Κρήτη

Ηράκλειο

"Το μήνυμα του Νίκου Καζαντζάκη να φτάσει παντού στον κόσμο"

καζαντζάκης4

Τη θέληση τους, το μήνυμα του Νίκου Καζαντζάκη να φτάσει παντού στον κόσμο με την οργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή το έτος Καζαντζάκη , εξέφρασαν  σε συνάντηση τους στην Περιφέρεια, Περιφερειάρχης, εκπρόσωπος του Υπουργείου εξωτερικών, Δήμαρχοι  οι υπεύθυνοι των εκδόσεων Καζαντζάκη, της διεθνούς εταιρείας φίλων Ν. Καζαντζάκη, του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, του Παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών, του Ιστορικού Μουσείου, που μετείχαν σε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης. Για το έτος Καζαντζάκη που τιμάται φέτος , Περιφέρεια, Δήμοι, φορείς οργανώνουν εκδηλώσεις, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια την αυτοδιοίκηση, φορείς θα γίνουν εκδηλώσεις στην Κρήτη από 28 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου όπου και θα φιλοξενηθούν 60 Έλληνες νέοι από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Αρμενία το Καζακστάν.  Το όλο πρόγραμμα, όπως είπε, ονομάζεται «Βήματα του Καζαντζάκη» και εξήγησε ότι ο Καζαντζάκης ήταν απεσταλμένος στον Πόντο από τον άλλο μεγάλο Κρητικό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπου και έσωσε χιλιάδες Έλληνες.  
«Μια συνάντηση με το Υπουργείο εξωτερικών, με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου με όλους τους Δήμους για το έτος Καζαντζάκη. Πρέπει να αναδείξουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό το μεγάλο έργο του μεγάλου συγγραφέα και ενώνουμε δυνάμεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Το 2017 είναι  έτος Καζαντζάκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

img_7830.jpg

img_7830.jpg, by gpapadakis

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ο Γεν. Γρμμ. Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης δήλωσε: «Σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού με όλες τις δυνάμεις της Κρήτης για ένα χρέος στον πιο μεγάλο δάσκαλο, στο Νίκο Καζαντζάκη. Ετοιμάζουμε μαζί με την Περιφέρεια, τους δήμους, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού τις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού, αναφορικά για το  μεγάλο μας δάσκαλο  το Νίκο Καζαντζάκη. Η Κρήτη για μια ακόμη φορά μετά την Πανορθόδοξη Σύνοδο του περασμένου Καλοκαιριού, θα είναι στο κέντρο των εξελίξεων, των πνευματικών εξελίξεων και αυτό το Καλοκαίρι».  
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε ότι «Οι εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι αντάξιες ενός ανθρώπου που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του» και πρόσθεσε: «Αυτό θα προσπαθήσομε να κάνομε, να είναι οι εκδηλώσεις ανάλογες του διαμετρήματος του μεγάλου Ηρακλειώτη του Νίκου Καζαντζάκη και για αυτό είναι όλοι οι φορείς σήμερα εδώ, το Υπουργείο των Εξωτερικών, ο Απόδημος Ελληνισμός, η Περιφέρεια και ο Δήμος για να οργανώσομε όσο μπορούμε καλύτερα τις εκδηλώσεις αυτές». 

img_7835.jpg

img_7835.jpg, by gpapadakis

Η Νίκη Σταύρου διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη και πνευματική  δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη δήλωσε: «Είναι μεγάλη η τιμή και είναι μεγάλη η ευθύνη και είναι καθημερινή ευτυχία η έκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη. Και η Κρήτη διαβάζει Καζαντζάκη, αυτό μας χαροποιεί πάρα πολύ και η Κρήτη και όλος ο κόσμος. Όλος ο κόσμος γίνεται Κρήτη όταν διαβάζει Καζαντζάκη. Χαίρομαι πολύ που είμαστε εδώ σήμερα, γιατί είναι μια ιστορική συνάντηση.  Είναι όλοι που αγαπούν τον Καζαντζάκη εδώ. Η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμαρχοι, το ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αλλά το Μουσείο Καζαντζάκη, οι εκδόσεις Καζαντζάκη, το Υπουργείο εξωτερικών και το Μουσείο Καζαντζάκη όλοι εδώ μαζί μια αγκαλιά και είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Έχουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις, θα τις ανακοινώνουμε συνέχεια. Τώρα μόλις ερχόμαστε από την Αγγλία μια εκδήλωση για την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή. Περιμένουμε να τη δούμε με πάρα πολύ αγάπη και σύντομα θα ακούσετε και άλλες». 
Τη θέληση τους επίσης για την υλοποίηση ποιοτικών εκδηλώσεων τόνισαν και οι παριστάμενοι δήμαρχοι Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Χερσονήσσου  Γιάννης Μαστοράκης, Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρώπης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Εύα Παπαδάτου, ο επιστημονικός υπεύθυνος των εκδόσεων N. Καζαντζάκη, Νίκος Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη,  Γιώργος Στασινάκης, ο πρόεδρος και η διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη Μιχάλης Ταρουδάκης και Βαρβάρα Τσάκα, εκπρόσωποι του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αγησίλαος Καλουτσάκης και Αργυρώ Γαλενιανού, η τοπική συντονίστρια της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. Σοφία Κανάκη, η εντεταλμένη εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μαρία Χναράκη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού του δήμου Χερσονήσσου Ευθύμης Μουντράκης κ.ά. 

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του 60χρονου κτηνοτρόφου

Ερεύνα και διάσωση

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τον 60χρονο κτηνοτρόφο που χρειάστηκε να μεταφερθεί από τη δύσβατη περιοχή «Κατσιβέλι» των Λευκών Ορέων στα Χανιά στο πλησιέστερο νοσοκομείο καθώς αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση των αρχών καθώς ο 60χρονος έχει ιστορικό καρδιολογικού προβλήματος. Μάλιστα, ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου, το οποίο έφθασε από τη Ρόδο και τον μετέφερε.

Ασθενοφόρο τον παρέλαβε και ο άνδρας διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων για τα περαιτέρω.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες από το κλιμάκιο Ανώπολης, 3  από το κλιμάκιο των Βρυσών, καθώς και ομάδα της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - Θανατηφόρο Τροχαίο: Οδηγός μηχανής έχασε ακαριαία τη ζωή του

Ηράκλειο - lockdown: Πότε θα ακούσουμε μουσική στα μαγαζιά - Πότε θα αρχίσουμε να... ξενυχτάμε

 

 

ESPA BANNER