Κρήτη

Ηράκλειο

Σοβαρές αντιδράσεις με φόντο Αεροδρόμιο Καστελίου και αξιοποίηση του "Ν. Καζαντζάκης"

Η έκταση του αερολιμένα Ηρακλείου

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε το θέμα αξιοποίησης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” με αφορμή την υλοποίηση του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι. 

Με παρέμβαση του για το θέμα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη τόνισε πως ουδέποτε το Υπουργείο άκουσε την τοπική κοινωνία, η οποία έχει σχέδιο και μπορεί να προτείνει παρεμβάσεις. 

Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως όταν ανοίγει το θέμα του νέου διεθνούς αεροδρομίου με ταυτόχρονη αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” θα έπρεπε να έχουν ερωτηθεί, αλλά και να έχουν προσκληθεί οι τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε πως βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου, τονίζοντας πως Δήμος και Περιφέρεια θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπλασης. 

Παρέμβαση πραγματοποίησε και η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Φανή Κουτσουμπού, η οποία υποστήριξε πως υπάρχει ένας Περιφερειακός Σχεδιασμός, τον οποίο και μπορεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση. 

"Ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καμιά απολύτως πληροφόρηση από κανένα υπουργείο και από καμία Αρχή" τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφορικά με την αξιοποίηση του "Νίκος Καζαντζάκης".

"Η μη λειτουργία του αεροδρομίου θα έχει κι άλλες συνέπειες που αφορούν τους όρους δομής της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού οι οποίοι, ενδεχομένως να αλλάξουν, για τους κατοίκους της περιοχής. Είναι αδιανόητο ο οποιοσδήποτε να προγραμματίζει το οτιδήποτε  για τον Δήμο Ηρακλείου και να μην έχει λάβει γνώση ο Δήμος" δήλωσε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Στο ερώτημα αν σκοπεύει μαζί με τον Περιφερειάρχη να παρέμβουν στα αρμόδια υπουργεία για να δουν τον σχεδιασμό που υπάρχει, ο Δήμαρχος απάντησε πως "Θα συννενοηθώ με τον κ. Περιφερειάρχη και θα πράξουμε ότι κρίνουμε πως είναι αναγκαίο για να σταματήσει αυτή η αδιανόητη κατάσταση που είναι η μη ενημέρωση και η λήψη αποφάσεων ερήμην των ενδιαφερομένων για έναν τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η αξιοποίηση μιας μεγάλης περιουσίας μέσα στο Ηράκλειο" κατέληξε ο Δήμαρχος.

Σε σχέση με αυτό τον σχεδιασμό ωστόσο υπήρξαν πολλά ερωτηματικά, αφού ο όποιος σχεδιασμός φαίνεται πως υπάρχει μόνο στα χαρτιά, δεν είναι γνωστό το πώς μπορεί να υλοποιηθεί ή αν θα αξιοποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν υπάρχει γνώση γι’ αυτή ούτε από την τοπική κοινωνία, ούτε όμως και από τους τοπικούς φορείς. 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Γ. Χαλκιαδάκης στο Ράδιο Κρήτη: Κανένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη

Έρευνα κορωνοϊός

Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη, έδωσε από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης. 

Ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός, διευκρινίζοντας πως είναι λάθος με το παραμικρό να πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Όπως έκανε σαφές ο διοικητής, εφόσον κάποιος ασθενής έχει υπόνοια ότι μπορεί το κρούσμα να είναι κρούσμα κορωνοϊού, θα πρέπει να καλέσει είτε στο τηλέφωνο 2105212000 ή 2105212054 και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό θα παρέχει σχετικές οδηγίες και βοήθεια εφόσον χρειαστεί. 

Ο Διοικητής ανέφερε επίσης ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεθάνουν από τον ιό, αφού τα μεγαλύτερα ποσοστά των καταγεγραμμένων θανάτων καταγράφονται σε ασθενείς με σοβαρά συνοδά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες ή καρκίνος. 

Σε σχέση με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, ο κ. Χαλκιαδάκης έκανε σαφές ότι δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για την αποτελεσματικότητα των καθολικών απαγορεύσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο πως σε περιπτώσεις επιδημίας, είναι καλό να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις, αφού σε αυτές είναι πολύ ευκολότερη η μετάδοση οποιουδήποτε ιού και όχι μόνο του κορωνοϊού. 

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ο Διοικητής έκανε σαφές πως η μάσκα δεν προστατεύει κάποιον από το να κολλήσει τον ιό, αλλά απλά προστατεύει στην περίπτωση που νοσήσει κάποιος πολίτης, στο να μην μεταφέρει τον ιό. 

Ο κ. Χαλκιαδάκης επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.