Απόψεις

Νίκος Αντωνακάκης: Να μην βουλιάξει η κρουαζιέρα

νίκος αντωνακάκης

"Εδώ και αρκετές μέρες έχει επίσημα ανακοινωθεί στο επίσημο site του Υπουργείου Τουρισμού, ότι από τις 23 Απριλίου θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στα σκάφη αναψυχής και θα εφαρμοστεί το “blue cruising”. Θα δοθεί δηλαδή η ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ή ναυλωτές σκαφών, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, να έρθουν στη χώρα μας και να απολαύσουν τα νησιά μας με ένα διαφορετικό τρόπο: θα πλέουν και θα βουτάνε στα νερά των νησιών μας αλλά δεν θα αποβιβάζονται στα λιμάνια.

Η πληροφορία έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στους λάτρεις της κρουαζιέρας και μεταδόθηκε σε όλα τα sites που ενημερώνουν τους τουρίστες για τις αλλαγές στα πρωτόκολλα που αφορούν την Ευρώπη. 

Ομως, παρά την επίσημη ανακοίνωση, ακόμα δεν έχει γίνει άρση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 1558/17-4-2021, Άρθρο 5) που απαγορεύει τον απόπλου και καταπλου κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επαγγελματικών τουριστικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, ανεξαρτήτως σημαίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Επειδή η Οικονομία χρειάζεται ανάκαμψη και το yachting αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων, πρέπει αμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής να συντονίσουν τις ενεργειες τους ώστε να λυθεί αυτό το σημαντικό για την χώρα θέμα."

Νίκος Αντωνακάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσγειώθηκε το αεροπλάνο - Χειροκρότησαν τον πιλότο

Ηράκλειο: Με συνεχές ωράριο η λειτουργία της αγοράς

Ηράκλειο: Είχε στο αυτοκίνητο πάνω από 160.000 κροτίδες!

Κρήτη

Χανιά

Ρότα για τα Χανιά βάζει η κρουαζιέρα

σούδα κρουαζιερόπλοιο

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας και το «άνοιγμα» του τουρισμού σηματοδοτούν και την επιστροφή της κρουαζιέρας στα Χανιά.

Το λιμάνι της Σούδας ετοιμάζεται να δεχθεί ξανά τα πλοία κρουαζιέρας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ οι Αρχές και το Λιμενικό Ταμείο έχουν ήδη ενημερωθεί από τους πράκτορες των πλοίων για τον προγραμματισμό των δρομολογίων κρουαζιέρας με σταθμό το λιμάνι της Σούδας.

Με βάση των προγραμματισμό που παρουσιάζει το ΑΠΕ –ΜΠΕ τον Μάιο αναμένεται μια άφιξη, τον Ιούνιο 2 αφίξεις, τον Ιούλιο 14, τον Αύγουστο 14, τον Σεπτέμβριο 18, τον Οκτώβριο 17, τον Νοέμβριο 8 και τον Δεκέμβριο 4.

Η λίστα δεν είναι τελική καθώς εκτός από τις τυχόν έκτακτες προσεγγίσεις είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες αφίξεις.

Με εξαίρεση την περυσινή χρονιά του 2020 όπου οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις δεν επέτρεψαν ουσιαστικά τις κρουαζιέρες στα Χανιά, ο τομέας αυτός είχε εξελιχθεί δυναμικά τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 στη Σούδα έγιναν 10 αφίξεις με μόλις 105 επιβάτες, ενώ ο προγραμματισμός πριν την έναρξη της πανδημίας αφορούσε 152 αφίξεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας το 2019 είχαν αφιχθεί στη Σούδα 132 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 265.956 επιβάτες.

Το 2018, 78 κρουαζιερόπλοια με 139.944 επιβάτες.

Το 2017, 84 κρουαζιερόπλοια με 128.067 επιβάτες, το 2016, 86 κρουαζιερόπλοια με 147.915 επιβάτες και το 2015 είχαν αφιχθεί στη Σούδα 59 κρουαζιερόπλοια με 96.612.

Το 2014 αφίχθηκαν στη Σούδα 38 κρουαζιερόπλοια με 33.304 επιβάτες, το 2013 οι αφίξεις ήταν 47 και οι επιβάτες 126.205, το 2012 με 54 πλοία έφτασαν στη Σούδα 129.007 επιβάτες και το 2011 72 κρουαζιερόπλοια με 158.116 επιβάτες

Η συνδρομή των αφίξεων κρουαζιέρας στα Χανιά αποτελεί σημαντική τόνωση για την τοπική οικονομία δεδομένου ότι οι επιβάτες των πλοίων κατά την παραμονή τους στα Χανιά εκτός από τις αγορές τοπικών προϊόντων, πραγματοποιούν εκδρομές σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για επισκέπτες της μίας ημέρας καθώς τα κρουαζιερόπλοια καταπλέουν τις πρωινές ώρες στη Σούδα και αποπλέουν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Έσβησε" μόνη, μέσα στο σπίτι...

Ηράκλειο: "Πικρός" καφές για τον ιδιοκτήτη καφενείου

Ηράκλειο: Θλίψη για τον γνωστό καλλιτέχνη - Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του