Κρήτη

Ηράκλειο

Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού: Η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους εργαζόμενους

τουρισμος επισιτισμος εργαζομενη

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδο εξαιτίας της πανδημίας:

"Το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου καλεί άμεσα την κυβέρνηση, μετά τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19 που αφορούν τα κέντρα μαζικής εστίασης, να μεριμνήσει και για τους εργαζόμενους σε αυτά. Το όριο των 100 ατόμων είναι η ταφόπλακα σε ένα κομμάτι της εστίασης που ήδη από τον χειμώνα οι αρμόδιοι αδιαφορούσαν γι αυτό. Θυμίζουμε, πως οι εργαζόμενοι με σύμβαση μία ημέρας είχαν εξαιρεθεί από όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης αλλά και από τα έκτακτα βοηθήματα στήριξης. Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να σταθεί πάνω από αυτό το πρόβλημα και να το διορθώσει άμεσα, παρέχοντας σε αυτούς τους εργαζόμενους όλα όσα δικαιούνται:

- Καταβολή επιδόματος 534 ευρώ μαζί με τα ανάλογα ένσημα ασφάλισης
- Μείωση ενοικίου
- Έκπτωση στους λογαριασμούς σε ρεύμα και νερό
- Πάγωμα φορολογικών ρυθμίσεων
- Πάγωμα τραπεζικών ρυθμίσεων

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν όχι μόνο για το μήνα Αύγουστο αλλά για όλο το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις θα έχουν μείωση τζίρου. Επίσης, θα πρέπει να επεκταθούν τα παραπάνω σε όλα τα καταστήματα επισιτισμού εποχιακής και δωδεκάμηνης λειτουργίας καθώς και σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στον επισιτισμό το 2019 και δεν έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής σε κανένα μέτρο στήριξης. Καλούμε τους βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να στηριχτεί ο κλάδος και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό καθώς η κατάσταση αυτή αποτελεί ήδη ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους/συναδέλφους."

Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Ιανός "χτύπησε" και τις αμπελοκαλλιέργειες της Κρήτης

τρυγος,σταφυλια,αμπελι

Αγώνας δρόμου δύο ημερών, έχει ξεκινήσει για οινοποιεία και παραγωγούς οινοστάφυλων, μετά το πέρασμα- σύντομο πλην προβληματικό- της κακοκαιρίας “Ιανού” από το νησί της Κρήτης.

Όπως συμβαίνει μετά από κάθε βροχόπτωση, έτσι και μετά την έντονη βροχή του Σαββάτου, αναμένεται να αναπτυχθεί ο μύκητας βοτρύτης, ο οποίος οδηγεί σε “όξινη σήψη”, δηλαδή σε σάπισμα τα οινοστάφυλα. Για να προληφθεί η οξείδωση τα σταφύλια θα πρέπει να κοπούν άμεσα, και γι αυτό το συνεταιριστικό οινοποιείο της ΕΑΣΗ με ανακοίνωσή του πληροφορεί ότι θα δέχεται μόνο ποικιλιακά οινοστάφυλλα αύριο και Τετάρτη.

Όσα σταφύλια δεν κοπούν τις επόμενες δύο ημέρες θα είναι κατάλληλα μόνο για … ξίδι!

Το κύμα κακοκαιρίας αποτέλεσε ένα ακόμη χτύπημα στην πολύπαθη φετινή αμπελοκαλλιέργεια της Κρήτης. Στη φετινή όψιμη χρονιά, καθώς τα συνεταιριστικά οινοποιεία άνοιξαν καθυστερημένα – στις 5 Σεπτέμβρη η ΕΑΣΗ και στις 20 αυτό των Πεζών- έρχεται να προστεθεί και η ζημιά από τον καιρό, που συρρικνώνει την παραγωγή και “πιέζει” τη λειτουργία των οινοποιείων.

“Πρόκειται για μια “τυφλή” ζημιά από την κακοκαιρία” λέει στο ekriti ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης, με τις εικόνες καταστροφής να εντοπίζονται στον δήμο Αρχανών- Αστερουσίων, στη ζώνη των Πεζών, στη Μεσαρά και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού Ηρακλείου. Οι καταστροφές είναι διαφόρων βαθμίδων και αντίστοιχες του ύψους βροχής- σε κάποιες περιοχές της Κρήτης έβρεξε τρια εκατοστά και σε άλλες ξεπέρασε τα δέκα εκατοστά! 

Ήδη, κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις εξορμήσεις του για την καταγραφή των ζημιών.

Μαρία Ζαννιά