθενείς. νικητές στον αγώνα αυτόν, υπερβαίνοντας συχνά τις ψυχικές τους δυνάμεις.
Η Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης ανακοίνωσε την ανανέωση με ΦΕΚ στις 7.2.20 της άδειας λειτουργίας Μονάδας Εφαρμογής (Μεταμόσχευσης) Αυτόλογων Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων της Κλινικής Αιματολογίας –Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ. Τέλος αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά στην επανενεργοποίηση του «Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας» σε νέες βάσεις, και το οποίο θα έχει πλέον Εθνικό χαρακτήρα, θα ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και θα αφορά όλους τους Έλληνες, ενισχύοντας ουσιαστικά την πολιτική πρόληψης, παρακολούθησης και καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου με τρόπο συστηματικό, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη και οργανωμένα συστήματα Υγείας.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Κλινικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ, Ευτυχία Στειακάκη, στο πλαίσιο της στρογγυλής  τράπεζας  με θέμα: ‘ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ’ που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή διοικητή του ΠαΓΝΗ κ. Στέλιου Κτενιαδάκη, επεσήμανε πως η ποικιλία των μορφών του καρκίνου παιδικής ηλικίας, η πολυπλοκότητα του και από κοινωνικής άποψης,  αλλά και η εξάπλωσή του ώθησε τα τελευταία 50 χρόνια τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, μέσα από έρευνες και συνεργασίες, να προχωρήσει σε σπουδαία επιστημονικά και κλινικά επιτεύγματα.
 Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, ποσοστό 80% περίπου από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί πλέον να θεραπευτεί. Ωστόσο, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς αφού τα καλά αποτελέσματα επιδέχονται και χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις και ο καρκίνος παιδικής ηλικίας στην Ευρώπη, και στη χώρα μας, αντιμετωπίζει ακόμη πολλές προκλήσεις.
Επεσήμανε επίσης ότι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας είναι απαραίτητο για πολλαπλούς λόγους, καθώς η πλήρης καταγραφή των ασθενών σε πραγματικό χρόνο είναι επιβεβλημένη στα προηγμένα κράτη με οργανωμένα συστήματα Υγείας και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στην απεικόνιση του προβλήματος σε πραγματικό χρόνο, την καταγραφή των αναγκών και το συντονισμό πράξεων για την βέλτιστη υποστήριξη αντιμετώπιση και παρακολούθηση των ατόμων με ιστορικό καρκίνου παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Στο ρόλο του νοσηλευτή αναφέρθηκε η  κα   Εύα  Φουντουλάκη, RN, MPH, Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια Κλινικής Αιματολογίας- Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ, ενώ «η ψυχολογία του παιδιού και της οικογένειας» ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Παναγιώτης Τσιούλου, Ψυχολόγου της Κλινικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ.
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τέσσερεις συγκλονιστικές προσωπικές εμπειρίες. Η Τάνια μητέρα παιδιού που νόσησε από καρκίνο, η Δάφνη Κατσάρα, Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου «Μικρός Πρίγκιπας», μητέρα ενός παιδιού που έφυγε από καρκίνο κι ενός δεύτερου που βρίσκεται σε θεραπεία, η έφηβη Δήμητρα που την ίδια ημέρα της εκδήλωσης θα έκανε τον τελευταίο κύκλο θεραπείας της και η Αναστασία που είκοσι χρόνια μετά, κατέθεσε την περιπέτεια της, μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους συναισθήματα, όνειρα, ελπίδες διδάσκοντας πως, ο ανήφορος είναι για τους δυνατούς και πως η ζωή απαιτεί αγώνα, θάρρος και αισιοδοξία.

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού