Κρήτη

Ηράκλειο

Στη Βουλή τα προβλήματα για τη δίχρονη προσχολική αγωγή στο Ηράκλειο

Χάρης Μαμουλάκης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών με θέμα: «250 παιδιά θα μείνουν εκτός του προγράμματος δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Ηρακλείου», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Παρότι βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (14.09), ακόμα βρίσκονται στον «αέρα», χωρίς σχολικές αίθουσες, 250 παιδιά από τον Δήμο Ηρακλείου τα οποία θα έπρεπε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, το οποίο από φέτος γίνεται υποχρεωτικό για όλους του Δήμους-εκτός από κάποιους που έκαναν αίτημα αναστολής της υποχρεωτικότητας του μέτρου. Οι υποδομές του Δήμου Ηρακλείου μπορούν να φιλοξενήσουν 250 παιδιά από τα συνολικά 500 που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής.

Ο Δήμος Ηρακλείου είχε, από τον Οκτώβριο του 2019, στείλει στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα για χρηματοδότηση υποδομών, αφού προηγουμένως είχε καταγράψει την ανάγκη για 32 σχολικές αίθουσες. Το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από δηλώσεις της Υφυπουργού, κ. Ζαχαράκη, δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετήσει 32 αίθουσες μέσω της ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ. (Κτιριακές Υποδομές Ανώνυμης Εταιρείας). Η ΚΤΥΠ έκανε διαγωνισμό μόνο για  τις 22 αίθουσες και στον Δήμο δόθηκε χρηματοδότηση για τις 10 επιπλέον αίθουσες, μόλις στις αρχές Ιουλίου. Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΙΘ έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο να αιτηθεί χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με το αρ.πρωτ. 85436/3/07/2020 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ εγκρίθηκε η ένταξη των δέκα επιπλέον αιθουσών στο ΠΔΕ. Με την 513/7/7/2020 απόφαση Ο.Ε. έχουν εγγραφεί στον προΰπολογισμό του Δήμου 533.000 ευρώ.

Ο Δήμος αυτή τη στιγμή, πέρα από την υποχρέωση του για τοποθέτηση δέκα οικίσκων, λόγω αδυναμίας και κωλυσιεργίας της ΚΤΥΠ, διαθέτει σήμερα  11 αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας έχει ενεργοποιήσει τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας προκειμένου να βρει αίθουσες από Δημοτικά Σχολεία, αυτές δε θα είναι κατάλληλες για τα τετράχρονα παιδιά, καθώς δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις κατάλληλες υποδομές.

Σε ερώτηση προς την κα. Υπουργό Παιδείας που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Ιουλίου 2020 (αρ. Πρ. 8220) η σχετική απάντηση που έλαβαν από την ΚΤΥΠ στις 24 Ιουλίου με αριθμό πρωτοκόλλου Β-583/α ανέφερε τα εξής: «Στον Δήμο Ηρακλείου προβλέπεται να τοποθετηθούν 20 αίθουσες και βρίσκονται σε εξέλιξη 2 διαγωνιστικές διαδικασίες για τις οποίες καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν η 13.05. 2020. Τα αντίστοιχα Πρακτικά Ι των Επιτροπών Διαγωνισμού για την ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη σε κάθε ένα από αυτούς τους διαγωνισμούς εγκρίθηκαν με τις 245/16.06.2020 και 247/25.06.2020 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΥΠ ΑΕ. Επισημαίνεται ότι και στους 2 διαγωνισμούς ανάδοχος ήταν ο ίδιος οικονομικός φορέας. Μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής τυχόν προσφυγών κλήθηκε ο ανάδοχος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης, τα οποία προσκόμισε έγκαιρα αλλά ελλιπή. Οι αντίστοιχες Επιτροπές Διαγωνισμού συνέταξαν τα Πρακτικά ΙΙ με τα οποία προτείνουν τον αποκλεισμό του ως άνω προσωρινού αναδόχου και την ανακήρυξη νέου προσωρινού αναδόχου του δεύτερου μειοδότη ο οποίος τυγχάνει να είναι ο ίδιος οικονομικός φορέας και στους δύο διαγωνισμούς. Τα Πρακτικά αυτά εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΥΠ ΑΕ στις 22.07.2020. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια η παράδοση των αιθουσών να γίνει εντός Σεπτεμβρίου».

Επειδή η σύμβαση για την τοποθέτηση σε δύο ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου δέκα οικίσκων ανάμεσα στον Δήμο και την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη μόλις στις 2 Σεπτεμβρίου

Επειδή το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση των παραπάνω δέκα οικίσκων είναι περίπου 45 ημέρες

Επειδή οι αίθουσες που έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ αναμένεται να παραδοθούν περίπου σε ένα τρίμηνο

Επειδή αυτή τη στιγμή οι κτιριακές υποδομές του Δήμου επαρκούν για 250 παιδιά αντί για 500 που έκαναν αίτηση εγγραφής

Επειδή η αγωνία των γονέων είναι μεγάλη καθώς ακόμα δεν γνωρίζουν εάν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να μην μείνει κανέναν παιδί εκτός της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης;
  2. Έχουν ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της ΚΤΥΠ καθώς και τους λόγους κωλυσιεργίας των απαραίτητων διαδικασιών; Θα αποδοθούν ευθύνες;
  3. Δεδομένων των συνθηκών και των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν εκτενώς παραπάνω, σκοπεύουν να αναστείλουν την υποχρεωτικότητα της προσχολικής εκπαίδευσης για τον Δήμο Ηρακλείου, όπως έκαναν και για άλλους Δήμους της χώρας;

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

ΕΚΑΒ

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στους δρόμους της Κρήτης με έναν ακόμα συνάνθρωπό μας να αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.

Το νέο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στη Ζάκρο Σητείας όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, εξετράπη της πορείας του.

Αυτό είχε ως συνέπεια η σύζυγος να χάσει επί τόπου τη ζωή της.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, παρελήθφθη από το ΕΚΑΒ και καθ' οδόν για το νοσοκομείο της Σητείας υπέστη ανακοπή καρδιάς. Ανατάχθηκε όμως και διασβωληνωθήκε με αποτέλεσμα τγώρα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ζευγάρι εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι ενώ από την αστυνομία αναφέρεται ότι οι ηλικιωμένοι είναι πολύ πιθανό να βρίσκονταν στο σημείο εδώ και δύο 24ωρα καθώς οι οικείοι τους, τους αναζητούσαν, τουλάχιστον από χθες.

Ένα ακόμα τροχαίο που σε πολλά σημεία του θυμίζει την τραγωδία του Μπαλί.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Δέσμευση Μπορμπουδάκη για μέσα προστασίας στους αστυνομικούς