Κρήτη

Ηράκλειο

Με την ανάπλαση στην Ψαρομηλίγκων αρχίζουν νέες αναπλάσεις στο Ηράκλειο

Ανάπλαση της οδού Ψαρομηλίγκων.jpg

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της οδού Ψαρομηλίγκων στην καρδιά της πόλης. 

Ήδη η Δημοτική Αρχή έχει υπογράψει τη σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού. 

Η εγκατάσταση του αναδόχου για το νέο έργο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς. 

Η ανάπλαση της συγκεκριμένης οδού, αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών καταστημάτων, οι οποίοι επισημαίνουν την αδικία ένα έργο να σταματά λίγα μόλις μέτρα από τα καταστήματα τους. 

Με δεδομένο ότι και ο απλός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει την ανάγκη για συνέχεια του έργου κάποια μέτρα παρακάτω από το τέλος του, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στο να προχωρήσει την ανάπλαση στο πρότυπο της Ίδης, προκειμένου να υπάρχει και αισθητική συνέχεια. 

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, προβλέπεται να τοποθετηθούν πλάκες σκούρου χρώματος, στρογγυλές ζαρντινιέρες, φωτιστικά σώματα και στοιχεία αστικού εξοπλισμού.  

Οι παρεμβάσεις βέβαια δεν σταματούν στην Ψαρομιλήγκων, αφού όπως τονίζεται από τη Δημοτική Αρχή, θα υπάρξει μια συνολικότερη παρέμβαση, η οποία θα φθάνει ως και τη συμβολή της Καλοκαιρινού με τη Γιαμαλάκη.

Και αυτές οι παρεμβάσεις θα ακολουθούν το μοντέλο παρέμβασης των Δικαιοσύνης και Ίδης, ενώ από τη Γιαμαλάκη ως και τη Χανιόπορτα προβλέπεται άλλος σχεδιασμός, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται κίνηση οχημάτων για το συγκεκριμένο σημείο. 

 

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Συγγενείς, φίλοι και τοπικοί φορείς παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Συγγενείς, φίλοι και τοπικοί φορείς παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο που αναφέρεται στην αντιδικτατορική δράση του Δημήτρη Ξυριτάκη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο που αναφέρεται στην αντιδικτατορική δράση του Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το Καφέ Μαρίνα στο λιμάνι, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.
Το Καφέ Μαρίνα στο λιμάνι, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!